'Tarım, masa başında yapılmıyor'
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakan Faruk Çelik, 'Bakanlık yapmak, caka satmak için koltukta oturmuyoruz. Ben 10 yıldır bakanlık yapıyorum, Bakanlık gelip geçer. Yani Bakan oldum, Bakmak için bakanlık istemiyorum. Bu süslü binalarda oturmak güzel, tabii bu binalarda gerekli ama tarım masa başında yapılmaz. Beton binalar kuru kuruya karın doyurmaz' dedi.
Edirne İl Tarım Müdürlüğü binasının açılış törenine katılmak üzere şehrimize gelen Bakan Faruk Çelik, Çeltik alım fiyatını da açıkladı. 60 randıman Çeltiğin kilosunun 1675 TL olarak belirlendiğini belirten Bakan Faruk Çelik, “Devletin memuru millete hizmet etmek içindir” dedi. Milletvekilleri Rafet Sezen, Okan Gaytancıoğlu, Erdin Bircan, Belediye Başkanı Recep Gürkan ile birlikte çok sayıda davetlinin katıldığı açılış töreninde Bakan Çelik, muhalefet milletvekillerinin de törene katılmasının çok olumlu olduğunu ve çalışmalarda kendilerine yol gösterdiğini söyledi.
Tarım İl Müdürü Orhan Sarı ve Vali Günay Özdemir'in konuşmalarından sonra kürsüye çıkan Bakan Çelik, “Edirne'de olmaktan, Trakya'da olmaktan memnuniyetimi ifade etmek istiyorum. Dar bir zamanda sizlerle buluştuk ama şunu bilmenizi istiyorum. Türkiye son zamanda çok ciddi sıkıntılar yaşadı ve halen ciddi sancılarını yaşamaya devam ediyoruz. Bu yüzden çok sık bir araya gelemedik. Ama bundan sonra Trakya'nın tarım açısından, hayvancılık açısında ne ifade ettiğini iyi bilen biri olarak sizlerle çok sık görüşeceğimizi, bir araya geleceğimizi, sadece sorunları paylaşmak değil, çözüm yolları için yoğun mesai harcayacağımızı bilmenizi isterim. Bu gün dünyada 2' milyara yakın aç ve yoksul insan var. Neden acaba? Çok açıkça söylemek gerekirse insanlığın, insanların maalesef düşmanca davranmalarından kaynaklandığını rahatça söyleyebiliriz. Toprağı geldiğimiz ve döneceğimiz yer olarak, sürekli ihtiyaç duyduğumuz yer olarak görmeyip, gününü gün etme anlayışı ile toprağa bakış açımızdan dolayı maalesef 7' milyar insanı besleyemeyen bir dünya ile karşı karşıyayız. Bu alan git gide genişliyor. Yani yoksulların ve açların açlıkla karşı karşıya olduğu alan genişliyor ve insanlığı daha zor günler bekliyor. 34'ülkenin gıda erişiminde, 80 ülkenin suya erişiminde sıkıntı var. Önümüzdeki günlerin gıda ve su açısından daha parlak günler olduğunu söyleyemiyoruz. Türkiye'de sorumlu insanlar olarak bunları seyretmek için bu koltuklarda oturmuyoruz. Bu koltuklarda oturuşumuzun sebebi, var olan bu dünyadaki gidişat. Ve ülkemizde varsa eksik ve yanlış bir gidişat, bunları düzeltmek, rayına koymak ve ülkemizin gıdaya erişimindeki sorunları ortadan kaldırmak ve birçok alanda kendi kendine yeterliliğini tescil etmiş bir ülke haline getirmek içindir” dedi.
“HAVA ATMAK İÇİN BU KOLTUKLARA OTURMUYORUZ”
Hava atmak için koltuklarda oturamadıklarını belirten Bakan Faruk Çelik, “ Bakanlık yapmak, caka satmak için koltukta oturmuyoruz. Ben 10 yıldır bakanlık yapıyorum, Bakanlık gelip geçer. Yani Bakan oldum, Bakmak için bakanlık istemiyorum. Bu süslü binalarda oturmak güzel, tabii bu binalarda gerekli ama tarım masa başında yapılmaz. Beton binalar kuru kuruya karın doyurmaz. Güzelim birinci sınıf tarım arazilerini heba ederek bir yere varamayız. Bu konuda çok cesur davranacağız, açık sözlü olacağız, yiğit gibi herkesin karşısına dikileceğiz. Toprağı korumak hepimizin görevi. Onun için buralarda bulunuyoruz. Bina çok güzel, inanıyorum ki çok güzel hizmetler verecekler ama masa da değil arazide olacağız. Amacımız süslü binalarda oturmak değil, esas görevimiz sahada, tarlada olacak. İşi araziden takip edeceğiz. Bu güzel binalarda hizmet vermemiz gerektiğinde ise güler yüzlü olacağız, devletin memuru millete hizmet etmek içindir. Milletin hizmetkârı olduğu içindir. Somurtan, Millete tepeden bakan ne bakan istiyorum, ne milletvekili istiyorum, ne birlik başkanı ne de bu binada çalışacak memur istiyorum. Cumhurbaşkanı bir telefonla milleti ayağa kaldırdı, niye, millete hizmet ettiği için. Milletin derdi ile yönetici dertlenecek. Nerde olacak bu? Sorumluluk makamında kim varsa, hepimiz dertlenmemiz gerekiyor. Edirneliler serhat şehri insanları düşmanımız çok düşman çok bunun karşısında tedavi çok çalışmaktır. Birlikte omuz omuza kol kola girerek memleketin meselelerine sorumluluk aldığımız işlerle ilgili yoğun bir şekilde çalışmalarımız sürdürmeden geçiyor. Ben inanıyorum ki; bu anlayış Edirne'mize hâkim. Bu anlayış ülkemize hâkim inşallah bu birlik beraberlik birçok sorunun çözümünü beraberinde getirecektir. Çiftçi bizim için değil biz çiftçi için varız bunu da kulağımıza küpe etmemiz gerektiğini burada ifade ediyorum. Evet sevgili Edirneliler çeltik şehrindeyiz ayçiçeği şehrindeyiz hayvancılık ve hayvancılık ürünlerinin markaya dönüşmeye başladığı güzel bir şehirdeyiz. Milletvekili arkadaşlarımız muhalefetiyle iktidarıyla maşallah ensemizde boza pişirme var ya maşallah sorunları yakından takip ediyorlar teşekkür ediyorum hepsine. İnşallah onların sizden aldığı ikazları bilgileri bizlere iletiyorlar. Bizde tabiî ki sizlerin talepleri doğrultusunda çalışmalarımızı sürdüreceğiz. 2016 yılı için 60 randıman Osmancık çeşidi çeltik alımının fiyatını Edirne'de söyleyelim. Hoşuna gider mi gitmez mi bilmem… Ben söyleyeceğim. Bunun birçok boyutları var biliyorsunuz ton başı 100 lira prim veriyoruz vermeye devam edeceğiz. Dekar başı 11 TL mazot gübre desteği devam ediyor. Sertifikalı tohumla ilgili dekar başı 8 TL devam ediyor. Şimdi burada da diyoruz ki 1675 lira hayırlı uğurlu olsun diliyorum.” dedi.
Konuşmalardan sonra ise İl Tarım Müdürlüğü hizmet binasının kurdelası kesildi.
Haber Turgay Balcı/Fotoğraflar Özlem Ceylan