'Ne yaparsanız yapın, gazetecilik yapın'

Basın İlan Kurumunun Şubesi bulunan ve Resmi İlan yayınlayan  gazete çalışanlarına yönelik eğitim semineri BİK Bayramoğlu tesislerinde yapıldı. Genel Müdür Yakup Karaca, 'Yazılı basın teknolojiye ayak uydurmalı. Ne yaparsanız yapın, gazetecilik yapın' dedi.

TAKİP ET

Basın İlan Kurumunun Şubesi bulunan yerlerde resmi ilan alan gazete çalışanlarına yönelik eğitim semineri, Kurumun Bayramoğlu tesislerinde yapıldı. 41 İl'den 124 gazetecinin katıldığı seminerde yeni uygulamalar anlatıldı, görüşler dinlendi.

Yeni bir yönetmeliğin yayınlanacağını ve 67 sayılı kararın yönetmelik olduğunu belirten Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Yakup Karaca, yazılı basının teknolojiye ayak uydurması gerektiğini söyledi. Basın İlan Kurumunun asıl görevinin ilanları dağıtmak ve kaynak sağlamak olmadığını belirten Genel Müdür Karaca, asıl görevlerinin ilanlarının yayınlanması olduğunu söyledi. İlanların Genel Müdürlük Portalında yayınlandığını bu nedenle çağa ayak uydurmak gerektiğini belirten Genel Müdür Karaca, “Biz sizin içinizden çıkmış bir kurumuz, iş arkadaşıyız, iş ortağıyız” dedi.

“DİJİTALE GEÇMEK GEREKİYOR”

Dünyanın hızla değiştiğini ve yazılı basının teknolojiye ayak uydurması gerektiğini belirten Genel Müdür Yakup Karaca, “Bu defa biraz farklı konulara değineceğiz. Biz sizin içinizden çıkmış kurumuz ve iş arkadaşıyız, iş ortağıyız. Biz bunu hep böyle gördük. Senede bir kez bile olsa hep birlikte olmak istedik. Bu buluşmaları çok önemli olarak görüyorum.

Ülke olarak sıkıntılı günlerden geçiyoruz, dünyanın her tarafı sıkıntılı ve gerilimli dönemden geçiyor. Politik veya uluslar arası ilişkiler olarak değerlendirecek değiliz ama dünyanın sayılı güç dengeleri, bu gerilimi bizler dahil olmak üzere hep birlikte görüyor ve yaşıyoruz.

Bizlerde 15 Temmuz gecesi böyle bir olay yaşadık, ama bu ülkenin evlatları bunu geri püskürtü. Bundan sonra inşallah olmaz. Yaşanan hadiselerde bilhassa basınımızın ayrı bir yeri ve önemi oldu. Hep birlikte tek bir ses, tek bir yürek olarak ülkemizde yapılan saldırılara karşı durduk. Öyle bir noktaya gelmiş bulunuyoruz ki, uzun zamandır kaybettiğimizi düşündüğümüz, birlik ve beraberliği gördük. Tabii bazı gazetelerimiz veya gazeteciler farkında olmadan bu gibi toplumsal olaylar yaşandığında bazı şeyleri gözden kaçırdılar. Örneğin başı kesilen bir asker fotoğrafının yayınlanması gibi. Kurumumuz gazeteleri basın ahlak yasasına uymak zorundadır ve elimizden geldiğince uymalıyız. Mevzuata uyulması gerekiyor” diyerek, “Seminere daha önce gelenler bilecektir, konuşmacılar son değişiklikleri sizlere anlatacaktır.

Sizler sahadasınız, sorunların, yaşadığınız ortamda nasıl bir yankı bulduğu konusunda bizim göremediğimiz konular olabilir. Bu fırsatı bizden esirgemeyiniz, olabilecek tüm soruları cevaplandırmaya çalışacağız. Bu toplantıda en önemli konu 67 sayılı karar, daha doğrusu karar idi ama revizyondan geçti ve yönetmelik oldu.

Bu madde kurumumuzun ana maddesi ve 10 yıldır ciddi değişiklikten geçmemişti. İlaveler yapılmıştı ama mevzuatın ruhuna aykırı durumlarda oldu, tabii bilmeden.

Bunlar hepsi ayıklanarak yeniden oluştu ve Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girecek. Bu yönetmelikte ülkemizin güvenliğini, birliğini ihlal eden konularda olacak. Kadrolar, bekleme süreleri gibi konular yeni düzenlemede var. Birkaç konu var çok önemli.

İçerik ile ilgili konular. Gazetelerimizin sıkıntıda olduğunu biliyoruz.

Ancak Asıl kuruluş amacımız, ilanları dağıtmak ve kaynak kullandırmak değil, asıl olan ilanın yayınlanması. Bunu aklımızdan çıkarırsak işin çivisi çıkar. Bu gün ilanlar kalksa buna mani hiçbir şey yok. İlanlar bu gün gazetelerin hiç okunmayan metinleri gibidir.

İlanlar kendi sitemizde zaten yayınlanıyor. Teknoloji geliyor, hem de gümbür gümbür.

İnternet geliyor ve burada çok daha ucuza yayınlama imkanı var. İnternetin yeryüzünde ulaşmadığı hiçbir yer yok. Kutuplarda bile internetten yayınlanan ilanı okuma imkanı var.

Çok ciddi bir rakiple karşı karşıyayız. Bürokrasi şöyle diyor, bu gazeteler okunmuyorsa, tirajları düşüyorsa neden gazetelere ilan veriyoruz. Yani gazeteler çağa ayak uydurmak gerekiyor. Bundan kaçış yok.

Maksadımız gazetelerimizi kaderine terk etmek değil, Basın ilan kurumu yazılı basının içinden çıkmış ise en önemli görevimiz, teknolojinin dayattığı sonuçları iyi analiz ederek gazetelerimizi mağdur etmeden çözüm yolu bulmaktır. İnternet sonsuz bir ulaşım aracı. Gazetelerin baskı maliyetini göz önüne alınca neredeyse sıfır maliyet ile yayın yapıyorsunuz.

Şu soru akla gelmez mi? Neden gazetede ilan yayınlansın. Şimdi gidişat bu yönde ise, gazeteler ikinci plana itiliyor. Bu bir vaka ve buna hayır diyemiyoruz.

Çözüm olarak ne düşünüyoruz? Öncelikle resmi ilanların hakkını korumak durumundayız.

Bu gazete olur, başka bir yer olur. Bizim portalımızda zaten yayınlanıyor.

Resmi ilan para basmak gibi bir şeydir. Devlet para basmaz ise sorun çıkar, ilan yayınlanmadığı zamanda sorun olmaktadır. Devleti sağlamak aldık ama kanun halen ilanın gazetelerde yayınlanmasını istiyor. Kanun kalkmadıkça bu böyle olacak. Ama gazeteler tiraj kaybediyor. İlanlar dijital ortamda yayınlanabilir. O zaman kağıt nüshalar ne olacak?

Eninde sonunda gazeteler dijitale geçecek. Belki 5, belki 10 yıl alır.

Bizim görevimiz bu geçiş sürecini kontrol altına alınabilir bir şekilde yapılabilmesidir.

Yazılı basın analog'tan dijitale geçecektir. Sonuç olarak bu bir dönüşüm ve bu dönüşüm şartlarını yerine getirmek zorundayız. Yazılı basın sektörünün, içinde bulunduğumuz teknolojik yapısal dönüşüme ihtiyaç var. Gazetelerinizin internet sitelerine önem veriniz

Mevzuat düzenlemeleri devreye girecek Yükümlülükler var, bunlar o tarafa aktarılabilir

Yeni nesli gazetecilik adı altında bir program var, sizlerin ayağına gelmek istiyoruz.

Hem analog, hem dijital baskı olarak sizlere eğitim vermek istiyoruz. Asgari kadroları olması gereken kişilerle donatmak istiyoruz. Ne yaparsanız yapın gazetecilik yapın” dedi.

Genel Müdür Karaca, yazılı basının haklarının savunulacağını ancak yazılı basının da teknolojiye ayak uydurması gerektiğini söyledi.

Kerim YURK

Bakmadan Geçme