'Televizyon ekranlarından kaybolabilir ama!'

Tarım Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü'nden Veteriner Hekim Ümit Zoray, Unutmayalım ki, "kuş gribi televizyon ekranlarından kaybolsa, medyada yer almasa da risk ortadan kalktı denemez." Dedi.

TAKİP ET
Tarım Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü'nden Veteriner Hekim Ümit Zoray, Unutmayalım ki, "kuş gribi televizyon ekranlarından kaybolsa, medyada yer almasa da risk ortadan kalktı denemez." Dedi.

Kuş gribi ile ilgili yapılan toplantıda konuşan Bakanlık temsilcisi, kuş gribin ortadan yok olmadığını söyledi. Şimşek otel toplantı salonunda dün sabah başlayan ve uygulamalar dahil 3 gün sürecek olan Kuş gribi toplantısının açış konuşmasına yapan Edirne Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Necdet Bayırlı, "İl genelinde 300 bin civarında kanatlı hayvan mevcut olup, Merkez İlçede Tarım Açık Cezaevi tarafından işletilen 6 bin 500 kapasiteli yumurtacı tavuk işletmesi vardır.. Havsa İlçesi'nde Pak Tavukçuluk firması tarafından işletilen 59 bin kapasiteli damızlık kanatlı işletmesi bulunmaktadır.. Kuş Gribi hastalığı ilimizde ilk kez 17 Mart 2008 yılında İpsala İlçesi Esetçe Beldesi'nde ortaya çıktı. Müdürlüğümüz uzmanları tarafından bölgede 1582 adet kanatlı hayvan itlaf edilmiş ve son itlaf 22 Mart 2008 tarihinde yapıldı. İtlaf edilen tüm kanatlı hayvanlara yönelik komisyon kararıyla belirlenen birim fiyatı üzerinden toplam 10 bin 136 TL tazminat bedeli hayvan sahiplerine ödendi. Bulaşıcı ve zoonoz nitelikli olan kuş gribi hastalığının ülkemizde ortaya çıkarabileceği zararlar dikkate alındığında halk sağlığı, hayvan sağlığı ve ülke ekonomisinin zarar görmemesi açısından hastalık hakkında bilinçliliğin ve hazırlıklılığın sürdürülebilir olmasıyla etkili müdahalede bulunacak yetişmiş personel varlığı mücadele boyutunda büyük önem arz etmekte. Göç yolları üzerine bulunan ülkemiz mevsim itibarıyla de riskli döneme girmiş olup, hastalık etkeninin ülkemize girmesi durumunda en küçük bir ihmalin olumsuz sonuçlar doğuracağı açıktır. Kuş Gribi ile ilgili düzenlenen bu eğitimin amacına hizmet ederek bilinçliliği kazandırmak adına başarılı geçmesini dilerim.' dedi.

"İNSAN HAYATI ÖNEMLİ"

İnsan hayatının önemli olduğunun altını çizen Vali Yardımcısı Kamil Sarıaslan, 'İnsan hayatı gerçekten çok önemli. Onun için de kanatlı gıda ürünlerinin en kaliteli sağlıklı şekilde insanlara sunumu hususunda arkadaşlar bilgi verecekler. Bununla ilgili çalışmalar ve teoriden pratiğe geçişler gösterecekler.' Dedi.

"KUŞ GRİBİ YOK OLMUYOR"

Kuş gribin yok olmadığını belirtenTarım Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü'nden Veteriner Hekim Ümit Zoray, "Kuş Gribi yayılma hızının yüksek olması nedeniyle Dünya Hayvan Sağlığı Teşkilatı (OIE) ve diğer uluslararası kuruluşlarının çok önlem verdiği sınır tanımayan bir hastalık. Özellikle son yıllarda dünya gündemini meşgul eden global ısınmanın; göç yolları, göç zamanları ve göç eden kuş türlerinin değişimine neden olması, kanat hayvan varlığının dağılımı ve yoğunluğundaki gelişmeler, açıkta besleme modelleri, canlı kanatlı hayvan pazarları ve güvenli olmayan ticaret bu hastalığın dünyadaki yayılışıyla ilgili başlıca teoriler arasında. Türkiye'nin göçmen kuşların önemli göç yolları üzerinde yer alması ve ülkemizde yaklaşık 500 adet sulak alanın bulunması bunlardan 150 tanesinin de uluslararası öneme sahip kuş alanları olması dikkate alındığında ülkemizin tamamına yakın bir kısmının bu hastalık riski altında olduğunu göstermekte. Ülkemiz kanatlı sektörü; gerek üretim ve gerekse milli gelire katkı yönünden ekonomide önemli bir yere sahip sektör. 10 bin den fazla üretim işletmesi ve yaklaşık 300 milyon kanatlı hayvan varlığı ile piliç eti üretiminde dünyada önemli bir paya sahip. Dünyanın gündemini meşgul etmeye devam eden Kuş Gribi Hastalığına karşı müdahale kapasitesinin artırılması ve hazırlıklı olunması amacıyla ülkemizde yürütülen çalışmalar kesintisiz sürdürülmekte. Bir hafta boyunca yapacağımız çalışmalar hastalıkla mücadele için hazırlanan ve Avrupa Birliği mevzuatı ile uyumlu olan Tavuk Vebası hastalığına karşı korunma ve mücadele yönetmeliği ile Acil Eylem Planı kapsamında olacak. Edirne ili sırıların içinde sulak alanların bulunması ve ülkemizdeki son Kuş Gribi mihrakının bu ilde yaşanması nedeniyle tatbikatın Edirne ilinde yapılması bakanlığımızda uygun gördü. İcra edilecek bu tatbikatla uygulamada görev alan personelin eğitilmesi, erken müdahale düzenlemelerinin denenmesi, yaşanabilecek aksaklıkların ve problemlerin önceden tespit edilmesi ve hastalığın zoonoz bir hastalık olarak dikkate alınmasının sağlanması hedeflendi. Unutmayalım ki, kuş gribi televizyon ekranlarından kaybolsa, medyada yer almasa da risk ortadan kalktı denemez. Çünkü kuş gribi bir seferlik bir olay değildir. Bu nedenle uluslararası topluluklar ve ülkeler bu hastalıkla uzun süre birlikte yaşayacağı bilinci ile hareket etmeli ve tüm paydaşlar arasında yakın işbirliği sağlanmalıdır" dedi.

3 gün sürecek bilgilendirmenin ardından ''kuş gribi saha tatbikatı'' merkeze bağlı Sazlıdere köyünde yapılacak.

Bakmadan Geçme