'Kadının adı yok'

Sağlık çalışanları hükümetin kabine yapısında yaptığı değişiklikleri protesto etti.

TAKİP ET
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Edirne Şube Başkanı Bülent Yıldırım, "devletin en eski ve en hassas kurumlarından olan SHÇEK'in kapatılmasına karşıyız" dedi.

PTT önünde toplanan Sağlık çalışanları SHÇEK'in kapatılmasını protesto etti. Grup adına açıklama yapan Bülent Yıldırım, "8 Haziran 2011 günü Başbakan'ın yeni kabine yapısını tanıttığı basın toplantısından birkaç saat sonra Resmi Gazetenin mükerrer sayısında 11 Adet KHK yayımlandı. Bunlardan 633 sayılı KHK ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı kuruldu. Bu bakanlık kurulurken SHÇEK kapatıldı. Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü hizmet birimi olarak bakanlığa bağlandı. Özürlüler İdaresi Başkanlığı yerine Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü bakanlığın hizmet birimi oldu. Kapatılan SHÇEK yerine Aile ve Toplum Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü bakanlığın hizmet birimi olarak kuruldu. SHÇEK'in merkez teşkilatı tasfiye edildi. Taşra teşkilatı İl Özel İdarelerine bağlandı. Yoksulluğun, işsizliğin yüksek olduğu ülkemizde parasız, nitelikli, erişilebilir, kamusal Sosyal Hizmet sunumunun güçlendirilmesi gerekirken, Sosyal Hizmetleri İl Özel idarelerine devrederek özelleştirmeleri kolaylaştırma, Devletin yaşlısını, sokak çocuğunu, engellisini korumayıp, sadakaya muhtaç hale getirmesi anlamına gelmektedir. Yayımlanan KHK'larla çok sayıda kamu kurum ve kuruluşunun yapısı değiştirilmiş, birçok kuruluş tasfiye edilmiş, on binlerce kamu görevlisinin mali ve sosyal hakları ile diğer özlük hakları üzerinde istenildiği gibi oynanmış, çalışanların birçok özlük hakları ellerinden alınacak uygulamalar başlatılacaktır. Şimdi AKP hükümetine sormak gerekir; 12 Eylül referandumu ile Anayasa değişikliği yaptınız ve kamu görevlilerine toplu sözleşme verdiğinizi ileri sürdünüz. Sizin toplu sözleşme anlayışınız bu mudur? Sendikalarla toplu sözleşme için Ağustos ayında masaya oturmadan önce kamu çalışanlarının hakları ile istediğiniz gibi oynamak, toplu sözleşme ve demokratik karar alma mekanizmalarıyla ne kadar bağdaşır? Bu antidemokratik uygulamalarla hangi oyunlar oynanmak isteniyor.Kamu görevlilerinin örgütlü olduğu sendikalarının ve konfederasyonlarının (yandaşlar hariç olabilir) haberi dahi olmadan çalışma yaşamı ile ilgili değişiklikler yapmak sendikal haklara da açık bir saldırıdır.

Yayımlanan kararnamelerde ve özellikle 633 sayılı KHK ile sosyal hizmet kavramı terk edilmiş, "Aile" ve "Sosyal Yardım" kavramları öne çıkarılmıştır. Bu durum Başbakan tarafından AKP'nin muhafazakâr yapısı ile açıklanmıştır. Görüldüğü gibi muhafazakâr bir partiden daha fazlası da beklenemezdi. "Hak" kavramının yerini "Yardım" kavramına bıraktığı bir sürecin yasalaşmış halini izledik." Dedi.

Bakmadan Geçme