Tümörün düşmanı, Hastanın dostu
Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu tarafından Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesine gönderilen Linak cihazı sayesinde radyoterapide en ileri tedavi uygulaması yapılıyor.
Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyasyon Onkoloji Ana Bilim dalında hizmete giren ve Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu tarafından gönderilen Linak cihazı ile dünyada gelişmiş Kanser tedavi merkezlerinde uygulanan ileri tedavi tekniklerinin uygulanmasına imkan sağlanıyor.
LİNAK CİHAZI İLE NELER YAPILIYOR?
Linak cihazı ile ilgili bilgi veren Prof.Dr. Cem Uzal, Sağlık Bakanlığı tarafından gönderilen Linak cihazının Türkiye'de 15 yerde olduğunu belirterek, “ Son teknoloji ürünü olan Linak cihazı ile dünyada gelişmiş kanser tedavi merkezilerinde uygulanan Yoğunluk Ayarlı Radyoterapi, Görüntü Kılavuzluğunda Radyoterapi, Volümetrik Ark Tedavi ve Stereotaktk Radyoterapi yapılmaktadır. Geçmiş yıllarda yapılan Radyoterapi seanslarında hasta bölge ile birlikte sağlam bölgelerde radyasyon alıyordu, şimdi ise tam tersi yapılıyor. Hastamızın önce Dost Planlama Bilgisayarlarında tüm bölgeleri taranıyor ve bu veriler eşliğinde kanserli bölge tespit ediliyor. Bu tespitler ile birlikte kanserli bölgeye ne kadar doz radyasyon uygulanacağına karar veriliyor. Tümörlü bölge radyasyon alırken, diğer bölgeler radyasyon almıyor veya çok az miktarda alıyor. Yani tümöre direk olarak istediğimiz kadar doz verebiliyoruz. En önemlisi ise hasta bu cihazda çok kısa süre kalıyor” dedi.
“İLERİ TARİHE GÜN VERİLMİYOR”
Trakya Üniversitesi Görüntüleme Merkezinin bölgenin en gelişmiş Radyoterapi Merkezi olduğunu belirten Prof.Dr. Cem Uzal, “ Üniversitemiz, İstanbul haricinde Trakya bölgesinde 1999 yılında kurulan ilk merkez olmasının yanında, hem tecrübeli kadrosu, hem de Trakya Üniversitesi hastanesinde bulunan PET, MR, BT gibi görüntüleme imkanları ile bölgemizin en gelişmiş radyoterapi merkezidir. Hiçbir hastamıza radyoterapi tedavisi için ileri bir tarihe randevu verilmemektedir. BT-simülasyon işleminden sonra ışın tedavisinin planlanması için gerekli süre 1-3 günü takiben 7 haftaya varabilen ışınlama seansları başlatılmaktadır. Modern radyoterapi uygulamaları sayesinde tümöre en yüksek ışın dozu verilirken, sağlıklı dokular korunmaktadır” dedi.