İnternet alışverişlerinde dolandırıcıların kurbanı olmayın
Türkiye'de 'Efsane Cuma', 'Süper Cuma', 'Efsane Günler' gibi isimlerle bilinen Black Friday kampanyaları başladı. Ticaret Bakanlığı indirim günlerini fırsat bilen dolandırıcılara karşı dikkatli olunması konusunda uyarılarda bulunuyor. Bu yıl Kovid-19 salgını nedeniyle internet alışverişlerine talebin arttığını söyleyen Edirne Ticaret İl Müdürü ve Tüketici Hakem Heyeti Başkanı Mahmut Altun, tüketicilere her hangi bir durumla karşılaştıklarında internet üzerinden şikayette bulunabileceklerini hatırlattı.
Dolandırıcılar Efsane Cuma'yı fırsat biliyor/
Türkiye'de “Efsane Cuma”, “Süper Cuma”, “Efsane Günler” gibi isimlerle bilinen Black Friday kampanyaları başladı. Ticaret Bakanlığı indirim günlerini fırsat bilen dolandırıcılara karşı dikkatli olunması konusunda uyarılarda bulunuyor. Bu yıl Kovid-19 salgını nedeniyle internet alışverişlerine talebin arttığını söyleyen Edirne Ticaret İl Müdürü ve Tüketici Hakem Heyeti Başkanı Mahmut Altun, tüketicilere her hangi bir durumla karşılaştıklarında internet üzerinden şikayette bulunabileceklerini hatırlattı.
"İndirim günlerinde dolandırıcıların kurbanı olmayın"
Birçok satıcı ve sağlayıcı firmanın yılın belirli aylarında, özellikle de Kasım ayında “efsane cuma indirimleri”, “şahane cuma indirimleri”, “süper cuma indirimleri” gibi isimlerle birçok ürün yelpazesinde çeşitli oranlarda indirimler yapıldığı iddiası ile tüketicilere ulaştığını vurgulayan Edirne Ticaret İl Müdürü ve Tüketici Hakem Heyeti Başkanı Mahmut Altun, alışveriş yaparken dikkat edilmesi gereken noktalar olduğunu söyledi.
Özellikle Kovid-19 salgın döneminde internet alışverişlerinin arttığını belirten Edirne Ticaret İl Müdürü ve Tüketici Hakem Heyeti Başkanı Mahmut Altun, indirim kampanyaları adı altında yapılan alışverişlerde dikkat edilmesi gereken noktalar konusunda açıklamalarda bulundu.
"Bilinçsizce yapılan alışverişler birçok mağduriyete yol açabilir"
Salgından korunmak isteyen vatandaşların zaman ve mekan sınırlaması olmaksızın bu dönemde internetten alışverişe yöneldiğini dile getiren Altun; "İndirime konu ürünler hakkında, yapılan indirimin makul mantıklı ve kabul edilebilirliği ile ilgili hiçbir araştırma yapılmadan, bilinçsizce yapılan alışverişlerde kötü niyetli satıcılarca ayıplı mal gönderimi veya bedelin tahsil edilip hiç mal göndermeme, cayma hakkını kullandırmama, kargo şirketlerine ürün iade kotası koydurma gibi birçok mağduriyete de yol açabilmektedir. Bu kapsamda tüketicilerin mağdur olmamaları, satıcı veya sağlayıcıların da idari müeyyide ile karşılaşmamaları için taraf olacakları mesafeli sözleşmelere ilişkin dikkat etmesi gereken bazı noktalar var" şeklinde açıklamada bulundu.
İnternet alışverişlerinde dikkat edilmesi gereken noktalar
Tüketicilerin mağduriyet yaşamaması için Ticaret Bakanlığı'nın kampanyaları yakından takip ettiğini dile getiren Edirne Ticaret İl Müdürü ve Tüketici Hakem Heyeti Başkanı Mahmut Altun, bakanlığın yayınladığı uyarılar konusunda bilgi verdi.
Tüketicilerin alışveriş öncesi ihtiyaçlarını karşılayacak mal veya hizmeti tam ve doğru olarak belirlemeleri, bütçeleri ile harcamaları arasındaki dengeyi gözetmeleri konusunda uyarılarda bulunan Ticaret Bakanlığı satıcı veya sağlayıcı hakkında iletişim bilgisi, vergi kimlik numarası, MERSİS ve ETBİS kaydı ve gerekirse şikayet platformları ile satıcı/sağlayıcı müşteri hizmetleri vb. yerlerden gerekli sorgulamanın yapılması gerektiğini bildirdi.
"Ödeme işlemi öncesi mevzuatta yer alan ön bilgilere bakılmalı"
Satışa sunulan ürün fiyatının özellikle standart nitelikteki ürünler için diğer satıcı veya sağlayıcılardaki fiyatları ile karşılaştırılması gerektiğine değinilen açıklamada; "Satıcının internet sitesinin güvenliği ile alışverişe ilişkin güvenli ödeme yöntemleri olan SSL sertifikası, 3D security veya sanal kartla ödeme gibi seçeneklerin olup olmadığının kontrolü, sosyal medya kanalları aracılığıyla yönlendirilen internet sitelerine ilişkin olarak satıcı veya sağlayıcının internet sitesine ilişkin yönlendirmenin yapıldığının adres çubuğundan kontrol edilmesi, ödeme işlemi öncesi mevzuatta yer alan ve satıcı/sağlayıcı unvanı, açık adresi, ayrıntılı diğer iletişim bilgileri, mal veya hizmetin ödenecek toplam tutarı, cayma hakkına ilişkin ayrıntılar ve hak arama yollarını içeren ön bilgilerin verilip verilmediğinin kontrol edilmesi, özel günlerde çok yüksek oranlarda yapıldığı iddia edilen indirimlerin doğruluğuna ilişkin olarak diğer satıcı veya sağlayıcılarda aynı ürünün fiyatına ilişkin araştırma yapılması önem taşımaktadır.” ifadelerine yer verildi.
Bu hususlara ilişkin aykırılıkların tespiti halinde gerekli idari yaptırımların uygulanacağı belirten Altun, ayrıca Ticaret Bakanlığı bünyesinde faaliyet gösteren Reklam Kurulu tarafından özel indirim günlerine ilişkin olarak re'sen incelemeler başlatıldığını hatırlattı.
Özlem Ceylan