'Özgürlük, demokrasi ve insan hakları her zaman dile getirilmeli'
Edirne Barosu Aile ve Kadın Hakları Komisyonu tarafından kadına yönelik şiddetle mücadele günü kapsamında baro konferans salonunda panel düzenlendi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan program konuşmalar ile devam etti. Baro Başkanı Alper Pınar yaptığı konuşmada özgürlük, demokrasi, insan hakları, hukukun üstünlüğü ilkelerinin her zaman dile getirilmesi gerektiğini söyledi.
Şiddetle mücadelede kadınların yanında olunması ve desteklenmesi gerektiğini belirten Baro Başkanı Pınar, katılım sağlayan herkese teşekkür etti.
Şiddete maruz kalmış kadınların hikâyelerini anlatan video gösterimi duygu dolu anlar yaşattı.
Psikolog Işıl Altıntaş Uçar ‘Şiddetin Dili' konulu sunum gerçekleştirdi.
“Kadına ve çocuğa yönelik şiddetin tüm dünyada en yaygın insan hakları ihlallerinden birisi olduğunu söyleyen Uçar; “Kadın, ataerkil egemenliğe direnç gösterdiği andan itibaren en yakınındaki erkekten şiddet görmekte ya ölmekte ya zinciri kırıp kendine bir yer bulmakta ya da çaresizlikle suskunlaşmaktadır. Suskunlaşma yalnızca kadına değil, topluma mal olmakta birey olma bilincinden yoksun ve sağlıklı olmayan bu kadınlar birden çok travmayı birlikte yaşamak zorunda kalmaktadır. Şiddeti acizlik tükenmişlik ve çaresizliği ifade eder. Şiddetin gerçekleşmesine kültürel ortam, kişinin geçmiş yaşam öyküsü, içinde bulunduğu süreç, ilişkilerindeki etkileşimleri ve durumsal şartlar önemlidir. Şiddetin kaynağında toplumun her yanında işlerini izleri görebileceğimiz erkek egemenliği, cehalet ve toplumun ikiyüzlülüğü yatmaktadır” dedi.
“Egemenliklerini güçlendirmek istemeleri şiddete yol açar”
Erkeklerin egemenliklerini güçlendirmek istemelerinin şiddet davranışlarına yol açabileceğini söyleyen Uçar; “Daha çok erkekler tarafından evde uygulanan şiddet özellikle çocuklara fiziksel uygulamalar, aşırı korku ve yetersizlik duygusuna, özgüven eksikliğine yol açabiliyor. Bu zararları yaşayan çocuk yetişkinlikte travmasını tekrar edebiliyor, tanık olduğu ya da bir parçası olduğu şiddet eylemini tekrarlayabiliyor. Çünkü şiddeti uygulayan, zalim, şiddete maruz kalan birey ve şiddeti seyreden tanık olan birey rolleri çocukluk travmalarının özünü oluşturuyor ve bu rollerden birini etmeye zorluyor. Kitle iletişim araçları yaşam sürdüğümüz modern çağda ilettikleri mesajlarla toplum üzerinde önemli etkilere sahip. Şiddetin görselleştirilmesinde ve sunulmasında kullanılan dil, görüntüler ve fotoğraflar bu geniş okuyucu kitlesinde farklı yorum ve algılara sebebiyet vermektedir” ifadelerine yer verdi.
Edirne Barosu Aile ve Kadın Hakları Komisyonu Üyesi Av. Nurten Kasapoğlu Hukukumuzda Kadına Yönelik Şiddetle ilgili düzenlemelere ilişkin konuştu.
Tianka Sanat Topluluğu oyuncularından Bekir Can Akyıldız ve Betül Özcan kadına şiddet konulu tiyatro gösterisini sundu.
Vali Ekrem Canalp'in eşi Dr. Ayten Canalp Psikolog Işıl Altıntaş Uçar'a, Başsavcı eşi Zehra Karabacak Av. Nurten Kasapoğlu'na teşekkür plaketi ve çiçeği verdi. Baro Başkanı Av. Alper Pınar ise Tianka Sanat Topluluğu oyuncuları Bekir Can Akyıldız, Betül Özcan ve çalıştırıcıları Kenan Horoz'a çiçek takdim etti.
Özlem Ceylan