EDİRNE TRAFİĞİ ARTIK BU SİSTEMLE RAHATLAYACAK!
Edirne İl Genel Meclisi Şubat Ayı toplantılarının 4'üncü birleşimi gerçekleştirildi. Meclis gündeminde Ocak Ayı'nda konuşulan tercihli yol sistemi yer aldı. Meclisi ziyaret eden Edirne Toplu Ulaşım Sistemi (ETUS) Başkanı Hakan Giyik, tercihli yol sistemi hakkında açıklamalarda bulundu.
Edirne İl Genel Meclisi Meclis Başkanı Mehmet Geçmiş başkanlığından gerçekleştirildi. Toplantı bir önceki toplantıya ait tutanak özetlerinin okunmasının ardından komisyon raporlarının konuşulmasıyla devam etti. Edirne İl Genel Meclisi'nin gündeminde tercihli yol sistemi vardı. Meclisi Edirne Toplu Ulaşım Sistemi (ETUS) Başkanı Hakan Giyik ziyaret etti. Araştırma ve İnceleme Komisyonu Başkanı Ahmet Sarıgül'ün raporunu sunmasının ardından Giyik, tercihli yol sistemi hakkında açıklamalarda bulundu.
Araştırma ve İnceleme Komisyonu Başkanı Ahmet Sarıgül'ün toplu ulaşım araçlarına yönelik tercihli yol sistemi hakkında meclise sunduğu raporda, Edirne'de bulunan döner kavşaklarda sabah ve akşam saatlerinde yoğun bir trafik sıkışıklığı görüldüğü belirtildi. Ulaşım sorunlarının çözümü için yüksek maliyetli altyapı yatırımlarının yanı sıra mevcut yapının iyileştirilerek yolcu ve araç hareketleri açısından daha verimli kullanıma yönelik önlemleri içeren düşük maliyetli trafik düzenleme projelerinin büyük önem taşıdığını ifade eden Sarıgül, kentte oluşan trafik yoğunluğunun genel sebeplerini tarihi bölgelerdeki değiştirilemez fiziki yapı, giriş çıkış yapan yerli ve yabancı turistlerdeki artış, çalışan birey sayısındaki artış, yol yapıları, kavşaklar ve sinyalizasyon sistemleri olarak açıkladı.
Hazırlanan raporda, 2019 yılında Edirne'de kayıtlı araç sayısı 162 bin 190 olarak belirtildi. Ayrıca her yıl yüzde 1 oranında (2000) aracın arttığı ifade edildi.
Edirne'de 35 adet kavşak bulunduğunu söyleyen Sarıgül, D100 karayolu, Talatpaşa Caddesi üzerinde trafik yoğunluğunun oluştuğunu dile getirdi. Trafik yoğunluğuna sebep olan kavşaklar, Olin, Migros Önü, DSİ, Carrefoursa, Orduevi, Ziraat Bankası önü kavşağı olarak açıklandı. Çözüm önerilerinde bulunan Sarıgül, “Sosyal anlamda toplu taşıma araçlarının kullanım oranının arttırılmasına yönelik kampanyalar hazırlanması, belli veya özel günlerde indirim ya da bedelsiz yolculuk imkanları, daha hızlı, daha konforlu, güzergaha göre daha küçük taşlıma araçları kullanarak daha yüksek frekansta sefer sayıları düzenlemek, uygun güzergahlarda bisiklet kullanımı için düzenlemeler yapmak, toplu taşımaya özendirmek ve trafik düzeni oluşturmak amaçlı tahsisli yol sistemine geçmek” dedi.
Tahsisli (tercihli) yol sistemini basit olarak toplu taşıma araçlarının şeritlerinin ayrılması olarak açıklayan Sarıgül, “iki şeritli yol olduğu için bu pek mümkün değil. Sabah 7.30 – 9.00 saatleri akşam da 17.00 – 18.30 saatleri arası bu uygulama yapılabilir” şeklinde konuştu.
“Bu yol sistemi bankalar durağından Olin kavşağına kadar yapılabilir”
Tercihli yol sisteminin toplu taşımanın ekonomisini daha da kuvvetlendireceğini dile getiren Edirne Toplu Ulaşım Sistemi (ETUS) Başkanı Hakan Giyik, “Özellikle büyükşehirlerde tercihli yol olmazsa toplu taşıma yapamıyorsunuz. İstanbul'da 2 şeridi özel araçlar bir şeridi toplu taşıma araçları kullanıyor. Burada 8. 00 ile 9.30 saatleri arasında akşam ise 4.30 ile 6.00 arası kullanılabilir. Bu yol sistemi bankalar durağından Olin kavşağına kadar yapılabilir. Olin kavşağında da sinyalizasyonla geçilebilir. Çünkü çok karışık bir hal aldı.” Dedi.
“Bize göre tercihli yol olmalı”
Tercihli yol sistemi yapıldıktan sonra denetlenebilmesinin çok önemli olduğunu söyleyen Giyik, “Bizim araçlarımız 7 metre,70 santim. 59 kişi alabiliyor. 59 kişi bindiremiyoruz ama ortalama 50 kişiyle gidebiliyoruz. Buna göre trafik ışıklarında bir aracın 3 metreye kadar yer kaplama mesafesini düşünürsek 50 kişi normal binek araçlara bindiğinde 17 ile 25 araç şeklinde trafikte seyrediyor. Toplu taşıma da ise 50 kişi bir araçta gidebiliyor. Bu E-5'teki ışıklar ve kavşaklarda inanılmaz sorunlar yaşıyoruz. Bir araç hata yaptığında toplu taşımayı inanılmaz derecede ilgilendiriyor. Bize göre tercihli yol olmalı. Hem toplu taşımayı hızlandıracak, hem de trafik yoğunluğunu azaltacaktır. Özel araçları kullanan vatandaşlar çevre yollarını kullanmayı tercih etmiyorlar. Tercih etseler bu sorunlar yine olmaz. Toplu taşımayı yavaşlatan en önemli unsurlar arasında ışıklardaki yoğunluk, kavşaklardaki sıkışıklık, durak mesafelerinin yakınlığı öne çıkıyor.” İfadelerini kullandı.
Edirne İl Genel Meclisi'ni muhtarlar ziyaret etti. Mecliste söz alan Akhoca Köyü Muhtarı Emrullah Meriç vatan şiirini okudu. Akhoca Köyü Muhtarı Emrullah Meriç, “Ülkemizin durumu malum. Çığ düştü, uçak kazası oldu. Burada hayatını kaybedenler için Allah rahmet eylesin diyorum. Selimiye'ye baktığımızda duygulanıyoruz. Ne kadar zaman geçti hala trafik sorunu konuşuluyor. Ben 1994 yılında Keşan'da Akhoca Köyü'nde muhtar olduğumda çöp sıkıntısı var. 30 yıl geçti hala çöp sıkıntısını konuşuyoruz. Burada hepimizin görevi çok ağır. Bu dönemdeki meclis üyeleri kadar uyumlu, kararlı ve dürüst çalışan olmamış diyorlar.” Dedi.
Burcu Temel