Ohaaa diyelim
3 tarafı denizlerle çevrili ülkemizde 1 tek palamut 30 liradan satılıyor. Bilinçsiz avlanma, olmayan balıkçılık politikaları denizleri tüketti.
Bol olması beklenilen balık sezonu herkesi şaşkına çevirdi. 1 Eylül günü Vira Bismillah diye açılan balık sezonunda umduğunu bulamayan tekne sahipleri ve satıcılar, gelecekten de umutlu gözükmüyor. Denizlerde balık neslinin tükenmek üzere olduğunu belirten satıcılar, “ Hiç kimse kendini kandırmasın. Yakın bir gelecekte balığı belgesellerde izleyeceğiz. Bir çok balık cinsinin nesli tükeniyor ve azalıyor. Bu yıl palamut yok, çünkü palamut'u besleyecek balık kalmadı. Bu gün için tek bir palamut 25-30 lira arasında satılıyor. Çinekop ise 50-70 lira arasında, çünkü yok. Diğer balık türlerinde de durum farklı değil. Ucuz balık yemek hayal oldu.” dediler.
“KENDİLERİ ETTİ, KENDİLERİ BULDU”
Balık neslinin tükenmesinin en büyük nedeninin bilinçsiz avlanma ve balıkçılık politikalarımızın olmaması olduğunu belirten uzmanlar, “3 tarafımız denizlerle çevrili ama balıkçılık politikamız yok. Bununla birlikte tekne sahipleri hırsları yüzünden denizleri kurutuyor. Bir çok ülkede kullanılması yasak olan sonarlar bizde serbest olarak kullanılıyor. Ayrıca ağ gözleri çok farklı ve gerek troller gerekse Gırgırlar küçük balığa şans bırakmıyor. Tabii işin bir başka acı yanı ise gerekli kontrollerin olmaması. Avusturalya'da deniz kenarlarında amatör balıkçılar için bile balık boylarını gösteren tabelalar vardır. Amatör bile tuttuğu balığı ölçtükten sonra sepetine atar. Oysa bizde bunun tam tersi yapılır. Kontroller göstermeliktir. Tekne sahipleri de günü kurtarma derdine girmiştir. Balık neslinin yok olmaması için acilen önlemler alınmalı ve balıkçılık politikamız belli olmalıdır” dediler.
“SAROS KÖRFEZİ TEHLİKE ALTINDA”
Dünyanın kendi kendine temizleyen denizlerinden olan Saros körfezinde bir çok balık türünün tehlike altında olduğunu belirten uzmanlar, “Saros körfezinin kendine has bir yapısı var. Buranın balığı göç balığı değil ama trol ve gırgırlar yerli balığın neslini kurutuyor. Meriç nehrinden gelen yemleri yemek için gelen göçer balıklarda bu katliamdan nasibi alıyor. Saros körfezindeki balık neslinin kurtulması için acil bir plan gerekli. Bir süre önce bu bölgede av yasağı vardı. Yunanlılar bu yasağı çok güzel uyguluyor ama biz katliam yapıyoruz. Enez limanında Tarım İl Müdürlüğü ve Sahil Güvenlik Trol ve Gırdırlar üzerinde sıkı denetim yapmalı. Limana giren tekneler balıklarını kabzımala vermeden denetim yapmalı. Tabii vergi yönünden bu teknelerin denetlenmesi gerekiyor ve bu güne kadar denetlendiklerini görmedik. Ne kadar balık geliyor, kaç paraya satılıyor. Bundan kimsenin haberi yok” dediler.
Durdu Ünsal