Filistin'deki katliama eş zamanlı açıklama
AK Parti Edirne İl Başkanlığı, İsrail'in masum Filistinli sivilleri kurşuna dizmesine tepki olarak â€˜İşgale Karşı Ses Ver' adı altında basın açıklaması yaptı. Açıklama 81 ilde aynı saatte yapıldı.
Saraçlar Caddesi'nde düzenlenen basın toplantısına siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşları ve vatandaşlar yoğun katılım gösterdi. Amerika Birleşik Devletleri'nin Büyükelçiliğini Kudüs'e taşımasını, İslam'ın ilk kıblesi, kadim Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak kabul edilmesi girişimine ve masum Filistinlilerin katledilmesine itiraz etmek için ‘İşgale Karşı Ses Ver' adı altında yapılan basın açıklaması tüm ülkede aynı anda gerçekleştirildi.
Edirne AK Parti İl Başkanı Nesim İba konuyla ilgili olarak: “Bu girişim bizim için yok hükmündedir. Filistin ‘de ki can kaybı 55 oldu. Ne yazık ki çok ama çok üzücü bir durum var. Kesinlikle bu olayları şiddetle kınıyoruz. Hiçbir şekilde tasvip etmiyoruz. İtirazlarımız devam edecek. Durumu sürekli takipteyiz Kudüs için ayaktayız.” diye konuştu.
“Haklı mücadelemizi devam ettireceğiz”
Grup adına açıklamayı okuyan Edirne AK Parti İl Yönetim Kurulu Üyesi Mücahit Güzey şunları söyledi: “ABD bu girişimiyle BM'yi, BM kararlarını ve uluslararası hukuku açıkça hiçe saydığını göstermiş, bölgedeki ihtilafın çözümünde bir arabulucu değil açıkça bir taraf olduğunu ilan etmiştir. Kudüs'ün gerek Birleşmiş Milletler kararlarıyla gerekse uluslararası antlaşmalarla garanti altına alınmış statüsünü değiştirecek her türlü adımdan şiddetle kaçınılması şarttır. BM Genel Kurulu'nun ve İslam iş birliği Teşkilatı'nın Kudüs konusundaki son kararları ortadayken, ABD'nin hayata geçirdiği bu sorumsuz ve hukuksuz girişim, Ortadoğu'da kanı ve gözyaşını artırmaktan, kaosu derinleştirmekten başka bir amaca hizmet etmeyecektir. Çok güçlü uluslararası meşruiyeti olan bunca karara rağmen hakları ihlal edilen Filistinli kardeşlerimizin, onurlu davalarını savunurken İsrail'in eli kanlı katilleri tarafından şehit edilişini içimiz kan ağlayarak takip ettik. İsrail'in, şu ana kadar 55 Filistinli kardeşimizin şehadeti ve binlerce masum kardeşimizin yaralanmasıyla sonuçlanan eylemlerini şiddetle kınıyoruz. ABD ve İsrail'in, coğrafyamızın gözbebeği ve barışın şehri olan mukaddes Kudüs'ü kana bulamasını, uluslararası hukuku vahşice çiğnemesini en güçlü şekilde lanetliyoruz. İsrail'e, böyle devam etmesi halinde, eninde sonunda akıttığı masum kanlarında boğulacağını bir kez daha hatırlatıyoruz. Uluslararası kuralların ve vicdanın bu derece hoyratça çiğnenmesi, hiç kimsenin kendini güvende hissetmediği bir dünyaya doğru gidildiğinin ifadesidir. Müslümanların, Hristiyanların ve Musevilerin kendi dini ve tarihi hafızalarını muhafaza ettiği Kudüs'te, bu dengenin bozulması çok daha büyük sorunları tetikleme potansiyeline sahiptir. Bu tehlikenin bilincinde olduğunu düşündüğümüz uluslararası arenayı ve Birleşmiş Milletleri zaman kaybetmeksizin bir kez daha harekete geçmeye çağırıyoruz. Türkiye, bu hukuksuzluğa karşı, dönem başkanı olduğu İslam iş birliği Teşkilatı ve Birleşmiş Milletler gibi uluslararası platformlarda ve ikili temaslar vesilesiyle mücadelesini kararlılıkla sürdürecektir.”
“Sessiz kalmayacağız”
Filistin ve Filistinliler asla yalnız olmadığını söyleyen Güzey, “Unutulmamalıdır ki bölgenin huzur ve istikrarı, ancak, Kudüs'ün, çok dinli, çok dilli, çok kültürlü çoğulcu yapısı korunduğu, Kudüs barışa kavuştuğu zaman sağlanabilir. ABD'nin içerisine düştüğü bu akıl tutulması ve izansız yaklaşım, ABD'yi dünya kamuoyunda ve devletler arenasında yalnızlığa mahkûm ederken, işgal ve terör devleti İsrail'in zulmüne ve işlediği suçlara da ortak etmiştir. Binlerce Filistinlinin kanlarının dökülmesinden, İsrail kadar ABD'nin de sorumluluğu vardır. İsrail'in dünyanın gözü önünde gerçekleştirdiği bu katliamsessiz kalmayacağız. Kudüs Müslümanların kırmızıçizgisi, insanlığın kadim silueti, bağımsız Filistin Devleti'nin başkentidir. Türkiye, Cumhurbaşkanımızın öncülüğünde mazlumun yanında durmaya, hakkın, adaletin ve vicdanın yılmaz savunucusu olmaya devam edecektir” şeklinde konuştu. İpek DENİZ