Devlet muhtaç etmiyor
Ağır engelli ve muhtaç durumdaki 2170 vatandaşımıza 17.694.696 lira evde bakım ücreti ödendi. Engelliler ile ilgili yapılan düzenlemeler, engellilerin yaşamlarını kolaylaştırmaya yönelik.
Engelli vatandaşlar ile ilgili çıkarılan yasaların uygulanması için titizlikle çalışma yapıldığını belirten Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Bilgin Özbaş, evde bakım gerektiren engelliler için 17.694.696 lira ödeme yapıldığını söyledi. Engelli vatandaşlarımız için bir çok yeni yasanın yapıldığını ve bunların uygulanması konusunda hassasiyet gösterildiğini belirten Bilgin, engelliler ile ilgili yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi.
ENGELLİ VATANDAŞLARIMIZ İÇİN NELER YAPILIYOR?
Engelli vatandaşlarla ilgili çalışmalar hakkında bilgi veren Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Bilgin Özbaş, “ Edirne ili genelinde Ağır engelli ve muhtaç durumdaki 2170 vatandaşımıza net bir asgari ücret tutarında evde bakım ücreti ödemesi yapılmaktadır. 2014 yılında ilimizde 17.694.696,13 TL evde bakım ücreti ödemesi yapılmıştır.2014 yılı içerisinde ailesi tarafından bakılamayan muhtaç 21 ağır engelli vatandaşımız ücreti Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından ödenerek Özel Bakım Merkezlerine veya Rehabilitasyon yerleştirilmiştir. Uzunköprü 80. Yıl Bakım ve Rehabilitasyon Merkezinde zihinsel engelli 45 vatandaşımıza bakım hizmeti verilmektedir. Görme Engelli 36 vatandaşımıza Gören Göz cihazı ücretsiz olarak dağıtılmıştır. 2014 yılı içerisinde 2022 sayılı kanun kapsamında engelli ve 65 yaş üstü 8535 vatandaşımıza ödeme yapılmıştır. 1934 vatandaşımıza Engelli Kimlik Kartı çıkartılmış, refakatçisi ile birlikte ücretsiz ulaşımdan faydalanması sağlanmış ve engellilere tanınan haklardan yararlanmaları sağlanmıştır.Dünya da bir ilk gerçekleştirilmiş, 60.000 Engelli memur adayı evlerinden araçlarla alınarak Engelli memur seçme sınavı yapılmış, ve bu arkadaşlar Kamuda Devlet memuru olarak göreve başlamıştır. 5378 sayılı Erişilebilirlik Kanununa göre kamuya açık tüm yapıların ve açık alanların engellilerimize erişilebilir hale getirilmesi gerekmektedir. Valiliğimizce oluşturulan Erişilebilirlik Denetim Komisyonu çalışmalarına devam etmekte erişilebilir olmayan yerler ile ilgili raporlarını hazırlayıp menkul-gayrimenkul sahip ve yöneticilerine tebligatlar yapılmaktadır.
Yeni alınan toplu taşıma araçları engellilere uygun değilse çalışma izni verilmemektedir. Eski toplu taşıma araçları da Temmuz 2018 tarihine kadar engellilere uygun hale getirilecektir.İlimizde 18 yaş üstü Zihinsel Engelli vatandaşlarımız için 45 kapasitesi Uzunköprü 80 Yıl Zihinsel Engelli Bakım ve Rehabilitasyon merkezi vardır. İpsala İlçemizde 0 yaş üstü zihinsel engellilerimize hizmet vermek için “Yeni hayat özel bakım merkezi” açılış için müracaat etmiş ve şu an için 80 kapasiteli açılış ön izin belgesi verilmiştir. Ocak 2016 tarihinden itibaren hizmet vermeye başlayacaktır. Ayrıca 18 yaş üstü Ruhsal Engelli vatandaşlarımızın bakımı için Meriç İlçemizde Özel Hanife AĞYÜZ bakım ve Rehabilitasyon merkezinin açılış işlemleri devam etmektedir. Bakım hizmeti verilmesi uygun görülen engelli vatandaşlarımızın, bakım ve rehabilitasyon merkezlerinde değil , toplum içinde evlerde bakılmasının sağlanabilmesi için umut evleri açılacaktır. Bu evlerde 2 ile 6 arasında engelli vatandaşımız bakılacak olup, sosyal hayattan kopmadan toplum içerisinde bakılmaları sağlanacaktır. Umut evleri adıyla ev tipi sosyal hizmet birimleri Pilot illerde uygulanmış ve 2016 yılı içerisinde ilimizde de açılacaktır.” Dedi.
ENGELLİLERE TANINAN SOSYAL HAKLAR VE İSTİSNALAR NELERDİR?
İl Müdürü Özbaş, “ Ülkemizde engelliler için kamu ve özel kaynaklı, maddi ve manevi birçok sosyal hak bulunmaktadır. Engelli vatandaşlarımızın yaşam koşullarını iyileştirmek ve engelsiz bireyler ile aynı yaşam koşullarına sahip olmalarını sağlamak için verilen bu haklar ülkemizin sosyal bir kültüre ve pozitif ayrımcılığa sahip olduğunun en önemli göstergesidir. Kabul edilen tasarıya göre;
Engelli memurun engellilik durumundan kaynaklanan yer değişikliği talepleri ,
Engelli çocukların ihtiyaçları doğrultusunda uzman kişilerce eğitim planlaması,
Korumalı işyerleri oluşturulması,
Engellilere yönelik ayrımcılıkla mücadele
Toplu taşıma hizmetlerinin engellilerin erişebilirliğine uygun hale getirilmesi,
Ev Tipi Sosyal Hizmet modeline geçilerek, toplu yaşamın getirdiği olumsuzlukların önlenmesi,
Türk Standartları Enstitüsü standartları arasında, erişilebilirlikle ilgili karar alma süreçlerine katılım
Karayollarında engelliler için gerekli güvenlik önlemlerinin alınması
Sosyal yardımların iyileştirilmesi,
Engellilerin yaşadıkları yerde bakımlarının sağlanması gibi birçok iyileştirmeler yapılmıştır.” Dedi.
Devamı yarın
Kerim YURK