Popüler diyetlerle sağlığınızı tehlikeye atmayın!
Yaz öncesi hızla kilo vermek isteyen birçok kişi, sosyal medyada sıkça karşılaşılan diyetleri bilinçsizce uygulayabiliyor. Ancak bu diyetler kısa vadede kilo kaybı sağlasa da uzun vadede hem metabolizmayı yavaşlatabilir, hem de sağlığı riske atabilir. Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Uzman Diyetisyen Selin Başkurt, vatandaşlara bilinçli diyet çağrısında bulundu.
Soğuk ve uzun geçen kış mevsiminin ardından güneş yüzünü göstermeye başladı. Kışın giyilen kalın giysilerin yerini ince giysiler alacak. Yaza zayıf ve formda girmek isteyenlerin, kilo verme telaşı başladı. Ancak diyet boyunca farkında olmadan ya da iyi geleceğini düşünerek yapılan bazı hatalar nedeniyle zayıflama süreci uzayabiliyor, ya da daha büyük tehlikeler ortaya çıkabiliyor.
Yaz yaklaşırken en umut vadeden ama yanlış uygulandığında zararlı olabilecek diyetler ve muhtemel sakıncalarına ilişkin açıklamalarda bulunan Uzman Diyetisyen Başkurt, Tek Tip Diyetler, Sıvı Detokslar / Meyve Suyu Diyetleri, Aralıklı Oruç, Ketojenik Diyet, Glütensiz Diyet, Çiğ Beslenme (Raw Food Diyeti), Sıfır Karbonhidrat Diyeti (No Carb) başlıklarını ele alarak vatandaşları uyardı.
Tek Tip Diyetler (hurma, kabak, lahana, yoğurt, elma diyeti vb.)
Genellikle sadece 1–2 besin grubunun tüketildiği bu diyetlerde kısa sürede kilo verilir gibi görünse de sonrasında yo-yo etkisi yaşanarak verilen kiloların hızla geri alındığını belirten Uzman Diyetisyen Başkurt, Vücudun dirençsiz kalıp, bağışıklığın zayıfladığını, protein ve yağ eksikliği nedeniyle kas kaybı yaşanabildiğini söyledi.
Sıvı Detokslar / Meyve Suyu Diyetleri
Yalnızca meyve suları veya sebze püreleriyle beslenilen diyetlere ilişkin bilgi veren Uzman Diyetisyen Başkurt, 'Lif ve protein yetersizliği nedeniyle bağırsak ve kas sorunları yaratabilir, safra taşı riskini artırabilir.Kan şekerini hızla düşürüp baş dönmesi, yorgunluk yapabilir' dedi.
Aralıklı Oruç (Intermittent Fasting – IF)
Öğünlerin yeterli ve dengeli planlandığında faydalı olan aralıklı orucun da en çok tercih edilen diyetlerden birisi olduğunu ancak bunun da sağlıksız olduğu durumlar olduğunu aktaran Uzman Diyetisyen Başkurt, bilinçsiz uygulama sonucunda aşırı açlık sonrası fazla yemek yeme riski doğabildiğine değindi. Kadınlarda hormonal düzensizlik ve enerji düşüklüğü görülebildiğini vurgulayan Başkurt, Gerekli kalori alınmazsa metabolizmanın yavaşlayacağını belirtti.
Ketojenik Diyet (Karbonhidratsız Beslenme)
Çok düşük karbonhidrat, yüksek yağ içeren bu diyetin, bazı hastalıkların (epilepsi) beslenme tedavisi için uygulanıldığını söyleyen Uzman Diyetisyen Başkurt, 'Bu diyet uzman kontrolünde uygulanmalıdır. Yüksek hayvansal yağ alımıyla kolesterol artabilir, uzun vadede besin çeşitliliği azalır, vitamin-mineral eksiklikleri gelişebilir. Hızlı kilo verdirebilir ama karaciğer ve böbrek için yük oluşturabilir' diyerek uyarıda bulundu.
Glütensiz Diyet
Glütensiz diyetin çölyak hastaları ve glüten intoleransı olan kişilerde fayda sağlayan diyet olduğunu ifade eden Uzman Diyetisyen Başkurt, 'Glütensiz beslenmenin zayıflattığı düşüncesi ile popüler olmuştur. Gereksiz glütensiz diyet, lif ve B vitamini eksikliğine yol açabilir. Ayrıca glüten içermeyen ürünler bazen daha fazla yağ ve şeker içerir' dedi.
Çiğ Beslenme (Raw Food Diyeti)
Tüm gıdaların pişirilmeden, en doğal haliyle tüketildiği diyetin Çiğ Beslenme (Raw Food Diyeti) olarak tanımlandığını söyleyen Uzman Diyetisyen Başkurt, Pişirilmediği için bazı gıdalardaki vitamin ve mineral emiliminin düştüğünü, bu durumda da protein, B12, demir eksikliği ve mide-bağırsak sorunları görülebildiğini aktardı.
Sıfır Karbonhidrat Diyeti (No Carb)
Sıfır Karbonhidrat Diyeti (No Carb) ile ilgili de bilgi veren Uzman Diyetisyen Başkurt, karbonhidratı tamamen keserek yağ yakımını hızlandırmayı amaçlayan bu diyetin halsizlik, sinirlilik, kabızlık ve vitamin eksikliklerine sebep olabileceğini, bu durumda da beyin ve kaslar için gereken enerjinin yetersiz alınmış olacağını söyledi.
Kısa sürede değil, sürdürülebilir şekilde verilen kilonun kalıcı olduğunu söyleyen Uzman Diyetisyen Başkurt, Hızlı sonuçlar vaat eden diyetler yerine, bedeninize uygun ve dengeli bir yaklaşımın tercih edilmesi gerektiğine dikkat çekti.
Protein, lif, sağlıklı yağlar ve tahıllardan oluşan dengeli tabaklar ile kalori açığı yaratarak sağlıklı bir şekilde kilo verilebileceğine dikkat çeken Uzman Diyetisyen Başkurt, 'Bunun yanında günde 7-8 saat uyku, yeterli miktarda su içmek ve düzenli egzersiz yapmak hafif ve fit hissetmenize yardımcı olacaktır. Bunların yanında Kilo verme süreci kişiye özel olmalıdır. Bir uzmandan destek almak, süreci hem daha etkili hem de sağlıklı hale getirir' ifadelerine yer verdi.