En Önemlisi Memnuniyet
  40 yıl önce babalarının üretimini yaptığı ahşap bezeme sanatı pirografi ile kaybolmaya yüz tutmuş el sanatını ayakta tutmaya çalışıyorlar. Türk İslam el sanatlarından pirografiyi yaşatmaya çalışan İmmet Ailesi, Selimiye Arasta'sında hizmet vermeye devam ediyor.
Arasta Çarşısı esnaflarından Merhum Lütfü İmmet'in yaklaşık 40 yıl yapmaya başladığı yakma makinesi ile yazı yazma işini oğlu ve gelini sürdürüyor.
Sultan III. Murat zamanında Selimiye Camisi'ne gelir sağlamak amacıyla yaptırılmış, aralıklı olarak uzun dönemli restorasyonlar geçirmiş ve içerisinde 124 dükkân bulunan son dönemlerde Edirne'nin ticari hayatında tekrar önem kazanmaya başlayan turistik eşya satan dükkânların çoğunlukta olduğu Selimiye Camisi'ni ziyarete gelen yerli ve yabancı turistlerin de tercih ettikleri bir alışveriş noktası olan Arasta Çarşısı esnaflarından Nezahat- Bülent İmmet çifti her türlü ahşap, metal ve cam aynalara yazılar yazarak geçmişten gelen baba mesleğini sürdürüyor.
Ahşap yakma makinesi bir diğer adıyla elektrikli dramel olarak bilinen makine ile üretim yapan İmmet çifti mesleğini severek yaptığını ve kendileri için en önemli şeyin paradan çok müşteri memnuniyeti olduğunu dile getirdi.
Eşinin En Büyük Destekçisi
12 yıldır elektrikli dramel makinesi ile yazı yazma işi yaptığını dile getiren Nezahat İmmet; “Eşim babasıyla birlikte her türlü ahşap, metal ve cam aynalara yazılar yazma işini yapıyordu. Kayınpederim vefat ettikten sonra hem eşime destek olmak istedim hem de bir şeylerle uğraşmanın bana da iyi geleceğini düşündüm. Dükkâna gelmeye başladım. İlk olarak yardım ederek başlamıştım. Sonrasında ise yazı yazma işine merak salıp birkaç kez yazmayı denedim. Yapabileceğimi hiç düşünmüyordum. Arasta çarşısı açıldığında bu yazma işlerini ilk yapmaya başlayan rahmetli kayınpederimdi. Biz de eşimle beraber 12 yıldır birlikte çalışarak, baba mesleğini sürdürüyoruz” dedi.
İlk yazmaya başladığında zorlandığını dile getiren Nezahat İmmet, bulmaca çözerek, kâğıtlarda deneyerek zamanla el yazısıyla yaza yaza araştırarak öğrendiğini ve kendini geliştirdiğini şimdi ise çok hoşuna giderek yazdığını söyledi.
“Modelini seç yazıyı biz yazalım”
Kişilerin isteğine göre beğendiği modele istediği yazıyı yazdıklarını belirten Nezahat İmmet; “Fiyatları uygun olduğu için en çok Anahtarlıklar ve çakmak satışı yapıyoruz. Onların üzerine de el yazısıyla müşterinin istediğini yazıyoruz. Mesela ahşap süs arabalarımız var. Onların koleksiyonunu yapan ya da seven kişiler gelip kendilerine yazı yazdırıp alabiliyorlar ya da hediye olarak yaptırıyorlar. Edirne'de yapılan Kırkpınar Kispetleri var yine Edirne'ye özgü hatıralar arasında onların altına da isim soy isim yazıyoruz. O da hediyelik olarak en çok satılanlar arasında yer alıyor. Plastik dışında olan tüm hediyeliklerimize isim yazılabiliyor. Ahşap süsler, tepsiler, anahtarlıklar, masa süsleri, çakmaklar ve cam aynalara müşterilerimizin isteğine göre yazı yazıyoruz” dedi.
Yabancıların ilgisi büyük
Yerli ve yabancıların ilgisinin yoğun olduğunu ifade eden İmmet; “Dışarıdan gelen konuklar genelde hediye götüreceği için ve çok sayıda aldığı için uygun fiyatlı olan küçük hediyeleri tercih ediyorlar. Yurt dışından gelen müşterilerimiz tüm ürünlerimize yoğun ilgi gösteriyor. Onlara değişik ve farklı geliyor. Yunanistan ve Bulgaristan'dan gelip alanlardan görüp de toplu olarak yazdırmaya gelen misafirlerimiz çok oluyor. İlk başlarda yabancı müşterilerimizin istediği yazıları yazarken zorlanıyordum. Zamanla alıştım. Onlar kâğıda yazıp getiriyor ben de oradan bakarak beğendikleri modelin üzerine yazıyorum” şeklinde konuştu.
Arasta Çarşısı Esnaflarından Nezahat İmmet; parasından çok yaptığı işiyle müşterilerin yüzünü güldürmenin önemli olduğunu, bundan mutluluk duyduğunu ve bunun yanında bu işi öğrenmek isteyen olursa seve seve öğreteceğini gelecek nesillere aktarılmasını bu mesleğin ölmemesini istediğini dile getirdi.
Özlem Ceylan