Hep aynı nakarat
ETSO Başkanı Recep Zıpkınkurt, "Yunanistan ile vize sorununu artık konuşmuyoruz ama Bulgaristan ile sorun çözülmedi" derken, Bulgaristan Cumhuriyeti'nin Odalar Birliği Başkanı Tsvetan Sımeonov, "Engellerin kaldırılması için görüşeceğim" dedi.
Edirne Ticaret ve Sanayi Odası'nın daveti üzerine İlimize gelen Bulgaristan Cumhuriyeti'nin Odalar Birliği Başkanı Tsvetan Sımeonov ve Bulgaristan Oda Başkanları ETSO Yönetim Kurulu Başkanı Recep Zıpkınkurt ile birlikte toplantı gerçekleştirdi.
ETSO Toplantı salonunda düzenlenen toplantıda, Yönetim Kurulu Başkanı Recep Zıpkınkurt, Edirne Ticaret ve Sanayi Odası hakkında bilgi vererek:“Sizleri Odamız da ağırlamaktan memnuniyet duydum. Davetimizi kırmayarak İlimize gelmenizden dolayı teşekkür ederim.Bu Oda bizlerin olduğu kadar, sizlerinde Odanız. Burada bir eviniz olduğunu hatırlatmak isterim” dedi. Ülkeler arasında ki ticareti geliştirmek için karşılıklı görüşmelerin daha sık olması gerektiğini söyleyen Zıpkınkurt: “ İnanıyorum ki daha sık görüşerek hem ticareti hem de dostluğu ilerleteceğiz. “ dedi.
Edirne Ticaret ve Sanayi Odası'nda göreve geldiklerinden bu yana Bulgaristan'ın işadamlarına uyguladığı katı vize uygulamasını yumuşatmak için çalışmalar yaptıklarını söyleyen Zıpkınkurt: “Üyelerimiz Bulgaristan'daki fırsatları değerlendirmek, bunları ticarete ve yatırıma dönüştürebilmek için çalışıyorlar. Oda olarak bizim görevimiz onlara destek olmak ve karşılaştıkları sorunları çözmek için yardım etmektir. Bulgaristan ile ilgili ticarette önlerine çıkan vize engelini kaldırmak için yaptığımız çalışmalar sonuç verdi. İşadamlarımıza uygulanacak yumuşak vize politikası iş adamlarımızın yolunu açacak.”
Yunanistan örneğinden yola çıkan Zıpkınkurt: “Yunanistan vize sorunu aşmış durumda. İşadamlarımıza ve halkımıza verilecek uzun süreli ve prosedür gerektirmeyen vize Bulgaristan turizmi açısından da büyük fayda sağlayacaktır” dedi.
Zıpkınkurt,toplantı sonunda dile getirilen ortak sorunların ve ortak çözüm önerilerinin gerek yerel gerekse hükümetler bazında çözümü noktasında yapılması gerekenler için üstlerine düşen görevi yerine getireceklerini söyledi.
Bulgaristan Cumhuriyeti'nin Odalar Birliği Başkanı Tsvetan Sımeonov da yaptığı konuşma da “Ticaret ne kadar kolaysa o kadar ilerlemiş oluruz. Bulgaristan da, Türkiye ve Bulgaristan arasında Bakanlar düzeyinde toplantı gerçekleştirilecek. Buradan çıkacak sonuçları her iki ülke ilgili bakanlıklarına ileterek ticaretin önünde engelleri kaldırabiliriz” diye konuştu.
“TİCARET HACMİMİZ ÇOK DÜŞÜK”
Vali Duruer, Edirne Ticaret ve Sanayi Odasında, Yunanistan ve Bulgaristan'dan da katılımcıların yer aldığı, "Kültür ve Ticaretin Başkenti Edirne" toplantısında, Edirne'nin ticaret açısından önemli şehirlerden biri olduğunu söyledi. Bugünkü alışveriş merkezlerinin benzerleri olan arasta, kapalı çarşı ve bedesten gibi yerlerin geçmişte Edirne'de olmasının kente büyük katkı sağladığını belirten Duruer, şöyle konuştu:"Dünya ülkeleri arasında ticaretin en fazla komşular arasında olduğunu görüyoruz. Bulgaristan ya da Yunanistan'la ticaret hacmimizin tahminlerin çok daha altında olduğunu değerlendiriyoruz. Burada bize de görev düşüyor. Bu görev de sürekli bir şekilde işbirliği halinde olmamız. İşlerin sadece konuşmada kalmaması ve birlikte hareket etme memnuniyetidir."
Duruer, Yunanistan, Bulgaristan ve Türkiye'nin ticarette işbirliği yapmasıyla üç ülkenin de kalkınacağını dile getirdi.
“POLİTİKALAR GELİŞTİRİYORUZ”
Sofya Bölge Valisi Rosen Malınov da ülkeler arası ticari ilişkilerin gelişmesi ve iş dünyasındaki şartları kolaylaşması adına politikalar geliştirdiklerini söyledi. İş dünyasına engel teşkil edecek durumları olabildiğince ortadan kaldırmaya çalıştıklarını aktaran Malınov, "Yönetim olarak ticari potansiyeli değerlendiriyoruz. Edirne, ticaret için önemli bir şehir. Ayrıca görüldüğü üzere ticaretin olduğu yerde savaş olmaz" diye konuştu.
Doğu Makedonya ve Trakya Bölgesi Valisi Aristides Gıannakıdıs da Türkiye ile ticari işbirliği yapmaktan memnuniyet duyduklarını söyledi.
Yeni neslin de ülkeler arası ticarete önem verdiğini belirten Gıannakıdıs, üç ülke arasındaki ticari ilişkilerin çok daha geniş alanlara yayılacağına inandığını kaydetti.
“KRİZ YOK”
Selanik Başkonsolosu Tuğrul Biltekin de Türkiye ve Yunanistan arasında 4 milyon avroluk ticaret olduğunu söyledi. Bu rakamın 3 milyon avrosunun Türkiye'nin Yunanistan'dan aldığı mallar olduğunu aktaran Biltekin, şöyle devam etti:"Ne alıyoruz biz Yunanistan'dan. Yağ alıyoruz, tarımsal malzemeler alıyoruz. 'Yunanistan'da ekonomik kriz var' diyoruz. Buna inanmayın, buna kanmayın. Ekonomik kriz olabilir fakat son 6 yıl küçülmüş olmasına rağmen Yunanistan'ın ekonomisi sadece yüzde 20 küçüldü. Dolayısıyla hala kişi başına milli gelirleri bizim yaklaşık iki katımız. Alım gücü de var. Çok nitelikli bir insan gücü var. Biliyorsunuz, Yunanistan'dan Türkiye'ye gençler çalışmak için gelmeye başladı. Gençlerde işsizlik oranı yüksek. Dolayısıyla Yunanistan'da çok büyük bir potansiyel var. Ekonomik kriz olduğu fikrine kapılarak, iş yapılamaz diye düşünmeyin lütfen."
Biltekin, Türkiye'nin Yunanistan'a daha çok tarım makinesi sattığını kaydetti.
Programda, Bulgaristan Odalar Birliği Başkanı Tsvetan Sımeonov, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, ETSO Yönetim Kurulu Başkanı Recep Zıpkınkurt ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Cengiz Günay da birer konuşma yaptı.
LALEZARDA YORGUNLUK ATTILAR
ETSO tarafından düzenlenen etkinliğe katılan konuklar, gün boyu süren çalışmanın ardından Lalezar restaurantta yorgunluk attı. Konuklar Edirne halk oyunlarını seyretti, Evrim Kaşıkçı'yı dinledi.