Hastane Acil servisleri AVM gibi çalışıyor
İl Nüfusu 402 bin olan Edirne'de, Merkez, Keşan ve Uzunköprü devlet hastanelerine son 6 ay içerisinde 1 milyon 73 bin 322 kişi müracaat etti. 772180 kişi Polikliniklere müracaat ederken, acil servise gelenlerin sayısı 301142 kişi oldu.
Hastanelerin acil servisleri AVM gibi çalışıyor. Edirne'nin tüm İl nüfusu 402 bin kişi iken, sadece Edirne Merkez, Uzunköprü ve Keşan Devlet hastanelerine 5 Mayıs-11Mayıs 2017 tarihleri arasında toplamda 1 milyon 73 bin 322 kişi müracaat etti. Üç hastanede 772180 kişi Polikliniklere müracaat ederken, acil servise gelenlerin sayısı 301bin 142 kişi oldu. Edirne Merkezde 171 Bin, Keşan'da 81 Bin, Uzunköprü'de ise 62 bin kişinin yaşamasına karşılık, hastanelere müracaat eden sayısı her geçen gün artıyor.
“HASTANELER İŞLETME OLDU”
2005 yılından bu yana hastanelerin işletme mantığı ile çalıştığını ve halkında öncelikle 1. Basamak sağlık merkezine gitme yerine direk olarak hastaneye gittiğini belirten Edirne Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Alper Eker, 3 hekimin yaşamlarına son vermelerinin çok üzücü olduğunu söyleyerek; “Buna aslında sistemi üretenlerin de çok rahatsız olması gerekiyor. Çünkü sağlık hizmetini veren insanlar demek ki sağlıksız koşullardalar. Sağlık sisteminde basamaklar bir bütündür. Birinci, ikinci, üçüncü basamak birbirinin içerisinde karşılıklı iletişim ya da işleyişle geçer. Ama devlet hastaneleri, sağlıkta dönüşüm politikasıyla birlikte 2005-2006'dan itibaren 11-12 yıldır tamamen işletme mantığında çalışıyor. Tabelada yazan Devlet Hastanesi ama ayrı bir işletme mantığında işletiliyorlar. Çalışanlara oradan dağıtılan bir para var. O işletmenin ‘müşterileri' hastalar oluyor. Bu durumda da tahakkuk ile bağlantılı şeyler var. Yani bir şirket yönetilir gibi yönetiliyor. Bunu ayakta tutmak için de doğal olarak özel şirketler gibi çalışanların hiçbir yasal ya da hukuksal durumları göz ardı edilerek vahşi bir şeye dönüştürülüyor. Tabii en önemli sorunlardan bir tanesi vatandaşı hastaneye gitmeden öncelikle 1. Basamak sağlık kuruluşlarına yönlendirmek gerekiyor. Bunu yaptığımız zaman hastanelerin yükü azalacak, ilaç sarfiyatı düşecektir” dedi.
MİLLETVEKİLİ GAYTANCIOĞLU MECLİSE TAŞIDI
Cumhuriyet Halk Partisi Edirne Milletvekili Doç. Dr. Okan Gaytancıoğlu, bölgeden gelen talepleri meclis gündemine taşımaya devam ediyor. Sağlık Bakanı'na, Edirne ve ilçelerinde sağlık hizmetinde yaşanan sorunları hatırlatan Gaytancıoğlu, yazılı olarak yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi. Milletvekili Gaytancıoğlu, “ Son 15 yılda sağlıkta getirilen dönüşüm programıyla birlikte sağlık sistemi tamamen kötüye gidiyor. Sağlık alanında iyileştirme yaptığını iddia eden iktidar, hastaların düştüğü durumdan bi haber. Kamu hastanelerine getirilen performans sistemi sağlık çalışanları üzerinde baskı, haksız kazanca neden olurken; hastalarımızın da güvenli ve kaliteli sağlık hizmeti almalarını engelliyor. Edirne bölgemizdeki ilçe hastanelerinde bulunması gereken ana branş hekimlerinin büyük oranda yetersizliğinden dolayı ilçe hastaneleri neredeyse sadece acil hastalara hizmet veriyor. Geçici görevlendirme ile ilçe hastanelerinde görev yapan doktorların kısa sürelerde değiştirilmeleri, hekimlerin teşhis ve tedavi sonrası hastaları takibi ve hastaların tedavilerini başlatan doktorlara ulaşması açısından ciddi sıkıntılara sebep oluyor. Bu sebeple Edirne ilçe devlet hastanelerinde yeterli tedavi imkanı bulamayan hastalar daha büyük ilçe hastanelerine ya da Edirne merkezdeki kamu hastanelerine taşınıyorlar. Bu da maddi ve iş kaybına neden oluyor.” Dedi.
CHP Edirne Milletvekili Doç. Dr. Okan Gaytancıoğlu'nun Edirne ve ilçe hastaneleri için sorduğu sorular şöyle; Keşan Devlet Hastanesinin Ekim 2016 Ekim 2017 tarihleri arasında tedavi ettiği hastaların kaçı İpsala, kaçı Enez ilçemize kayıtlıdır? Edirne Sultan 1. Murat Devlet Hastanesi başta olmak üzere kamu hastanelerinde Ekim 2016 ve Ekim 2017 tarihleri arasında tedavi olan hasta sayısı kaçtır? Bu hastaların kaçı Edirne ilçelerinde kayıtlıdır? Kamu hastanelerinin bulunduğu ilçelerde ana branş hekimlerinin bulundurulması ile ilgili bir çalışma var mıdır? Hasta potansiyeli yüksek hastaneler ile hasta potansiyeli düşük ilçe hastanelerindeki performansa dayalı kazanç sisteminin eşitlenmesi üzerine yapılan bir çalışma var mıdır? Edirne ilçe devlet hastanelerinde bulunması gereken uzman hekim sayısı kaçtır? İlçe kamu hastanelerimizde hangi branşlarda kaç uzman doktor hizmet vermektedir?
Özlem Ceylan