EDİRNE İL GENEL MECLİSİ'NİN KADIN ÜYELERİNE ÇİÇEK TAKDİM EDİLDİ
Belediye seçimlerinde kadınlara seçme ve seçilme hakkı tanıyan 3 Nisan 1930 tarihli Belediye Kanunu'nun kabulünün 92. yılında Edirne İl Genel Meclisi'nin kadın üyeleri unutulmadı.Edirne İl Genel Meclisi Nisan ayı toplantılar başladı. Meclis Başkanı Mehmet Geçmiş Başkanlığı'nda gerçekleştirilen toplantıda 5 Nisan Türkiye'de Kadınlara Seçme ve Seçilme Hakkı tanınmasının yıldönümükapsamında 2 kadın meclis üyesine çiçek takdim edildi.
Edirne İl Genel Meclisi Nisan ayı toplantıları başladı. Bir önceki toplantıya ait tutanak özetlerinin okunması ve yoklamanın alınmasıyla başlayan toplantı, raporların meclise sunumu ile devam etti.
Edirne Valisi Ekrem Canalp, toplantıda 5 Nisan Türkiye'de kadınlara seçme ve seçilme hakkı tanınmasının yıldönümü dolayısıyla İl Genel Meclisinde görev yapan AK Parti İl Genel Meclis Üyesi Melek Uzgör ve CHP İl Genel Meclis Üyesi Çiğdem Gegeoğlu'na çiçek gönderdi.
Çiçekleri meclis üyelerine takdim eden İl Genel Meclis Başkanı Mehmet Geçmiş, ayrıca günün anısına onlara kürsüde söz verdi.
Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün kadınlara seçme ve seçilme hakkının verildiği yılı kutlayan İl Genel Meclis Başkanı Mehmet Geçmiş, mecliste görev yapan 2 kadın üyeye çalışmalarında başarılar diledi.
Edirne Valisi Ekrem Canalp'in İl Genel Meclisinde görev yapan 2 kadın üyesine günün anısına gönderdiği çiçeği takdim eden Meclis Başkanı Mehmet Geçmiş, ayrıca kürsüde konuşmaları için kendilerine söz verdi.
Uzgör siyasi partilere seslendi
Kadınların siyasi hayattaki yeri ile ilgili ne kadar çok çalışma yapılsa da bazı siyasi partilerin hala kadınlar konusunda fermuar modeli, iki erkek, bir kadın ya da iki kadın, bir erkek gibi bakış açılarının hala gündemde olduğunu aktaranAK Parti İl Genel Meclis Üyesi Melek Uzgör, bu durumun çok üzücü olduğuna değindi.
“Kamuoyundan destek bekliyoruz”
Fermuardı, şu modeldi, bu modeldi gibi bakış açılarından vazgeçilmesi için siyasi partilere seslenenAK Parti İl Genel Meclis Üyesi Melek Uzgör,“Eğer bir şey olacaksa bir kadın birerkek ya da bir erkek bir kadın olarak düzenlenme yapılması. Ve hatta yasalarla da belirlenmesi gerekmektedir.Kadının aktif siyasette eşit temsili için yasal düzenlemelerin yapılması gerekmektedir. Çok çok fazla miktarda arkadaşımızın siyasi parti ne olursa olsun, hangi siyasi partide olursa olsun bir kadının siyaset yaptığını gördüğünüz zaman. Sanki kendi bacınızı, eşinizi, kız kardeşinizi, hatta kız çocuklarınızı düşünerek bakarsanız biraz işiniz kolaylaşır.Biz kadınlar bulaşığımızı yıkıyoruz, çamaşırımızı yıkıyoruz, çocuğumuza bakıyoruz, yemeğimizi yapıyoruz. Aile ilişkilerimizi düzenliyoruz, okuldan çok çıkan çocuğumuzu karşılıyoruz.Bunların üzerinde siyaset yapıyoruz.Evinizde beyaz gömleğinizi veya takım elbiselerimizi giydiğiniz zaman eşler rol alan arkadaşlar.Biz o bölgeyi yerine koyup buralara gelebiliyoruz.Giydiğiniz her temiz gömlek veyaütülü pantolonlarınızı giydiğiniz zaman da siyaset yapan kadınları düşünmenizi ricaediyorum.Bu konuda hep birlikte mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğiz. Ayrıca bütün kamuoyundan gerçekten bu konuda çok büyük destek bekliyorum”ifadelerine yer verdi.
Belki personel sayısında yüzde 25-30'ların olduğunu fakat yönetim kadrolarında kadın sayısının yüzde 2-3'ü geçmediğini aktaran CHP İl Genel Meclis Üyesi Çiğdem Gegeoğlu, il müdürleri arasında 2 tane kadın üyesinin olduğunu ifade etti.
“Evdeki hayatı sosyal hayatta da bölüşün”
Bin 272 il genel meclis üyesinden sadece 48'inin kadın olduğuna değinen CHP İl Genel Meclis ÜyesiÇiğdem Gegeoğlu,Ayrıca Ekonomik işbirliği ve Kalkınma Örgütü'nün 2009 yılı verilerine göre Türkiye'nin Kadına Yönelik Şiddette maalesef artık birinci sırada olduğunu hatırlattı.
Evde bölüşülen hayatın sosyal hayatta da kadınlarla bölüşülmesini istediklerini belirtenGegeoğlu, kadınlar olarak evde olduğu gibi kamuda da başarılı işler çıkaracaklarını aktardı.
Özlem Ceylan- Sude Menteş