Milyonlarca ölüme neden oluyor
Her yıl dünyada milyonlarca kişinin ölümüne yol açan Sepsis hastalığı ile ilgili Sağlık Bakanlığı ve Türk Yoğun Bakım Derneği işbirliği ile sağlık çalışanlarına Sepsis hastalığın da farkındalık yaratılması amacıyla eğitim seferberliği başlatıldı.
Sağlık Bakanlığı'nın 50 den fazla ilde, 100 ün üzerinde hastanede başlattığı eğitim programı ile ölümcül bir hastalık olan Sepsis'in önüne geçilmesi planlanıyor. Konu ile ilgili farkındalığın arttırılmasının amaçlandığı eğitim programı Edirne Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliğine bağlı Edirne Sultan 1. Murat Devlet Hastanesi toplantı salonunda gerçekleştirildi. Oturum Başkanlığını Prof. Dr. Dilek Memiş'in yaptığı toplantıda, konuşmacılar Doç. Dr. Mehmet Turan İnal ve Uzm. Dr. Ahmet Şenol Uyar Sepsis hastalığında erken tanı ve tedavinin önemine dikkat çekti. Programa Edirne Kamu Hastaneleri Birliği İdari Hizmetler Başkanı Dr. Selma Heves Yılmaz, Tıbbi Hizmetler Başkanı Uzm. Dr. Ali Kaya, Hastane Yöneticisi Uzm. Dr. Rızvan Orhan ile birlikte çok sayıda sağlık çalışanı katıldı. Edirne Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Uzman Dr. Mustafa İshak Yıldırım, yaptığı açıklamada, Sağlık Bakanlığının himayesinde, Türk Yoğun Bakım Derneği eğitmenleri tarafından bir eğitim paketi hazırlanarak, Sepsis ile ilgili farkındalık seferberliği başlatıldığını belirtti. Yıldırım, 13 Eylül Dünya Sepsis Günü dolayısıyla yapılan eğitime Birliğe bağlı hastanelerin katılımı sağlanarak, Sepsis tanımlama, tanısı ve algoritması, ileri tedavileri içeren bir toplantı olduğunu ifade ederek, halk arasında “kan zehirlenmesi” olarak bilinen Sepsis'in özellikle yeni doğan, gebe ve ileri yaş grubundaki hastaların daha çok risk altında olduğunu vurguladı. Hızlı ve etkin bir şekilde tedavi edilmediği takdirde, çoklu organ yetmezliği ve ölümle sonuçlanan bir tablo olduğunu belirten Yıldırım, “13 Eylül Dünya Sepsis ile Mücadele Günü” kapsamındaki amacımız toplumun, sağlık çalışanlarının, hastaların, ailelerin eğitilerek Sepsis'in tıbbi acil durum olarak erken dönemde fark edilerek tedavi edilmesini sağlamaktır. Sepsis'ten korunmanın yolu onu tanımaktan ve bilinçlenmekten geçiyor. Eğitimlerimiz tekrarlanarak devam edecektir. Dünyada her yıl 30 milyondan fazla kişiyi etkileyen hastalık, her yıl % 8-13 oranında artış gösterdiği göz önüne alındığında ülkemizin de önemli bir sağlık problemidir.” dedi.
SEPSİS NEDİR?
Sepsis, hayati risk taşıyan bir enfeksiyondur ve yoğun bakım ünitelerinde ölümlerin en önemli sebebidir. Kana bakteri veya toksin karışmasıyla oluşan sepsis vakalarının sadece %50'isinde enfeksiyon etkenlerini tespit edilebilmektedir.
Turgay Balcı