Kardeş şehir için ilk adım

Edirne'yi ziyaret eden Birleşik Arap Emirliklerinin 7 emirliğinden biri olan Ajman ile Edirne kardeş şehir olacak.

TAKİP ET
Birleşik Arap Emirliklerinin 7 emirliğinden birini oluşturan Ajman ile Edirne kardeş şehir oluyor. Edirne Belediyesinin davetlisi olarak şehrimize gelen Ajman heyeti Belediye Başkan Yardımıcısı Nihan Akdere'yi ziyaret etti. Ziyarete katılan heyette yer alan Sami Al Jallaf, Mohamed Ali Al Janahi ve Sultan Bin Ghedayer, Edirne'ye ,ilk defa gelmelerine rağmen çok olumlu ayrılacaklarını söyledi. Sami Al Jallaf, "Ajman, ticaret ve yatırımın merkezidir. 785 sanayi kuruluşu bulunmakta, tekstil, denizcilik ve balıkçılık sektörleri önce gelmektedir. Edirne ile işbirliği yapmaya hazırız. Öncelikle Eylül ayı içinde prensimizin de katılacağı yaklaşık 50 kişilik bir grupla Edirne'ye geleceğiz. Bu grupta iş kadınları da olacak. O tarihe kadar sözleşme hazır olursa Edirne ile kardeş şehir protokolü imzalayacağız. Serbest bölgesi bulunan, çok yıldızlı oteller kenti Ajman ile kardeş şehir olmanın avantajlarını Edirne yaşayacaktır" dedi.

Ajman heyetine Dubai Konsolosluğu Ticari Ataşesi Serdar Fuat eşlik etti.

AJMAN KENTİNİN TARİHÇESİ

AJman veya Ucman, Birleşik Arap Emirlikleri'ni (BAE) oluşturan yedi emirliğin en küçüğü.

Üç bölümden oluşan emirliğin Basra Körfezi kıyısındaki ana bölümü, bütünüyle Şerce Emirliği'yle çevrilidir. Emirliğin başkenti ve tek kentsel yerleşim merkezi olan AJman buradadır. Öteki bölümler Arabistan Yarımadasının ucundaki Umman Dirseği üzerinde yer alan iki anklavdan oluşur. Bunlardan Ucman kentinin 60 km güneydoğusundaki küçük el-Maname'yle Ucman kentinin 89 km güneydoğusunda bulunan Mesfut'tur.

Ucman şeyhinin 8 Ocak 1820'de Birleşik Krallık'ın girişimiyle imzaladığı korsanlığı yasaklayan Genel Barış Antlaşması'yla Ucman Osmanlı Devleti'nden koparak, ilk kez bağımsız bir devlet olarak tanındı. Bunu Ucman'ın 1835 tarihli bir denizcilik antlaşmasını ve 1853 tarihli Denizlerde Kalıcı Ateşkes Antlaşması'nı imzalaması izledi. 1892'de ise Ucman şeyhi ve öteki şeyhler Osmanlıların ve Fransızların Ateşkes Kıyısı'nda yayılmalarını engellemek amacıyla Özel Ayrıcalık Antlaşması'nı imzalayarak, dış ilişkilerini İngiltere'nin denetimine bıraktılar. İngiltere'nin 1968'de, bir süre sonra Basra Körfezinden çekileceğini açıklaması üzerine, Ucman, öteki altı Ateşkes Kıyısı devleti, Bahreyn ve Katar arasında dokuz üyeli bir federasyon oluşturmak amacıyla görüşmelere başlandı. Katar ve Bahreyn çok geçmeden federasyona katılmaktan vazgeçerek ayrı ayrı bağımsızlıklarını ilan ettiler (Ağustos ve Eylül 1971). İngilizlerin Aralık 1971'de bölgeden çekilmesinden sonra Ucman'ın kurucu üyeleri arasında yer aldığı Birleşik Arap Emirlikleri oluşturuldu.

Bakmadan Geçme