Milli Kürekçi Kazaklı, TED Koleji öğrencileriyle başarının sırlarını paylaştı
Tokyo Olimpiyat Oyunları Kürek Sporcusu ve Milli Kürekçi Onat Kazaklı, TED Edirne Koleji tarafından düzenlenen online seminerde öğrencilerle buluştu. Kazaklı öğrencilerle tecrübelerini paylaştı.
Çevrimiçi yapılan seminerin moderatörlüğünde TED Edirne Koleji Beden Eğitimi Öğretmeni Serkan Altındiş görev alırken, konuk olarak katılan Tokyo Olimpiyat Oyunları Kürek Sporcusu ve Milli Kürekçi Onat Kazaklı, 5 Haziran'da Meriç Nehri'nde düzenlenecek kürek festivali öncesi kolej kürek takımı öğrencilerine kendi hayatından örnekler vererek hedeflerinin peşinden gitmelerini tavsiye etti.
12 yaşındayken kürek sporu ile tanışan Tokyo Olimpiyat Oyunları Kürek Sporcusu ve Milli Kürekçi Onat Kazaklı, TED Edirne Koleji lise öğrencileri ile online seminerde buluştu. Tokyo Olimpiyat Oyunları Kürek Sporcusu ve Milli Kürekçi Onat Kazaklı, öğrencilere hedeflerinden vazgeçmemeleri gerektiğini belirterek, kendi hayatından örnekler verdi.
16 yaşında Milli takıma girdiğini söyleyen Tokyo Olimpiyat Oyunları Kürek Sporcusu ve Milli Kürekçi Onat Kazaklı, bu dönemin çok zorlu geçtiğini ama hedeflerinin peşinden gittiğini aktardı.
“Olimpiyatlara gitmek benim çocukluk hayalimdi”
Kulüp içinde ciddi bir rekabet olduğundan dolayı Milli takıma girene kadar çok zorlandığını ve kendisini kanıtlamanın uzun sürdüğünü anlatan Kazaklı; “Aynı zamanda kürek sporuyla beraber eğitim hayatı da benim için çok önemliydi. Kürek çekmeye ortaokulda başlamıştım. Lise sınavları için ikisini birlikte yürütmek zor oldu. Ama açıkçası bana çok fazla şey öğretti. Zamanımı verimli kullanmayı öğrendim. Çünkü bir yandan antrenmanlara yetişiyorsun, dershane bir yandan bir yanda okul. Hepsini bir şekilde beraber yürütmem gerekiyordu. İstanbul'da iyi bir lise kazandım. Lisede de küreğe devam ettim. Milli sporcu olmak çok büyük bir gurur. Üniversite zamanında da bir şekilde devam ettim. 2020 yılına kadar küreği devam ettireceğim diye kendime bir hedef koymuştum. Olimpiyatlara gitmek benim çocukluk hayalimdi. 15 senedir bu sporu yapıyordum ve sonucunda en azından şansımı denemek istiyordum. Çok çalışıp, 2020 için hazırlandım. Geçen sene olimpiyat seçmeleri olacaktı. Ama salgın sebebiyle ertelendi. 1 sene daha kendime zaman verdim. Bu kapanma sürecinde evde olduğum zaman bile çok çalıştım. Bu sene Nisan ayında olimpiyat kupasını da aldım. Olimpiyatlara gitmeye hak kazandım” şeklinde konuştu.
“Haftalık 12- 13 saat antrenman yapılmalı”
Şu an yaptığı antrenman sayısı ile küçükken yaptığı antrenman arasında çok ciddi fark olduğunu aktaran Kazaklı, yaş ilerledikçe deneyim ve tecrübelerin de arttığını ifade etti. Milli takıma ilk girdiği zamanlarda haftanın 6 günü antrenman yaptığını hatırlatan Kazaklı, kürek sporunda başarılı olabilmek için haftalık 12- 13 saat antrenman yapılması gerektiğine dikkat çekti.
“Hedeflerinizin peşinden gidin”
Sadece antrenman yapmak yeterli olmadığına değinen Milli Kürekçi Kazaklı, hayatın düzene sokulması gerektiği gibi özellikle de beslenme ve uyku düzeninin bu noktada önemli rol oynadığını ifade etti. Milli sporcu olmanın kolay olmadığını aktaran Kazaklı, bazı şeylerin fedakârlık yapmadan kazanılmadığını belirterek öğrencilere hedeflerinin peşinden gitmelerini ve pes etmemelerini tavsiye etti.
“Rekabet bizi yukarı taşıyor”
Kürek sporunun bir takım işi olduğunu dile getiren Kazaklı; “Sporcu ve antrenörün birlikte çalışması çok önemli. Ben kendim çok çalıştım. Ama benim antrenörümde en az benim kadar çok çalıştı ve istedi. Sonat Doğan ile 2010 senesinden beri birlikte çalışıyoruz. İyi bir antrenör bu işin olmazsa olmazıdır. Kürek aynı zamanda bir malzeme sporudur. Kullandığınız tekne ve kürekler de çok önemli. Kulübüm olmasaydı da şu an olduğum yerde olmazdım. Rekabet bu sporu daha yukarılara taşır. Diğer kulüplerin iyi olmaması bizim için iyi olmuyor. Çünkü rekabet bizi yukarı taşıyor. Rekabet ne kadar yüksek olursa o kadar iyi olur” diyerek konuşmasını sonlandırdı.
Özlem Ceylan