Saman Fiyatlarındaki Yükseliş, Anız yangınlarını azalttı

Edirne'de saman fiyatının 50 kuruşu bulması üzerine et ve süt üreticileri alarm vermeye başladı.

TAKİP ET
Ülke genelinde hububatta rekoltenin iyi olmasına rağmen üretimi az olan samanın fiyatı artış gösterdi. Üreticiler, saman fiyatlarının yüksek olmasından yakınırken, uzun vadede süt ve et hayvanlarının kesime gönderilmesi endişesi yaşanıyor. Samanın bu kadar yüksek seyretmesine bir anlam veremeyen süt üreticileri ise samana alternatif olan yem çeşitlerini kullanmaya yöneliyor. Tahıl fiyatlarında geçen yıllara göre artış olmaması buğday ve arpa ekim alanlarının daralmasına yol açtı. Saman fiyatlarının etkilenmesi ile ilgili olarak köylüler, "Üretici daha çok yeşil mahsul dediğimiz silajlık mısır ve ayçiçeği gibi mahsullere yöneldi. Kış çok sert geçti, ekim alanlarında bazı tohumlar öldü. Kışın bol yağış aldık ama bahar yağışları ürünün hem kalitesinde hem de olgunlaşmasında etkili oldu, belli bölgelerde neredeyse hiç olmadı. Bunlar hep saman fiyatlarını etkiledi. ihracat Samanın bu kadar yüksek seyretmesinin ardından tamamen durduruldu. Geçen yıl meydana gelen anız yangınları ise yaşanan sıkıntı nedeniyle büyük ölçüde sona erdi. Her yıl büyük tehlikelere yol açan anız yangınlarının da samana artan talep nedeniyle artık sona erdi, saman para ettiği için kimse bu sene anız yakmıyor." dediler. Edirne itfaiye müdürü Aydın Baksak "Bölgemizdeki anız yangınları geçen yıllara oranla daha düşük.Bunun sebebi kışın ekinlerin donması, ekin sapının az olmasıdır.Saplar daha dipten kesildiği için anız olarak tabir ettiğimiz toprakta kalan kısım çok az miktarda kaldı.bunun üzerine ekin sapları balya olarak hayvanlara yem olarak verildiğinden tamamen toplanmış oldu.Anızların tamamen toplanması sonucu tarlada yangın oluşturacak unsurlar ortadan kaldırılmış oldu.Bundan dolayı da anız yangınları daha düşük." dedi.

"EDİRNE ÇİFTÇİSİ ANIZ YANGINLARINA KARŞIDIR"

Edirne ziraat odası başkanı Cengiz Yorulmaz, "Edirne tahıl üretiminde belli yeri olan bir il. Bölgemizdeki yağışlardan dolayı balya fiyatları çıktı. Ürün olarak bir sıkıntı yok ama balya fiyatlarının yükselmesinden dolayı fırsatçılık yapmanın doğru olmadığını düşünüyorum. Şu anda fiyatlar 8 Tl ,alternatif olarak çeltik sapları kullanılacaktır. İnsanlar daha çok yeşil mahsul dediğimiz silajlık mısır ve ayçiçeği gibi mahsullere yöneldi. Bunun dışında tabi verdiğine şükrediyoruz ama İnsanlarda biraz fırsatçılık var. Süt üreticisi fabrika yemini veya diğer yemleri aylık olarak alır, samanı da harmanda alır. Bir yıllık samanını alır koyar. Samanı satan veya ticaretini yapan insanlar hızlı bir şekilde organize olup bu zaaftan yararlandılar. Böyle suni bir fiyat oluştu." diye konuştu.

"OLUMSUZLUKLARA RAĞMEN İYİ NOKTADAYIZ"

Bütün bu olumsuzluklara rağmen Türkiye süt üretiminde Edirne nin iyi bir noktada olduğunu bildiren Yorulmaz , "Süt üretiminde Trakya bölgesi ve Edirne iyi bir konumdadır. Kış ayına doğru bu fiyatlar artacaktır fakat çiftçimiz alternatif ürünler ile samandan kaynaklanan boşluğu dolduracak ürünler bulacaktır. Süt hayvanları için mısır sılajı , şeftali posası ve arpa posası kullanarak hayvanının ihtiyacı olacak gereksinimleri karşılayacaktır.Bakanlığımızın 5 yıldır bir uygulaması var, anız yakmak yasak.Çiftçimizde bunu uyguluyor. Sap kısmını yakmayarak toprağa karışmasını sağlıyorlar. Normal şartlarda bunun yakmanın yanlış olduğu aşikardır.Üreticimiz Kış için gerekli yemini karşılamıştır" dedi.

Bakmadan Geçme