'İhracata önem verilmeli'
Meriç Ziraat Odası Başkanı Ömer Ergin tarımın ve çiftçinin sorunlarına dair açıklamalarda bulundu.
Ergin, tarım sektörünün kronikleşen dertlerinin çözülemediğini ve gelecek yıllarda bu dertlerin giderilmediği takdirde çok daha büyük problemlerin ortaya çıkacağını dile getirdi.
“Çiftçininbeklentileri karşılanmalı”
Millî Tarım Projesi çerçevesinde tarımsal üreticilerin kullandığı mazotun yarısının devlet tarafından karşılanacağının altını çizen Ergin şunları kaydetti: “Özellikle dolardaki artışlardan sonra mazota yapılan zamlar da göz önüne alındığında, 2018 yılı bütçesinde bu vaadin karşılanması büyük önem kazanmış bulunmaktadır. Beklentimiz bu vaadin yerine getirilmesi ve yeni bir kaynak oluşturarak gerçekleştirilmesidir”
Ergin, Türkiye'nin tarım alanı olarak elverişli olduğunu ve potansiyelin iyi değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı.
“Tarım toprakları korunmalı”
Tarımsal alanda yapılacak yerinde ve nitelikli planlarla ihracata katkı yapılabileceğinin altını çizen Ergin, “Türkiye kendine yeterliliği olmayan ürünlerde yeterlilik hedeflemeli ve ihracat olanağı olan ürünlerde üretimi teşvik etmelidir. Yapılan planlar açık ve net hedeflere sahip olmalı ve kamunun desteğiyle uygulanmalıdır. Küçük ve orta büyüklükteki tarımsal işletmelerin gerek üretim gerekse ürünlerini pazarlama aşamasında uğradıkları zararı önleyecek ve tarım topraklarını koruyacakönlemler alınmalı ve uygulanmalıdır” şeklinde konuştu.
İpek Deniz