İl koordinasyon kurulu toplandı
Edirne İl Koordinasyon Kurulu toplantısı, Vali Yardımcısı Mustafa Karslıoğlu başkanlığında Devecihan Kültür Merkezi'nde gerçekleştirildi.
Düzenlenen Koordinasyon Kurulu toplantısına, kaymakamlar ilçe ve belde başkanları ile çok sayıda kurum temsilcisinin katıldığı toplantıda Karayolları Genel Müdürlüğü, DSİ, Devlet Demir Yolları, Trakya Üniversitesi, Vakıflar Bölge Müdürlüğü gibi ilin geneline hizmet götüren kurum temsilcileri 2018 yılı yatırımları üzerine konuşma yaptılar.
Toplantıda ilk konuşmayı Karayolları Genel Müdürlüğü 1'inci Bölge Müdür Yardımcısı Okan Gerçek yaptı.
Karayolları 1'inci Bölge Müdür Yardımcısı Okan Gerçek şunları söyledi; “Tem-Edirne Karaağaç yolunda mevcut çalışmalarımız devam etmektedir. 2018 yılı sonu itibariyle de Gazimihal Beyazıt viyadüklerinin büyük bir kısmının tamamlanmasını hedeflenmektedir” dedi.
Okan Gerçek, Edirne-Kırklareli arasındaki yol yapım çalışmaları da devam ettiğini, Yolun yarısının tamamlanması yılsonuna kadar bitmesi hedeflendiğini İpsala sınır kapısına kadar olan asfaltlar tamamlandığını, Edirne'deki tarihi köprülerde, Sırp Sındığı ile Uzunköprü köprülerinin de tamamlandığını ihale süreçlerinin devam ettiğini dile getirdi.
Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları'nın (TCDD) faaliyet ve projelerini anlatan TCDD Bölge Müdür Yardımcısı Halil Korkmaz, “Önceki yıllar harcaması 5 milyon 652 bin 2018 yılı ödeneğimiz de 8 milyon 220 bin TL'dir. Dönem sonu yaptığımız harcama 2 milyon 823 bin TL'dir. Nakdi projelerimiz %27, fiziki projelerin ise yüzde 35'inin tamamlandığını toplam proje sayısının da 15 olduğunu belirtti.
Ayrıca Halil Korkmaz Devam eden 8 proje, ihale aşamasında 4, hazırlık aşamasında 3 proje olduğunu dile getirdi.
Hızlı tren ile ilgili sorulan soruya, “AB fonlarıyla yapılacak” cevabı veren Korkmaz, Vali Yardımcısı Karslıoğlu'nun, “Çorlu'daki tren yolu ne zaman açılır?” sorusu üzerine 8 Temmuz Pazar günü meydana gelen kazaya ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu: “Bölge müdürlüğünün kontrol aracı var yılda bir kez tüm şebekeyi gezer insan unsurunun dışında kendi ölçüm yaparak sonuçlandırır. Bu sonuçların verilerini kullanıyoruz. Edirne'de de bakım müdürümüz var. 200'kmlik mesafeyi kontrol eder. Kontrol eden arkadaş ayda bir kez kendi güzergâhını lokomotif ile gider gelir. Bunun dışında araçları vardır. Bakım araçlarıyla da kontrole gider. Bir diğer unsur bakım şefleri var. Onlarda kendi alanlarını kontrol ederler. Buradaki özellikle kontrolün olmamasından ziyade bu konunun aslında biz meteoroloji ile de iletişim içerisinde oluyoruz. Bu dönemde daha çok ray ısınmaları ölçümleriyle ilgili olarak bu işleri yapmaya çalışıyorduk. Havanın çok ısınmasından dolayı yolda gen kayganlaşması diye adlandırdığımız yolun sağa sola sola doğru bükülmesi konusunda sıkıntılarımız oluyordu. Bununla ilgili de sürekli meteorolojiyle çalışıyorduk. Ancak şunu da gördük ki bundan sonra meteorolojinin bize tahminden ziyade, olan yağışlarla ilgili ve ısılarla ilgili bilgileri de kullanmamız gerekiyor. Çünkü sadece tahmin yetmiyor. Tahmin ile ilgili buradaki konu tahmini takip etmemek değil, yaklaşık yarım saat içerisinde metrekareye 28 kilogramlık bir yağışın düşmesi ve bu yağışın da yerleşim merkezinin dışında bir yerde olmasıdır. Genelde bu tür konularda bize köyde telefonla ihbarlar da geliyor. Bu olayın olduğu yer talihsiz bir şekilde yerleşim yerine uzak yağışın fazla olduğu kimse tarafından ihbar edilmemiş olması çok dar bir alanda yağış var, çok kısa zamanda oluyor. Biz olaydan çok kısa bir zaman sonra ulaştık. Yaklaşık 2 saat sonra menfezin 1'buçuk metre genişliğinde 2 metre yüksekliğinde bir menfez. Daha önceki yıllarda hiç bu tür bir olaya rastlanmamış. Dolayısıyla biz hem DSİ den gelen talepleri değerlendiriyoruz. Bundan önce orada 11 tane tren geçiyor. Bu Uzunköprü treni de sabah oradan geçiyor. Dönüşünde bu olay meydana geliyor. Bu sürede bize yağış ile ilgili hiçbir ihbar da gelmedi. Bundan sonra yapacağımız verileri tahmini olarak değil de oluşumları takip etmek olacak. Bununla ilgili çalışmalarımızı yapacağız” dedi.
Devlet Su İşlerinin il genlindeki yatırımlarının toplam maliyetinin 2 milyar TL olduğu açıklanırken Trakya Üniversitesi'nin ise 6'sı eğitim 1'i sağlık olmak üzere toplam 7 projesinin devam ettiği ve bu projelerin toplam bedelinin 283 milyon TL tutarında olduğunu kaydedildi.
Özlem Ceylan