“Kaldırımlarda eğim yok”

Prof.Dr. Tuna kaldırımları eleştirdi

TAKİP ET
Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Tuna, düzenlediği basın toplantısında, Edirne Belediyesi'nce engelli vatandaşlara da kolaylık sağlaması amacıyla yapılan kaldırımlarda eğim olmadığını bunun da engelli vatandaşlara zorluk yarattığını belirtti. Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Tuna, 3 Aralık Dünya Özürlüler Günü dolayısıyla düzenlediği basın toplantısında toplum hayatına tam katılımda mekana ulaşmak ve mekanı kullanabilmenin çok büyük önem taşıdığını belirtti. Herkesin mekandan bağımsız ve eşit olarak faydalanma hasip olduğunu vurgulayan Tuna, günlük yaşamında karşılaştığı sorunlara ilişkin soruya cevap veren ortopedik özürlülerden yaklaşık yüzde 32'sinişn fiziksel çevre düzenlemesi olmadan sokağa çıkamadıklarını, yüzde 28'inin kamuya açık bina ve alanlarına giremediklerini, yüzde 50'sinin toplu taşıma araçlarına binmekte güçlük çektiğini etti. Yaplılan çalışmalarda kayıtlı olan özürlü bireylerin yüzde 66.9'unun kaldırımların, yaya yollarının ve yaya geçitlerinin özürlü bireyin kullanımına uygun olmadığını anlatan Tuna, şöyle devam etti:
“Türk Standartları Enstitüsü'nün 1999 yılında çıkarmış olduğu TS 12576 standardıkaldırım yüksekliği 3-15 santimetre, eğim ise yüzde 5'i geçmemekte. Şu an Edirne'deki kaldırımlarda eğim yok” dedi.

Bir toplumda toplumsal hizmetlerin fiziksel, sosyal ve kültürel engeller ile kıyaslanması gerektiğini ifade eden Tuna, şöyle devam etti:
“Şu an Binevler semtinde yapılan ışıklı kaldırımlarda en ufak bir eğim yok. Edirne'nin her yerinde bu söz konusu. Normal kaldırım seviyesi 3 ila 10 santimdir. Mümkünse seviyesi yoktur. Kullanılan taşlarla bu farklılaştırılır. Şu en Edirne'de eğim yok. Özürlülük ayrı ama engelli hale getiren biziz. Edirne için yapılacak en güzel şeylerden biri kaldırım konusunun çözülmesi. Sağlıklı bireylerin dahi Edirne içinde transferinin düzgün olduğunu düşünmüyorum. Belki yollarının drenajının olmadığı düşünülerek yapılıyor olabilir.
35 santimlere varan kaldırımlar var. Bizdeki eğimler genelde rampa. Yani yük taşımak için. Tekerlekli sandalyeli bir bireyin tırmanma şansı yok. 2012 itibariyle tüm belediyelere alanların hepsinin özürlülere uygun hale getirilmesi diye bir madde kondu ama bir şekilde torba yasası içinde nerden geçtiyse bu süre sınırsız bir şekilde uzatıldı.”

Bakmadan Geçme