'Trakya'nın en büyük merkezi'

Çağımız hastalığı olan Uyku Apnesinin teşhis ve tedavisi için Edirne Sultan 1. Murat Devlet hastanesinde Uyku Merkezi Törenle hizmete açıldı.

TAKİP ET

Törene İl sağlık Müdürü Muhsin Kişioğlu, Başsavcı Muhammet Savran, Emniyet Müdürü Ali Kemal Kurt ve birçok yetkili katıldı.

UYKU APNESİ NEDİR?

Uyku apnesi apne olarak da bilinir. Uyku sırasındaki solunum duraklamalarından kaynaklanan ve uyku düzeninin bozulmasına sebep olan önemli bir hastalık. Uyku apnesi uykuda hava akımının en az 20 saniye süreyle normal değerinin %20'sine ve daha altına düşmesi ile tanımlanabilir. Uykudaki solunum duraklamaları sonucunda kandaki oksijen miktarı azalır ve karbondioksit miktarı artar.

Uyku apnesi sinir sistemindeki bir problem veya solunum yollarındaki bir tıkanıklık nedeniyle uyku apnesi oluşabilir. Bazen de bu her iki durum birlikte olmaktadır. Bu hastalığın değerlendirilmesinde sadece solunumun durması apne değil aynı zamanda solunumun azalması hesaba katılmaktadır. Yüksek gürültülü horlama, yorgunluk, aşırı sinirlilik, konsantrasyon bozukluğu, sabah başağrısı gibi sorunlar uyku apnesinin sonuçları olarak ortaya çıkabilir. Hastalarda, hastalığın seviyesine göre bu sorunların biri, birden fazlası ya da hepsi birden görülebilir.

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Uyku Laboratuarı Sorumlusu Veli Çetinsu yaptığı açıklamada; “Uyku ile ilgili sorunu olan hastalarımızı burada açılan kliniğimizde yatırıyoruz. Ve burada takibini yapıyoruz. Bu takip odasında 6 adet bilgisayarımız var. Uyku bozuklukları çok çeşitlidir. Yaklaşık 85 tane uyku bozukluğu çeşidi vardır. Uyuyamadan uykuda nefesin durmasına kadar değişik oranlarda uykuda hareket bozukluğuna kadar değişik hastalıklar bulunmaktadır. Bunların ne olduğunu anlamak adına polisomnografi yapıyoruz. Gece uyuduğu zaman beyin damarlarında, vücuttaki hareketlerle birçok akımlar görülüyor. Onları biz buradan takip ediyoruz. Ve buna uygun bir şekilde hastaya nasıl tedavi uygulamamız gerektiğine karar veriyoruz. Ve hastaları rahatlatıyoruz. Uyku problemi çok ciddi bir sorundur. Trafik kazalarının birçoğu Uyku Apne Sendromundan kaynaklanmaktadır. Bunu önlemek adına da bu tedaviyi uyguluyoruz. Hatta insanlar yeni ehliyet alacakları zaman bu sorunun da olup olmadığı kontrol edilmektedir. Trakya üniversitesindeki uyku laboratuarı 2006 yılında açılmıştı. O zamanlarda yetiyordu. Fakat zaman içerisinde yetmemeye başladı. Orası 4 yataklı burası 6 yataklıdır. Trakya üniversitesinde 2019'a kadar gün veriyorlar. İnsanlar mağdur olup başka şehre gitmek zorunda kalabiliyor. Onun için biz burayı açmak zorunda kaldık. Hastalar göğüs hastalıklarına başvuru yaptıkları takdirde rahatlıkla gelebilirler. Biz Uyku Apnesi olup olmadığını tespit edip yatması gerekiyorsa buraya yatırırız” dedi.

Ayrıca buna ek olarak; “Tedavi süresinde cerrahi olup olmadığını bu grafiklere bakaraktan anlayabiliyoruz. Gerekirse hastayı birkaç kez yatırabiliyoruz” ifadesinde bulundu.

İl Sağlık Müdürü Muhsin kişioğlu ise; “Trakya Üniversitesinde randevular çok ileri bir zamana verildiği için bölgemizde ciddi sorun haline gelmişti. Hocamızın burada yaptığı hizmet Edirne ve Trakya'nın sağlıklı uyumasına neden olacaktır diye düşünüyorum. Burası 6 yataklı olup birlikte büyük bir güç olacağımıza inanıyorum. Sn. Başhekimime, Göğüs Hastalıkları Uzmanı Sn. Veli Hocama teşekkürlerimi sunuyorum. Ciddi bir ihtiyacımızı gidermiş oldular. Trakya'nın en büyük merkezi olup Trakya üniversitesinden sonra ikinci merkez olarak çalışmaktadır. Ve bizlerin randevusu da 2017'yılı içersinde mutlaka tamamlanıyor. Hemen yarına randevu alınamasa da 2018 veya 2019 yılına ertelenmiyor. Buradaki en önemli kısım Randevu süresini ciddi anlamda kısaltmış durumdayız” şeklinde konuştu.

Özlem Ceylan

Bakmadan Geçme