Kadın dayanışmasının gücü
Edirneli iki kadın yardıma gittikleri işletmeyi devir aldılar. 2 yıl önce yardıma diye gittikleri işletmenin patronu olan Gülşen Tabak ve Emel Tükenmez, çevrelerine örnek olarak ve ev ekonomilerine katkı sağlıyorlar.
Beklemedikleri bir an da kendilerini iş sahibi olarak bulan Gülşen Tabak ve Emel Tükenmez, kadın olarak iş hayatında yer almalarından dolayı çok mutlu ve gururlu olduklarını dile getirdiler.
Tereddütlü bir şekilde işe giriştiklerini, fakat sonrasında başarıyı yakaladıklarını dile getiren Gülşen Tabak, “Daha önce fabrikada çalıştık. Bu iş ile ilgili bilgi ve deneyimimiz de vardı. Yeğenim ortaya bir fikir sunarak çamaşır yıkama ve ütü işine girişip bir dükkân açsak yapabilir miyiz dedi. Ben de bir deneriz yapabiliriz dedim. İşlerimizden gayet memnunuz. Burası dört yıldır açık olan bir yer. Ama biz 2 yıldır işletiyoruz” şeklinde konuştu.
“Memnun ediyorsak biz daha memnunuz”
Bizim için en önemli şey müşteri memnuniyetidir vurgusunu yapan Tabak; “ Müşterilerimize en iyi hizmeti vermeye çalışıyoruz. Müşterilerimizi memnun ediyorsak biz o zaman daha da mutlu oluyoruz. Belirli bir müşteri kitlemiz var. Özellikle yoğun çalıştıkları için ütü yapma vakti bulamayanlar, bekâr olanlar gibi birçok kesim daha fazla geliyor. Ama genel olarak da özellikle bayram dolayısıyla işlerimizde yoğun geçti” diye konuştu.
Bu sektöre yabancı olmadıklarını daha önce de tekstilde çalıştıklarını belirten Gülşen Tabak, ütü ve çamaşır yıkama işinin, ev hanımlarının yaptığı bir iş olduğu için kendilerinin de bu işte çok sıkıntı yaşamayacaklarınıdüşünerek böyle bir fırsatı değerlendirmek istediklerini belirtti.
“Her kadın kendi ayaklarının üzerinde durmalı”
Kadınların da çalışma hayatındaki yerinin giderek arttığını ifade eden Tabak; “Kadınlar da kendi ayaklarının üstünde durmalıdır. Erkekler her işi yapabilir ama bayanlar daha farklı. Her işi yapamaz. Ama kendiişlerini yapabilirler veya kendi işletmelerini kurabilirler. Ben de 5 yıl öncesine kadarev hanımıydım. Çocuklarımı büyüttüm. Ama bir yerden sonra sürekli rutin hayatı yaşamaktan sıkılır hale gelebiliyorsunuz. Bir şeyler yapmak bir işlerle uğraşmak istiyorsunuz. Böyle fırsatları değerlendirmek herkese nasip olsun isterim. 2 tane çocuğum var. Artık kendi ihtiyaçlarını karşılayabiliyorlar. Ben de iki buçuk yıllık tekstil alanında çalıştıktan sonra,bu işletmeyi devir alarak çalışma hayatında kendi yerimizi almış olduk” dedi.
“Eski ile yeni arasında fark var mı?”
İşletmeci Gülşen-Emel kuzenler terzi, kuru temizleme, ütü ve çamaşırhane gibi işlerin geçen yıllara nazaranlatercih edilme oranları nasıl sorusu üzerine; “ Eskiden de çok tercih ediliyordu. Ama aslına bakarsanız şimdilerde daha fazla tercih ediliyor ütü ve çamaşır yıkama işleri. Daha fazla ihtiyaç haline gelme sebebi oldu çünkü artık herkes çalışıyor. Devlet işinde olanlar olsun, özel sektörde olsun vakit bulamıyorlar. Ve gelip işlerini bu şekilde çözebiliyorlar. Bayram yoğunluğumuz oldu o sırada da kimseyi mağdur etmeden tüm işlerimizi hayırlısıyla yetiştirdik” cevabını verdi.
Özlem Ceylan