Edirneli gençler TEKNOFEST'te Türkiye ikincisi oldu

Türkiye'nin bilim ve teknoloji alanındaki en büyük organizasyonu TEKNOFEST 2025'te düzenlenen DENEYAP Makeathon Yarışması'nda Edirneli öğrenciler büyük bir başarıya imza attı.

TAKİP ET

Türkiye'nin bilim ve teknoloji alanındaki en büyük organizasyonu TEKNOFEST 2025'te düzenlenen DENEYAP Makeathon Yarışması'nda Edirneli öğrenciler büyük bir başarıya imza attı. Edirne DENEYAP Teknoloji Atölyesi 4. faz mezunlarından Hüseyin Tutar, Enes Furkan Boyacı ve Mert Altuntaş'tan oluşan 'TriaVox' takımı, lise kategorisinde Türkiye ikinciliği elde ederek Edirne'yi gururlandırdı.

Edirne DENEYAP Teknoloji Atölyesi 4. faz mezunlarından Hüseyin Tutar, Enes Furkan Boyacı ve Mert Altuntaş'tan oluşan 'TriaVox' takımı, lise kategorisinde Türkiye ikincisi oldu.

'Akıllı Şehirler ve Ulaşım' temasıyla gerçekleştirilen yarışmada öğrencilere verilen görevler arasında; ray üzerindeki engelleri algılayarak otonom şekilde yön değiştirebilen akıllı tren ve yangınlarda görev yapacak arama kurtarma robotu tasarlamak yer aldı.

TriaVox ekibi, her iki parkuru da başarıyla tamamlayan az sayıdaki takımdan biri olarak ikinciliğe layık görüldü.

Trakya Üniversitesi Makine Mühendisliği öğrencisi ve takım danışmanı Varol Kahya, yarışmanın beş gün sürdüğünü belirterek şunları söyledi:'Öğrencilerimiz 3 gün boyunca sadece robotların yapımıyla uğraştı. Kodlaması, mekanik montajı ve elektroniği tamamen kendileri yaptı. Dördüncü gün robotlar parkura çıktı ve iki parkuru da başarıyla tamamlayan iki takımdan biri oldular. Yarışmaya herhangi bir beklentiyle gitmedik, önemli olan süreci yaşamaktı. Sonuçta elde ettikleri başarı, onların özgüvenini artırdı.'

Edirne Süleyman Demirel Fen Lisesi öğrencisi Hüseyin Tutar, ilk TEKNOFEST deneyiminde başarı elde etmenin motivasyonunu artırdığını ifade etti: 'Makine mühendisi olmak istiyorum. Üniversitede de çeşitli projelerle TEKNOFEST'te yer almak istiyorum. Yarışmada derece almak bizi motive etti.'

TED Edirne Koleji öğrencisi Enes Furkan Boyacı ise farklı şehirlerden gelen öğrencilerle fikir alışverişi yapmanın çok değerli bir deneyim olduğunu belirterek,'TEKNOFEST sayesinde hem yeni şeyler öğrendik hem de tanıştığımız insanlardan ilham aldık. Üniversitede ilk 1000'e girmeyi hedefliyorum. İTÜ veya ODTÜ'de elektrik-elektronik mühendisliği okuyup TEKNOFEST projelerine devam etmek istiyorum.'dedi.

Aynı okulda eğitim gören Mert Altuntaş da,'Diğer takımlardan daha iyi bir sonuç ortaya koyarak ikinci olduğumuz için çok mutluyuz,'ifadelerini kullandı.

Edirne DENEYAP Teknoloji Atölyeleri Koordinatörü Tuğçe Dağ, öğrencilerinin Türkiye ikinciliği elde etmesinin büyük bir gurur kaynağı olduğunu vurguladı:'Bu başarı, Edirne'deki gençlerimiz için önemli bir örnek teşkil ediyor. DENEYAP'ta yetişen her öğrencimizin Türkiye'nin teknoloji yolculuğuna katkı sunacağına inanıyoruz.'

MELİH BARAN

Bakmadan Geçme