Trakya Toprakları Kanolayı sevdi
İlk yıllar alternatif ürün olarak eklen 'Kanola' Trakya topraklarını sevdi. Yıllar önce Rapiska diye ekilen Kanola bitkisi havaların iyi gitmesiyle tarlaları gelin gibi süslüyor.
Dünya kanola üretimi son yıllarda 12 milyon ton'dan 16 milyon tona yükseldi. Ülkemizde kanola tarımına tekrar son yıllarda Tekirdağ, Edirne, Kırklareli ve Samsun yörelerinde başlanmış, ancak ekilişi henüz çok küçük alanda yapılıyor. Eğer yıl iyi giderse Edirne Kanolayı ekmeye devam edeceğe benziyor. Bu yıl sadece Trakya bölgesinde 425 bin dekar ekilene kanola çiftçiye de toprağa da destek olamaya devam edecek.
Trakya genelinde 2006-2008 arasında ekimi dokuz kat artan kanola, hem mevcut hava koşullarına daha iyi uyması hem de yüksek gelir sağlaması nedeniyle çiftçilerin umudu oldu. Ayrıca kanola hasadının buğday hasadı ile beraber ayçiçeği hasadından önce yapılması ve çiftçinin eline 2 dönem arasında para geçiyor olması da çiftçileri teşvik ediyor.
TRAKYA BÖLGESİNDE 425 BİN DEKAR EKİLDİ
DB tarımsal enerji koordinatörü Nezih Suyaran ekonomik olarak iyi gelir getirdiği için çiftçilerin kanolayı tercih ettiğini söyledi. 2007 yılında Tekirdağ'da 40 bin dönüm olan ekim alanının bu yıl 285 bin dekara çıktığını anlatan Suyaran bu yıl ise Trakya bolgesinde toplamda 425 bin dekarın üzerine çıkacağını belirtti.
AYÇİÇEĞİNE ALTERNATİF DEĞİL
Suyaran , son dönemde gündeme gelen 'Kanola ayçiçeğinin yerini alacak mı?' sorusuna ise şu yanıtı verdi: "Buğday ve arpa gibi kışlık ürünlere altenatif bir üründür.kışlık münabe anıza ekimi engellemek icin bir üründür kanola,Çiftçinin tarlasını kuvvetlendirmek adına 4 yılda bir ekimi yapılabilir. Kanola ekildikten sonra bir yıl yem bitkisi ekilmelidir araziye.Son yıllarda hava sıcaklıkları iyi gittiği ve iyi para kazandırdığı için kanola tercih ediliyor."
Enerji Tarımı Ürünü Kanola bitkisel yağ olarak kullanılan sofralik margarin üretiminde ve biyodizel yakıt olarak ta kullanılmaktadır. Kanola'nın devamlı ekilmesi halinde toprağı yoracağını belirten Suyaran, ama iyi bir değişim bitkisi olduğuna dikkat çekti. "Biz ayçiçek, buğday ve kanolayı değişim bitkileri olarak kulanıyoruz. Her sene bu üçünden biri ekildiğinde verim daha da artıyor, 1 lira 70 kuruştan satılıyor 50 kuruş destekleme ile 2 lira 20 kuruşa gelir. " dedi.
KANOLA'NIN VERİMİ DAHA YÜKSEK
Kanola'nın özellikle Tekirdağ bölgesinde ayçiçeğine göre daha fazla ürün verebildiğini anlatan Suyaran , "150-200 kilo ayçiçeği alınan bazı yerlerde kanola hasadı 350 kiloya kadar çıkabiliyor" dedi. Kanolanın değişim bitkisi olarak çok avantajlı olduğunu ifade eden Suyaran, bundan sonra da ekim alanlarının genişlemeye devam edeceğini belirtti.
Edirne Ziraat Odası Başkanı Cengiz Yorulmaz, istenilen veriminin alınması durumunda kanolanın çiftçinin yeni gözde ürünü olacağını söyledi. Trakya bölgesinde kanola ekiminin ayçiçeği üretimini tehdit edecek boyutta olmadığını dile getiren Yorulmaz, çiftçinin kanola ilgi gösterdiğini açıkladı. Yorulmaz, "Geçtiğimiz yıl kanola ekimi bölgemizde 5-6 bin dekar civarlarındaydı, bu yıl 35 bin dekara çıktı. Kanola beşeriyette kullanıldığı gibi biodizel yapımında da kullanılıyor. Biodizel kullanımı hava kirliliğini önemli derece azaltıyor. Kanola bitkisinin 1980'li yıllarda özellikle Trakya bölgesinde ekimi çok fazlaydı ancak o dönemde ekimi yasaklandı. Kanada'da tohumları ıslah edildikten sonra son birkaç yılda ekimine yeniden izin verildi. Yağ konusunda yaşanan büyük eksiklik kanola ile giderilmeye çalışılıyor." diye konuştu. Kanolanın, buğday ve ayçiçeğine göre biraz daha kârlı bir ürün olmasının üreticileri teşvik ettiğini ifade eden Yorulmaz, "Kanola hasadı buğday hasadı ile beraber, ayçiçeği hasadından önce yapılıyor. Çiftçinin eline 2 dönem arasında para geçiyor olması çiftçileri mutlu ediyor. Bu da çiftçileri bu yöne iten nedenlerden biri. Geçen sene üretimi az olduğu için firmalara ürünleri tarladayken satın almıştı. Şimdi ekim daha fazla ancak talebin yine yüksek olacağını düşünüyorum. Kanola buğday gibi ambarlarda beklemeye gelmeyen bir ürün. Kısa süre içerisinde işlenmesi lazım." şeklinde konuştu. Trakya Bölgesinde Tekirdag da 285 bin dekar ,Kırklarelinde 35 bin dekar,istanbul Silivri-catalca bölgesinde 40 bin dekar, Çanakkale gelibolu bölgesinde 15 bin dekar Edirnede de 35 bin dekar resmi olarak ekimi yapılmaktadır.
YAĞ ORANI YÜZDE 40-45
Amerika, Kanada ve Avrupa ülkelerinde yoğun olarak tarımı yapılan ve yağ oranı yüzde 40-45 olan kanola'dan hem yemeklik yağ hem de biyodizel olarak faydalanılabiliyor. Kanola tüm dünyada yılda 22 milyon ton üretiliyor. Çin 4,5 milyon tonla dünya lideri, onu 4,4 milyon tonla Hindistan, 2,8 milyon tonla Kanada izliyor.
Mesut Çınar