Eski Camii'nin izleri çini tabakta hayat buldu

Edirne Olgunlaşma Enstitüsü, geleneksel Türk el sanatlarını yaşatmaya ve gelecek nesillere aktarmaya devam ediyor. Enstitünün çini atölyesinde ustalıkla hazırlanan Eski Camii'nin izleri taşıyan çini tabak, estetik görünümüyle dikkat çekiyor.

TAKİP ET

Edirne'nin kadim yapılarından Eski Camii, bu kez çini sanatının zarif diliyle yorumlandı. Edirne Olgunlaşma Enstitüsü'nde el emeğiyle hazırlanan iki özel çini tabakta, caminin mimari detayları, hat sanatının zarif çizgileri ve Rumi motifler bir araya getirildi.

Sanatçılar tarafından tonlama ve düz boyama teknikleri kullanılarak, klasik kurallara bağlı kalınarak hazırlanan eserlerde her fırça darbesi geçmişe bir selam niteliği taşıyor. Mimari öğelerle bütünleşen Rumi süslemeler ve hat yazıları, zamanın ötesinden gelen bir estetik anlayışıyla tabaklara işlendi.

Gelenekten beslenen bu ince işçilik, Edirne Olgunlaşma Enstitüsü'nün kültürel mirası yaşatma ve geleceğe aktarma vizyonunun somut bir yansıması olarak öne çıkıyor. Her biri sabır ve ustalıkla hazırlanan tabaklar, zamana meydan okuyan bir sanat anlayışının, modern yorumlarla nasıl yeniden hayat bulduğunu gözler önüne seriyor.

Edirne Olgunlaşma Enstitüsü'nden yapılan açıklamaya göre: 'Evinizde veya ofisinizde doğal bir atmosfer yaratmak isteyenler için ideal bir seçenek olan bu özgün tasarım, sınırlı sayıda üretiliyor geleneksel el sanatlarımızı günümüzle buluşturmak için gösterdiği çabanın ve usta ellerin emeğinin yansıması olan bu ürünler mekanlara sıcak ve doğal dokunuş katıyor. Hem geleneksel hem de çağdaş dekorasyon tarzlarına uygun bu ürünler doğal malzemelerin dokusunu yaşam alanlarına taşıyor. Bu eşsiz ve özgün ürünler Devecihan Kültür Merkezi'nde yer alan Edirne Olgunlaşma Enstitüsü'ne ait atölyeden veya Selimiye Camii arkasındaki satış ofisinden temin edilebilmektedir. Bu tür çalışmalarla sadece geleneksel zanaatları yaşatmakla kalmadıklarını, aynı zamanda Edirne'nin simge yapılarını kültür sanatıyla buluşturarak tanıtıma katkı sundukların' ifadelerine yer verildi.

MELİH BARAN

Bakmadan Geçme