Ulaşıma teknolojik çözüm
Vatandaşların sorunsuz bir ulaşım yapabilmesine olanak sağlamak amacıyla, Toplu taşıma araç sürücüleri, teknolojinin tüm imkânları ile denetlenecek, hatalı davranış içinde bulunan ve zamanında hareket etmeyen sürücülere ağır cezalar verilecek Yolcunun yoğun olduğu bölgelere, yoğunluğa göre dakikada bir araç kaldırılacak
Kentteki ulaşım sorununu köklü bir çözüm bulmak amacıyla yaklaşık 2 yıldır birlikte çalışan Edirne Belediyesi, ETUS ve Kent Kart yöneticileri, gelinen son noktayı kamuoyu ile paylaştı.
Lalezar restoranda düzenlenen toplantıya, Belediye Başkan Yardımcıları Ertuğrul Tanrıkulu, Ulaşım Komisyonu Başkanı ve Belediye Meclis Üyesi Hakan İnci, Nevser Dalgaç Eraslan, ETUS Başkanı Serkan Oltandiken, Kent Kart Marmara Koordinatörü Şükrü Burak peksoy, Belediye Ulaşım Müdürü Erdal Uygun ile diğer yöneticiler katıldı. ETUS Başkanı Serkan Oltandiken yaptığı konuşmada, Edirne'de ulaşım sorununu köklü çözmek için teknolojiyi kullandıklarını söyledi. Türkiye'deki diğer illerin kullandığı sitemin bir adım ötesinde gelir-gider havuzlarını oluşturduklarını anlatan Oltandiken, “Alt yapı sistemini en iyi şekilde yaptığımıza inanıyoruz. Türkiye'de tüm illerde başlayan havuz sistemi tek noktadan uygulama ve gelir gider eşitliği oluşumunda biz 5 adım önde koşuyor ve yaptığımız planlarla Türkiye'de toplu taşımada örnek bir proje olmak istiyoruz ve hedefimize süratle yaklaşıyoruz” diyerek, “Yolcu ile tartışan, nakit binişlerde şoför kartını okutmayan, trafiği tehlikeye atan 37 şoförümüz ile yollarımızı ayırdık. Şu an itibariyle 247 şoför, 6 koordine elemanı, 20 yardımcı personel ve 198 ortağımız ile toplamda 471 kişilik kadro ile hizmet veriyoruz. Artık araçlarımızda euro dizel kullanarak yaşadığımız çevrenin daha temiz olmasını sağlıyoruz.” dedi.
SIKINTIMIZ NEREDE
Minibüs sahibini, araçta çalışan şoför yaptıklarını anlatan Oltandiken, şöyle devam etti:
“Düşünün ki işinizde patron iken şimdi bir çalışansınız. Yani dün sizin aracınızda ve emrinizde çalışan şoför ile bugün aynı haklara sahipsiniz. Zor olan bu anlayıp kabul eden ortaklarımızla yola devam ediyor başarılı olmayanlarla yolumuzu ayırıyoruz. Bu nedenle sürekli seminerler veriyoruz. Çalışacak olan personelde ilk baktığımız iyi ve güvenli bir araç kullanması, ikincisi ise hitap tarzıdır. Tek tip kıyafetlerle görsel güzelliği de sağlayıp çalışan sıkıntımızı aşmış olacağız.”
TEKNOLOJİK ÇÖZÜM
Kurdukları sistemin bir komuta merkezinden her aracın hattındaki çıkış sürecine, güzergâhtaki duraklarına ulaşım sürecine, hem de son durak servis varış noktasına kadar müdahale edilebilir olduğunu anlatan Oltandiken, sözlerini şöyle sürdürdü, “Bu komuta merkezi, aracın bulunduğunuz durağa kaç dakika sora gelecek olmasının önünü açacak. Siz erken ya da geç durağa çıkmamış olacaksınız. Şuanda araçların seyir halindeki ortalama durak geçişleri sistemde kaydediliyor. Tam veriler toplandığında bu durak geçişlerindeki dakikaların ortalaması alınacak ve araç da bulunan cihazlara girişleri yapılıp bulunduğumuz duraklarda araç geçiş dakikaları elektronik olarak gösterilecek. Bu şu anda bazı duraklarda uygulanıyor.Şu anda akıllı telefonlarla yaklaşan aracın kaç durak sonra geleceğini görebiliyorsunuz. Araçların içine kurduğumuz kameralarla gerek şoförün ve vatandaşın hareketi, yolun durumu görülüyor. Binilen araç tamamen sesli ve görüntülü olarak izleniliyor. Yolcuyla kavga eden 37 kişinin de işine son verildi. 471 kişilik kadro ile halkımızın emrindeyiz. Eylül ayında yeni araçlarımız gelecek.”
“NAKİT BİNİŞLER KALKSIN”
Serdar Oltandiken, nakit binişin kalktığı bir sistem istediklerini bildirdi. Bu sistemin para akışını kayıt altına alacağını vurgulayan Oltandiken, “Eminim ki para araçlarda geçmediğinde toplu taşımayı kullanan günlük biniş sayısında artış olacak ve denetim daha etkin yapılabilecektir” dedi. Ulaşım Müdürü Erdal Uygun da geçen yıl ETUS sisteminde çalışan araçlara 12 milyon binişin gerçekleştiğini söyledi. İki yeni hat açılacağını da vurgulayan Uygun, yolcu yoğunluğu yaşanan duraklarda dakikada bir araç kalkacağını sözlerine ekledi. Ulaşım Komisyonu Başkanı ve Meclis Üyesi Hakan İnci de paralı binişlerin tamamen kalkacağını, dolum merkezlerinin duraklara yakın yerlerde ve haritalarla yerlerinin belli edileceğini, Edirne'ye gelen yerli ve yabancı kişiler için 2-3-4-5 binişle kartların yürürlüğe gireceğini kaydetti. Ertuğrul Tanrıkulu da Kent Kart sisteminin çok önemli ve denetiminin kolay bir şekilde yapıldığını kaydetti. Kent Kart Koordinatörü de sistem hakkında bilgi verdi, alt yapının tamamlanma noktasında olduğunu sözlerine ekledi.