'Unutulmuş Saray' gün yüzüne çıkıyor
Edirne'de Osmanlı döneminden günümüze ulaşan en önemli yapılardan biri olan tarihi Edirne Sarayı'nda yürütülen restorasyon çalışmalarında önemli bir eşiğe gelindi. Milli Saraylar Başkanlığı öncülüğünde sürdürülen restorasyon projesinde, yapının orijinal formuna sadık kalınarak ve arşiv belgeleri ışığında yürütülen çalışmaların yüzde 50'si tamamlandı.
Milli Saraylar Başkanı Dr. Yasin Yıldız, sarayda yaptığı incelemelerin ardından açıklamalarda bulunarak, özellikle Cihannüma Kasrı'nda yüzde 70'e yakın ilerleme kaydedildiğini belirtti. Yıldız, Mahmudiye Kışlası'nın ise çağdaş müzecilik anlayışıyla yeniden düzenleneceğini ve bu alanın yalnızca sergi değil, aynı zamanda bir araştırma ve kültürel merkez olarak hizmet vereceğini ifade etti.
Osmanlı'nın Topkapı Sarayı öncesindeki idare merkezi olan Edirne Sarayı, zaman içerisinde yangın, sel ve savaşlar nedeniyle büyük zarar gördü. 1877 Osmanlı-Rus Savaşı'nda cephanelik olarak kullanılan yapı, işgal tehdidi nedeniyle havaya uçurulmuştu. 2023 yılında başlayan kazı ve restorasyon süreciyle birlikte toprak altında kalan yapılar gün yüzüne çıkarılıyor.
Restorasyon kapsamında özellikle sarayın avlu ve sur bölümlerine ağırlık verildi. Surların yüksekliği, Tunca Nehri'nin taşkın riski göz önünde bulundurularak yeniden planlandı. Arz Odası, Saray-ı Cedide-i Amire ve Kum Kasrı gibi önemli bölümlerde kazılar devam ediyor. Sarayda şu anda yaklaşık 300 kişi görev yapıyor.
Restorasyonun önemli ayaklarından biri olan Mahmudiye Kışlası'nda da kapsamlı bir onarım süreci yürütülüyor. Yıldız, bu alanda Adalet Bakanlığı ile ortak çalışmalar yapıldığını belirterek, 'Mahmudiye Kışlası, Trakya ve Balkanlar'ın yanı sıra Orta Avrupa'ya hitap edecek kültürel bir üs olacak. Sanat tarihi, mimarlık ve kültürel miras odaklı arşivlerle zenginleştirilecek bu alan, etkinlik ve konferans salonlarıyla dinamik bir merkez haline gelecek' dedi.
Kışlanın yaklaşık 80 dönüm bahçesi ve 25 bin metrekare kapalı alanıyla dev kompleksin önemli bir parçası olacağını vurgulayan Yıldız, Tunca Nehri'nin batı yakasında yer alan mülkiyetlerin birleştirilmesiyle restorasyonun bütüncül bir yaklaşımla ilerlediğini söyledi.
Beş yıllık planın yarısının geride kaldığını ifade eden Yıldız, restorasyon tamamlandığında Edirne Sarayı'nın halkın ziyaretine açılmasının hedeflendiğini belirtti. Sarayın, tarihi kimliği ve mimari yapısıyla Osmanlı mirasını yeniden yaşatacağı vurgulandı