DANIŞTAY KARARINA ÇEVRECİLER TEPKİLİ

Edirne'nin Uzunköprü ilçesine bağlı Saçlımüsellim Köyü'nde patlayıcı madde deposu yapılmasının iptali kararını onayan İstanbul Bölge İdare Mahkemesi'ne Danıştay 6'ncı Dairesi'nden bozma kararı geldi. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Avukat Bülent Kaçar, yapılan plan değişikliğinin tarımsal niteliği birinci öncelikli korunacak alanlar fonksiyonu ile uyumlu olmadığının mahkeme kararıyla tespit edildiğini belirterek, Trakya bölgesinin planlamasında hâkim fonksiyon tarımsal faaliyetlerdir. Tarım arazilerimizin, tarım dışı amaçlar için kullanıma açılması bölge planlarına ve Danıştay'ın Trakya bölgesi ile ilgili verdiği birçok kararına aykırıdır.' Dedi.

TAKİP ET

Özel bir şirket, Uzunköprü ilçesine bağlı Saçlımüsellim Köyü'ne 5 kilometre uzaklıkta, Demircili Çiftliği mevkiinde 737 metrekarelik arazi kiralamıştı. Şirket ardından arazide patlayıcı madde deposu yapabilmek için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na imar değişikliği başvurusunda bulunmuştu. Bakanlık şirketin başvurusunu onaylamıştı Edirne İl Özel İdaresi de bölgeye bina yapımı için ruhsat vermişti.

Ardından Uzunköprü Çevre Gönüllüleri Derneği'nin konuya müdahil olmasıyla birlikte özel bir şirket tarafından planlanan patlayıcı madde deposu için yapılan imar planı değişikliğinin iptaline yönelik Edirne İdare Mahkemesi'nde dava açılmıştı. Uzunköprü İlçesi Saçlımüsellim Köyü Demircili Çiftliği mevkiinde özel bir kimya şirketinin tarım toprakları üzerine patlayıcı madde deposu kurabilmek için yaptırdığı plan değişiklikleri iptali kararı Danıştay 6'ncı Dairesi tarafından bozuldu.

“Rapor değişiklikleri tarıma ve doğaya aykırı”

Uzunköprü İlçesi Saçlımüsellim Köyü Demircili Çiftliği mevkiinde Yüzbaşıoğlu Kimya şirketinin tarım toprakları üzerine patlayıcı madde deposu kurabilmek için yaptırdığı plan değişikliklerinin Edirne İdare Mahkemesince iptal edilmiş olduğunu dile getiren Av. Bülent Kaçar, Uzunköprü Çevre Gönüllüleri Derneği olarak müdahil oldukları davada, düzenlenen heyet raporundaki plan değişikliklerinin hukuka, doğaya ve tarıma haykırı olduğunu söyledi.

3194 sayılı İmar Kanunu'nun 3'üncü maddesinde, herhangi bir sahanın, her ölçekteki plan esaslarına, bulunduğu bölgenin şartlarına ve yönetmelik hükümlerine aykırı maksatlar için kullanılamayacağı, 8/1-c. maddesinde de, tarım arazilerinin Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu'nda belirtilen izinler alınmadan tarımsal amaç dışında kullanılmak üzere planlanamayacağı hükmünün yer aldığını belirten Av. Kaçar, “3083 sayılı Sulama Alanlarında Arazi Düzenlenmesine Dair Tarım Reformu Kanunu'nun 19'uncu maddesinde; "Uygulama alanlarında bulunan tarım arazileri, zorunlu sebepler olmadıkça tarım dışı amaçlarla kullanılmaz. "hükmü yer almaktadır.” Şeklinde konuştu.

“Tarım arazilerimizin, tarım dışı amaçlar için kullanıma açılması karara aykırıdır”

Yapılan plan değişikliğinin tarımsal niteliği birinci öncelikli korunacak alanlar fonksiyonu ile uyumlu olmadığının mahkeme kararıyla tespit edildiğini ifade eden Kaçar, “Trakya bölgesinin planlamasında hakim fonksiyon tarımsal faaliyetlerdir. Tarım arazilerimizin, tarım dışı amaçlar için kullanıma açılması bölge planlarına ve Danıştay'ın Trakya bölgesi ile ilgili verdiği birçok kararına aykırıdır. Danıştay 6.Dairesinin her iki gerekçeli karara ve beş kişilik uzman bilirkişi heyetinin hukuka ve kanunlara aykırı bulduğu Patlayıcı Madde Deposu Plan Değişikliğini hukuka aykırı bulmamasını ve sunduğu gerekçeleri hukuken ve vicdanen kabul etmek mümkün değildir. Çünkü Plan değişikliği için kamu kurumlarının görüş bildiren yazıları hazırlık işlemi niteliğinde olup icrai değildir. Bu nedenle kesin olmayan ve yürütülmesi zorunlu olmayan hazırlık işlemleri, görüş ve tavsiye nitelikli işlemler icrai olmadığı için dava konusu edilemez.” İfadelerini kullandı.

“Doğamızı ve arazilerimizi korumaya kararlıyız”

Patlayıcı madde depolarının güvenlik mesafelerinde, tehlikeli alanlarda tarım yapılabilmesinin mümkün olmadığını söyleyen Kaçar, “Danıştay 6.Dairesince Patlayıcı madde tüzük ve mevzuatı, güvenlik mesafeleri düzenlemelerinin hukuken gözetilmemesi usul ve yasaya açıkça aykırılıktır. İstanbul Bölge İdare Mahkemesi 4.idari Dava Dairesinin, Danıştay 6.Dairesinin bozma kararına uymamasına ve Trakya'nın Tarım topraklarını haklı olarak koruyan gerekçeli ve hukuka uygun kararında direnmesini bekliyoruz. Trakya'da planlama adı atındaki hukuksuzluklara ve tarım topraklarımızın yok edilmesine karşı anayasal ve yasal haklarımızı kullanarak doğamızı ve arazilerimizi korumaya kararlıyız.” Dedi.

Düzenlenen Basın Toplantısına Uzunköprü Çevre Gönüllüleri Derneği üyeleri ve Trakya Platformu Edirne Yürütme Kurulu üyeleri katıldı.

Burcu Temel

Bakmadan Geçme