En çok Leva kazandırdı
Bir zamanlar 100 Tl, verip çuvalla aldığımız Bulgar parası Levası, en çok kazandıran oldu. 2013 başında 0.90 olan Leva şimdi 0.65 seviyelerinde.
Çok değil, 1995 yılı öncesinde Türk lirası karşısında eğeri olmayan Bulgar parası Leva, bu yılın en çok kazandıran parası arasına girdi.
2013 yılı başında 0.90-0.87 arasında işlem gören Leva şu anda 0.65 düzeyinde. Yani 1 yıl önce 100 Tl. verip 90 Leva alırken, şimdi ise 100 Tl. verip 65 Leva alıyoruz.
1995 yılı öncesinde Mark ve Dolar ile yapılan değişimlerde çuvalla verilen Leva şimdi en kıymetli para birimi arasına girdi. Türk lirası karşısında sürekli olarak değer kazanan ve bir yıl içinde Tl. karşısında yüzde 35 kazandıran Leva, en çok kazandıranlar arasına girdi.
2013 yılının başında 100 Tl. ile 90 Leva alındığını, bu gün ise sadece 65 Leva alma imkanı olduğunu belirten uzmanlar, “Bulgaristan'da Dolar ve Euro sabitlenmiş durumda. Bizde ise serbest piyasa var ve Dolar yükselişe geçtiği zaman paramız Leva karşısında değer kaybediyor” dediler.
ALIŞVERİŞLER EDİRNE'DEN
Türk lirasının Euro ve Dolar karşısında aşırı değer kaybından sonra Edirne'de alışverişler hızlandı. Bulgaristan ve Yunanistan'dan gelenler, Leva ve Euro ile alışverişin keyfini yaşıyor. Türk lirasındaki aşırı düşüş nedeni ile daha rahat alışveriş yaptıklarını belirten Bulgar ve Yunanlılar, “ 1 Euro verip 3 Tl, 1 Leva verip 1.35 Tl. alıyoruz. Kendi ülkemizde yaptığımız alışveriş için verdiğimiz paranın yarısı ile burada alışveriş yapıyoruz. Paranızın değerinin düşmesi bize yaradı ama sizin için Bulgaristan ve Yunanistan pahalı ülke konumuna geldi” dediler.
Hafta sonlar Yunanistan ve Bulgaristan'a giden Türkler ise harcamalarını kısma kararı aldıklarını belirterek, “ Bulgar parası Leva ile bizim paramız kısa bir süre öncesine kadar eşitti. Euro ise 1,5-2 kar arasındaydı. Şimdi ise sürekli yukarılara çıkıyorlar. 10 Euro harcamamız gereken yerde şimdi 20 Euro harcamış olacağız. Bu nedenle hafta sonu gezilerimizi frenleyeceğiz” dediler.