KAR VE SOĞUK 'YÜZ FELCİNE' DAVETİYE ÇIKARIYOR

Kar, soğuk ve tipinin birçok hastalığı tetiklemesiyle birlikte yüz felcine yol açtığı da görülüyor.

TAKİP ET
Kar, soğuk ve tipinin birçok hastalığı tetiklemesiyle birlikte yüz felcine yol açtığı da görülüyor. Universal Kadıköy Hastanesi Nöropsikiyatri Uzmanı Dr. Yusuf Karaosmanoğlu, şiddetli kar yağışının ve soğuğun etkili olduğu şu günlerde, özellikle kulakların ve yüzün soğuktan korunması gerektiğine dikkat çekti.

Halk arasında yüz felcine 'şoför hastalığı' denir. Uzun yol yapan kamyon şoförleri veya diğer otomobil kullananlar, arabada pencerelerini açtıklarında aniden rüzgar çarpmasına uğrarlar. Yayalarda soğuk havlarda bu durumdan aynı oranda etkilenmekte ve sonucunda yüz felcine maruz kalmaktadır.

Soğuk ve rüzgarlı hava iç kulaktan geçmekte olan yüz sinirini olumsuz etkiler ve o taraftaki yüz kısmında felç meydana gelir. Genellikle felç yüzün sol tarafında görülmektedir. Bu durum geçici bir hastalıktır, Yüz felci geçiren kişiler iyi bir tedavi ile 15-25 gün arasında iyileşmektedir. Yüz felci nadiren de olsa kalıcı izler bırakır.

Yüz felcine tıp dilinde 'Bell parazisi' denir. Yüz felci geçiren hastalarda hangi taraf etkilendi ise o tarafta göz kapanamaz, ağız kenarı karşı tarafa doğru çekilir ve mimik kasları çalışamaz hale gelir. Bazı vakalarda dilin tad alması da kaybolabilir.

Böyle bir durumla karşılaşmamak için soğuk ve karlı havalarda özellikle kulakları soğuğa karşı korumak gerekmektedir. Yüz felcine geçiren kişilerin tedavilerinde gecikilmesi durumunda iyileşme tam olarak sağlanamayabilir. Bu nedenle yüz felci belirtilerinin görülmesi durumunda en kısa süre içinde hekime başvurmaları gerekmektedir.

Bakmadan Geçme