Sağlıklı su içecekler

Edirne Halk Sağlığı Müdürlüğünün "Su Candır, Su Hayattır" Projesi kabul edildi ve otomatik klor cihazı olmayan 20 adet köye güneş paneliyle çalışan otomatik klor makinesi takıldı.

TAKİP ET

Projenin kabul edilmesinde sonra 20 köye klor makinası takıldığını belirten Edirne Halk Sağlığı Müdürlüğü yetkilileri, bu köylerin bundan sonra daha sağlıklı su içeceklerini söylediler. Yetkililer, “Trakya Kalkınma Ajansı'nın 2012-2013 yılı Sosyo-ekonomik Kalkınma Mali Destek Programı kapsamında Edirne Halk Sağlığı Müdürlüğü olarak yapmış olduğumuz “Su Candır, Su Hayattır” Projesi kabul edilmiş olup, proje dahilinde otomatik klor cihazı olmayan 20 adet köye güneş paneliyle çalışan otomatik klor makinesi takılmıştır. Proje İl Özel İdaresi ile ortak yürütülmektedir. Otomatik klor cihazı takılan köyler; Enez İlçesinde; Işıklı, Umurbey ve Hasköy, Süloğlu İlçesinde; Sülecik Köyü, Lalapaşa İlçesinde; Ömeroba, Sinanköy, Doğanköy, Küçünlü, Dombay ve Taşlımüsellim, İpsala İlçesinde; Ahırköy, Aliçopehlivan, Turpçular ve Sarıcaali, Uzunköprü İlçesinde; Çakmak, Süleymaniye, Maksutlu, Hamidiye, Harmanlı ve Alıç Köyü'dür.

Su, insan yasamı için zorunlu olan ve insanın en fazla tükettiği maddelerin başında gelmektedir. Aynı zamanda su, eğer gerekli önlemler alınmaz ise iyi bir hastalık etkeni taşıyıcısıdır. İnsan sağlığının korunması için tüketilen suyun belirli özelliklerde olması gerekmektedir. Aksi takdirde su ile bulasan tifo, dizanteri, kolera, A ve E tipi sarılık vb. hastalıklar ortaya çıkabilmektedir.. Su ile bulasan hastalıklarla etkin mücadelenin en önemli yollarından biri, toplum tarafından kullanılan içme ve kullanma suyunun yeterli ve sağlıklı olmasıdır. İçme ve kullanma sularının yeterli ve sürekli dezenfeksiyonu ile su ile bulasan hastalıklar büyük ölçüde önlenebilir. Köylerde su depolarının yerleşim yerinden uzakta olması klor tableti kullanarak suyun dezenfeksiyonunun sağlanması mümkün olmamakta ve otomatik klorlama cihazı takılı olsa dahi olabilecek elektrik kesintilerinde otomatik klorlama cihazı devreden çıktığından yine gerekli su dezenfeksiyonu sağlanamamaktadır. Bu kapsamda hazırlanan “Su Candır, Su Hayattır” projesi Trakya Kalkınma Ajansı tarafından kabul edilmiştir. Projenin amacı, köy su depolarında otomatik klorlama cihazının olmadığı yerlerde halkımızın temiz ve sağlıklı su kullanmasının sağlanması amaçlanmaktadır. Köy yerleşim yerine uzakta olan su depolarında yenilenebilen bir enerji kaynağı olan güneş enerjisiyle çalışan otomatik klorlama cihazlarının kullanılması ve suların düzenli ve etkin bir şekilde klorlanması ile su içerisinde yeterli seviyede klor bulunması ve bakteriyolojik kirliliğin ortadan kaldırılması ve su ile bulaşan hastalıkların önlenmesi hedeflenmiştir. Ayrıca yenilenebilir enerji kaynaklarından güneş enerjisi bedava, sınırsız, temiz, çevreci yani çevreyi kirletici, duman, gaz, karbonmonoksit, kükürt ve radyasyon vb. atıklar içermez. Yerel uygulamalar için çok elverişlidir.” dediler.

Bakmadan Geçme