'Tarih etkilenmiştir'

Edirne'nin fethinin 650. yılı törenlerle kutlanıyor. İl Turizm Müdürü İrfan Özcan, "Edirne'nin fethi tarihi etkilemiştir" dedi.

TAKİP ET
Edirne'nin fethinin 650. yılı kutlamaları dün Atatürk Anıtı önünde devam etti. Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasından sonra ise Vali Gökhan Sözer, 54. Mekanize Piyade Tugay Komutan Vekili Tank Albay Süleyman Sır ve Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi, anıta çelenk koydu.

"BİR ÇOK COĞRAFYANIN TARİHİ ETKİLENDİ"

Kutlama etkinlikleri çerçevesinde konuşma yapan İl Kültür ve Turizm Müdürü İrfan Özcan, Edirne'nin kültür ve turizm kenti olduğunu söyledi. Özcan, ".Edirne'nin Fethinin 650. Yıl Dönümü Her şeyden önce bir kültür ve turizm kenti olan Edirne, Türkiye'nin en batısında, ülkenin Avrupa'ya açılan kapısı konumundadır. Sınırları içinde bulunan gümrük kapılarından her yıl milyonlarca araç ve insan giriş-çıkış işlemini yapılmaktadır. Bu kent, Avrupa'yı Asya'ya bağlayan anayolların üzerinde bulunmakla önem kazanmış, tarihi boyunca da çok aşamalı bir gelişme sürecinde olmuştur. Sosyal, siyasal ve ekonomik gelişime uygun jeopolitik konumu, Edirne'nin tarihsel gelişimini derinden etkilemiştir. Serhat şehri Edirne, Yunanistan ve Bulgaristan'a komşu olmakla birlikte uzun yıllar Osmanlı'ya başkentlik etmiş, 18.yy. da ise artan nüfusu ile Avrupa'nın en büyük 7 kentinden biri olmuştur. Edirne'deki tarihi mirasın çok olmasın kuşkusuz en büyük nedeni, 92 yıla yakın bir süreyle Osmanlı'ya başkentlik yapmış olmasıdır. Osmanlı fethinden önce küçük bir şehir olan ve günümüzde 'Kaleiçi' denilen küçük bölgeden ibaret olan Edirne, Balkanlara geçip orada tutunmak ve hakimiyet kurmak için stratejik önemi haiz olan bir Bizans şehriydi.1361-1453 yılları arasında Osmanlıya başkentlik yapmış olan Edirne Osmanlıların Rumeli'ye yerleşmeleri ve Avrupa ortalarına kadar genişlemelerinde bir askeri üs ve dayanak noktası olarak da ayrı bir değer taşımaktadır.Edirne fethi, Osmanlıların Avrupa'da kesin olarak yerleştiklerini gösteren bir olaydır. Bu, Anadolu Müslüman Türk tarihi için olduğu kadar Balkanlar ve buna bağlı olarak Avrupa için de bir dönüm noktası olmuştur. Zira Osmanlılar sayesinde Avrupa, dinî hoşgörü, insana saygı ve hukuka riayet gibi kavramlarla karsılaştı ki, bunları daha önce pek bildiği ve uyguladığı söylenemez. 15. yüzyıl başlarında Bursa odaklı gelişmeleri izlemekle birlikte, sonraki gelişmelere basamak oluşturan önemli yapılar, yüzyıl boyunca Osmanlı sanatının en üst düzey eserleri Edirne'de inşa edilmiş, bu özelliğini 16. yüzyılda da sürdürmüştür.

Evliya Çelebi, Seyahatnamesi'nde IV. Murat zamanında yapılan bir sayıma göre, Edirne'de on dördü Selatin camii başka bir deyişle sultanlar adına yaptırılan büyük cami, üç yüzü vezirler veya ayan tarafından yaptırılmış 314 cami bulunduğunu söyler.

Edirne, erken dönem Osmanlı mimarisinin merkezlerinden biridir. Fethedildiği 1361 yılında Tunca kenarında ve kale içinde kurulmuş küçük bir şehirken, Osmanlı Türklerinin eline geçtikten sonra camiler, saraylar, köprüler, kervansaraylar, hanlar, hastaneler ve imaretler gibi anıtsal yapılarla sosyal dokusunu hızla oluşturarak iki yüzyıl içinde dünyanın sayılı şehirlerinden biri haline geldi. Sahip olduğu değerler ile Edirne, bir marka kent olmaya aday olup tarih hariç kültür, deniz, ve inanç kültürü gibi pek çok alanda potansiyeli vardır. Bir kültür ve turizm kenti olma iddiası Edirne'nin en önemli hedefleri arasında olmalıdır. Avrupa ve dünyada kültür kenti olarak nitelendirilen kentlerde ne varsa Edirne'de hepsi fazlasıyla mevcuttur. Bu vesile ile Edirne'nin fethinin 650. yıl dönümünü kutluyor, bu paha biçilemez değerdeki dünya şehrini bizlere miras bırakan I. Murat ile aziz şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyor, tüm Edirnelileri sevgiyle selamlıyorum.' dedi.

MEHTERAN KONSER VERDİ

Atatürk Anıtı önünde yapılan kutlama töreni Genel Kurmak Başkanlığı Mehteran Bölüğünün verdiği konser ile sona erdi. Vatandaşlar konsere büyük ilgi gösterdi.

Bakmadan Geçme