Esnafa bayram iyi geldi

Edirne Tarihi Alipaşa çarşısında Ramazan Bayramı yoğunluğu esnafı sevindirdi. Edirne Tarihi Alipaşa Çarşısı Dernek Başkanı Yılmaz Sanış, bayram öncesinde bekledikleri yoğunluğun, Arife günü ve bayramın 2. günü gerçekleştiğini dile getirdi.

TAKİP ET

“Edirne muazzam kalabalıktı”

Çarşıyı bayramın ikinci günü açtıklarını ve hiç beklenmedik bir şekilde Edirne'nin çok kalabalık olduğunu söyleyen Sanış,“Ramazan Bayramı beklentilerin bir tık altında geçti ama yine de hareketli bir bayramı uğurladık diyebiliriz. Ramazan Bayramı Kurban Bayramı'na benzemez her zaman için biraz daha harcama farklılığı yaşanıyor. Son bir haftaya girdiğimizde Cuma gününden itibaren hareketlilik başladı. Arife Günü de en yüksek noktaya ulaşarak tarihi çarşılarda bir hareketlilik gördük. Tarihi çarşılarımız hiçbir zaman özelliğini kaybetmiyor. Biz çarşımızı bayramın ikinci gün açtık hiç beklenmedik bir şekilde Edirne muazzam kalabalıktı. Yani biz bayramın ikinci gününde son günlerde yaptığımız işlerden daha iyi bir iş yaptık bunu böyle söyleyebilirim. Üçüncü günü yine iş yapacaktık fakat bu kez yağmur vurdu. Dışarıdan gelenler yağmurla beraber geri dönmek zorunda kaldı. Bayramın ikinci günü dışarıdan gelen çok insan vardı. Uzun tatiller biz esnaflara yaramıyor. Ramazan Bayramı kısa bir tatil olduğu için İstanbul'dan gelen çok vardı. Bununla beraber Kırklareli, Tekirdağ, Çanakkale gibi yerlerden turistler Edirne'ye geldiler. Gelmişken çarşıları ziyaret ediyorlar, ciğer yiyorlar, camileri ziyaret ediyorlar. Yani tatil kısa olduğu için çok geldi. 9 günlük tatil olsaydı bu insanlar Ege'ye ya da güneye akacaklardı. O yüzden biz Ramazan Bayramı'nı bereketli geçirdik” şeklinde konuştu.

Sanış, eskiden bayramlarda sadece yeni kıyafet ve ayakkabı alındığını bunun bayrama özgü bir gelenek olduğunu fakat artık bu alışverişlerin her zaman yapıldığı için anlamını yitirdiğini dile getirdi.

“Bayramda yeni eşya alma heyecanı kalmadı”

Bayramların eski tadının ve ruhunun olmadığını ifade eden Sanış,“Bayram kavramı biraz ortadan kalkıyor çünkü eskiden insanların alım gücü düşük olduğu için ayda yılda bir defa ya da bayramlarda alışveriş yapıyorlardı. Çocuklar da ve diğer tüm insanlar da bayramın geldiğini öğreniyorlardı. Şimdi ürünler çok fazla olduğu için ve insanların alım gücü daha yüksek olduğu için herkes istediği ürünü hemen her gün alabiliyor. Biraz bayramda yeni bir şeyler alma adeti de kayboldu. Bayram bu yeni ürünleri alma özelliğini kaybederken de eskileri ziyaret etmeyi, bu dünyadan göçmüşleri ziyaret etmeyi unutmadan bayram geleneğini gelecek kuşaklara aktarmamız gerekiyor” diye konuştu.

Sanış, Ramazan Bayramı'nın da geçmesiyle beraber seçimlere az kaldığını bu süre zarfında da çarşılarda durgunluk yaşanacağını söyledi.

“Kırkpınar'a kadar durgunluk olur”

Seçimler sebebiyle durgunluk yaşanacağını, Kırkpınar'ın yaklaşmasıyla yoğunluğun olacağını dile getiren Sanış, “Önümüzdeki hafta seçim var daha sonra Kırkpınar geliyor. Turizm açısından şehrimiz yine canlı kalacak. Yaz ayı bereketli bir ay kış aylarına benzemiyor. Kışın Edirne maalesef yalnızca öğrencilere kalıyor” dedi.

İpek Deniz

Bakmadan Geçme