Sigarayı Bırak, Sağlıklı Yaşamaya Bak

Edirne İl Sağlık Müdürlüğü tarafından 9 Şubat Sigarayı Bırakma günü nedeniyle sigara konusunda toplumsal farkındalık oluşturmak amacıyla Halk Eğitim Merkezinde program düzenlendi.

TAKİP ET

Programa, Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Dr. Selma Heves Yılmaz, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdür Yardımcısı ve Yeşilay Edirne Şube Başkanı Sebahattin Bilgiç, Sivil Toplum Örgütleri ve öğrenciler katıldı.

Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Dr. Selma Heves Yılmaz, Dünya'da olduğu gibi ülkede de en yaygın kullanılan bağımlılık yapıcı madde olan tütün ürünleri, önlenebilir hastalık ve ölüm sebepleri arasında yer aldığını belirtti.

“En Büyük Ödül Hastalıklardan Korumak”

Sık sık denetimlerin yapıldığını ve danışma hattından destek verdiklerini söyleyen Yılmaz, “Tütünle mücadelede sağlanan başarıyla kanserler başta olmak pek çok kronik hastalık, bunlara bağlı olarak sağlık ve yaşam kayıpları önlendiği gibi tedavi masrafları, iş gücü kayıpları gibi ekonomik kazançlar da sağlanmaktadır. Rutin denetimlerin yanı sıra "Alo 184 Tütün İhbar Hattı ve Yeşil Detektör mobil uygulaması üzerinden gelen ihbarlara yönelik de denetimler yapılmaktadır. Tütün ürünü kullanan vatandaşlarımızı bırakmaları için teşvik ediyor, bırakmak isteyenlere Alo 171 Sigara Bırakma Danışma Hattı ve sigara bırakma polikliniklerimiz aracılığıyla, destek sağlıyoruz. Bugüne kadar tütün kontrolü alanında yürüttüğümüz çalışmalar neticesinde. Dünya Sağlık Örgütü tarafından lider ülke ilan edilip birçok kez ödüllendirilmiş olsak da, vatandaşlarımızı tütün kullanımına ya da başkasının kullandığı tütün dumanından etkilenmesine bağlı oluşabilecek hastalık ve zararlardan korumak, bizim için en büyük ödüldür.”

Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdür Yardımcısı ve Yeşilay Edirne Şube Başkanı Sebahattin Bilgiç Dünya'da her 10 saniyede bir kişi sigaraya bağlı nedenlerden dolayı ölümler olduğunu ve Türkiye'de yılda 25 Milyar dolar sigaraya para harcandığını dikkat çekti.

“Milli Ekonomiye de Zararı Var”

Bilgiç, Dünya Sağlık Örgütü'nün sigarayı en önemli sağlık sorunu olduğunu söyleyerek, “Sigara ile mücadelede bilinç oluşturmak amacıyla ilan edilen 9 Şubat'taki etkinlikleri halka duyurmak, sigarasızlık bilincini artırmak amacıyla Sağlık Müdürlüğümüz ile böyle bir organizasyonu yaptık. Sigara ile mücadele ile ilgili konuşmak bana gerçekten acı veriyor. İnsanlar niye sigara içerler diye düşünüyorum. Dünya Sağlık Örgütü şu anda sigarayı en önemli sağlık sorunu ilan etti. Kendimize değil, çevremize çocuklarımıza zarar veriyoruz. Çocukların yanında içenler de hala var. Dünyada her 10 saniyede bir kişi sigaraya bağlı neden dolayı ölüyor. Yılda 7 milyon kişi de sigaradan ölüyor. Tüm ölümler içinde sigaraya bağlı sebeplerden dolayı ölüm oranı yüzde 6. Bunun takibi ki ekonomik boyutu da var. Türkiye'de yılda 25 Milyar Dolar sigaraya harcanan para var. Hem sağlıktan yani bizzat sigarayı alarak hem de sigaraya bağlı hastalıklar dolayısıyla yapılmış olan harcamalar. Hem kendi hem de genel olarak milli ekonomimize çok büyük zararı var.”

Yeşilay eğiticisi Sosyolog Şule Birgül Çıldav ve tütün bağımlılığı, Dr. Süleyman Konuş sigara kullanımı ve sağlığa zararlarına ilişkin sunum yaptı. Programın sonunda sigarayı bırakan 37 kişiye başarı plaketi verildi.

İpek Deniz

Bakmadan Geçme