Önce onlar kan verdi
Geleceğin Kan Bağışçılarının Kazanımı Projesi'nin tanıtım toplantısında Kan bağışının önemine dikkat çekildi.
Kan bağışına olan ilgiyi artırmak, gönüllü kan bağışının önemine dikkat çekmek ve öğrencileri kan bağışı hakkında bilinçlendirerek bu konuda bir davranış biçimi geliştirmelerini sağlamak amacıyla AB ve Türkiye Cumhuriyeti ortak finansmanı ile 2014 yılında hayata geçirilen; “Sağlık Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve Türk Kızılayı ile ortaklaşa yürütülen Proje kapsamındaki bu eğitimler Türkiye'nin 81 ilindeki 500 pilot okulda gerçekleştirilecek.
Bilgilendirme seminerleri şeklinde gerçekleştirilecek olan eğitimler oturumlar şeklinde yapılacak ve gerek öğrencilerin gerekse aile bireylerinin katılacağı seminerlerin sonunda Türkiye genelinde toplamda 100,000'i aşkın öğrenci ile 10,000'i aşkın yetişkin konuda eğitim almış olacak.
Geleceğin Kan Bağışçılarının Kazanımı Projesi'nin Edirne il/ilçesindeki kan bağışına ilişkin eğitim ve bilgilendirme seminerleri ile kan bağışı kampanyası ise dün 80.Yıl Cumhuriyet Anadolu Lisesi okulu ile başladı ve 3 okulda devam edecek.
KAN VERDİLER
80. Yıl Anadolu Lisesinde eğitim öncesinde Kan bağışına dikkat çekmek için İl Sağlık Müdürü Dr. Muhsin Kişioğlu başta olmak üzere Kan bağışında bulunuldu.
Proje ile ilgili konuşma yapan İl Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Özcan, “Kan, üretilemeyen bir dokudur ve halen tek kaynağı sağlıklı bağışçılardır. Doku nakilleri içerisinde ihtiyaç olarak en baş sırada “kan” gelmektedir. Kan bağışı hem toplumsal hem kişisel açıdan çok önemlidir. Her yıl binlerce insan, hastalık ya da kaza sonucu kana ihtiyaç duymakta fakat kan bulamadığı için hayatını kaybetmektedir. Kan bağışı yaşam için yapılan bir armağandır. Bir ünite kan bir insanın hayatını değiştirebilir ve ona yeni bir yaşam şansı verebilir.Ülkemizde her yıl yaklaşık 2 milyon ünite kana ihtiyaç duyulmaktadır. Yapılan araştırmalar, yaklaşık 72 milyon insanın yaşadığı Türkiye'de yıllık kan bağış oranının, nüfusun %1'i kadar olduğunu göstermektedir. Her bir kan bağışı 3 kişinin hayatını kurtarmaktadır. Kan bağışı, kan bekleyen binlerce insanın hayatını kurtarmanın yanı sıra, bağış yapan kişinin sağlığını da olumlu yönde etkiler. Yapacağımız bir kan bağışı, bir insan hayatını kurtarabilir. Üstelik kan vermenin insan sağlığı üzerine hiçbir olumsuz etkisi yoktur. Sağlıklı kişilerin yılda en az 2 kez kan bağışı yapmasıyla ülke ihtiyacının tamamını karşılanabilmektedir. Türk Kızılay'ı sadece ülkemizde değil, tüm dünyada kan konusunda her tür alt yapı, eğitim, araştırma ve geliştirme çalışmalarını yaparak, bu kapsamda ulusal ve uluslararası ilişkileri geliştirmektedir. Bu doğrultuda özellikle 2006 yılından günümüze kadar ‘'Gönüllü Kan Bağışçısı Eğitimi ve Kazanım Faaliyetlerinin Yürütülmesi İle İlgili Protokol‘', ‘'Toplumda Kan Bağışçısı Bilincinin Oluşturulması Projesi'' gibi protokol ve projelerle Bakanlığımız da Türk Kızılay'ına gerekli desteklerini vermektedir. En son olarak; kan bağışına olan ilgiyi arttırmak, gönüllü kan bağışının önemine dikkat çekmek ve öğrencileri kan bağışı hakkında bilinçlendirerek bu konuda bir davranış biçimi geliştirmelerini sağlamak amacıyla, AB ve Türkiye Cumhuriyeti ortak finansmanı ile 2014 yılında hayata geçirilen “Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve Türk Kızılay'ı” ile ortaklaşa yürütülen "Geleceğin Kan Bağışçılarının Kazanımı Projesi" Türkiye'nin 81 ilindeki 500 pilot okulda gerçekleştirilecektir. İlimizden 80. Yıl Cumhuriyet Anadolu Lisesi, İlhami Ertem Anadolu Lisesi, Cumhuriyet Ortaokulu ve Kurtuluş İlkokulu pilot okul olarak belirlenmiştir. Bakanlığımızın hedeflemiş olduğu güvenli kan bağışını artırmak için, birçok seminer ve kan bağışı kampanyası düzenlenmiş; başta öğretmenlerimiz olmak üzere velilerimiz ve 18 yaşını dolduruş öğrencilerimiz gönüllü kan bağışçısı olmuşlardır. Gönüllü kan bağışçısının artması güvenli kan teminini olumlu yönde etkileyecektir.
Kan acil değil sürekli bir ihtiyaçtır. Güvenli kan temini ve ihtiyacın karşılanması için en büyük destek gönüllü birer kan bağışçısı olmaktır. 18 yaşını doldurmuş her birey Gönüllü kan bağışçısı olabilir. Türk Kızılay'ına başvurmak bunun için yeterlidir. Bir insanlık görevi olarak ülkemizin gönüllü kan bağışçılarına ihtiyacı vardır. Türk Kızılay'ının sloganı olan ‘'Kan ver Can ver‘' diyerek herkesi kan bağışçısı olamaya davet ediyorum.” dedi.
Haber Merkezi