Çocukluk çağındaki menenjit vakalarına dikkat!

Son dönemlerde çocukluk çağında menenjit vakalarında artış yaşanmaya başladı. Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ahmet Yıldırım, özellikle 5 yaş altı çocuklarda hastalığın hızlı seyretmesi nedeniyle erken teşhisin hayati önem taşıdığına dikkat çekti.

TAKİP ET

Son dönemlerde çocukluk çağında görülen menenjit vakalarında dikkat çekici bir artış yaşanıyor. Uzmanlar, özellikle 5 yaş altı çocuklarda hastalığın hızlı seyretmesi nedeniyle erken teşhisin hayati önem taşıdığına dikkat çekiyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ahmet Yıldırım, konuya ilişkin açıklamalarda bulunarak ailelere çağrıda bulundu.

Sağlık Bakanlığı'nın verilerine göre yılın ilk çeyreğinde menenjit nedeniyle hastaneye başvuran çocuk sayısının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 30 oranında arttığını belirten Uzman Dr. Yıldırım, bu artışın mevsimsel geçişler, bağışıklık sistemini etkileyen üst solunum yolu enfeksiyonları ve aşı takviminin aksatılmasıyla ilişkili olabileceğini söyledi.

Menenjitin, beyin ve omuriliği çevreleyen zarların iltihaplanmasıyla ortaya çıkan ciddi bir enfeksiyon olduğunu ve ihmal edilmemesi gerektiğini ifade eden Uzman Dr. Yıldırım, Bakteriyel, viral ya da daha nadir olarak mantar kaynaklı olabilen bu hastalığın, özellikle küçük çocuklarda yüksek ateş, ense sertliği, kusma, bilinç değişikliği ve havale gibi belirtilerle kendini gösterebildiğine değindi.

'Aşı, en büyük koruyucumuz'

Menenjitin, çok hızlı ilerleyebilen ve tedavide geç kalındığında kalıcı hasarlara veya ölüme neden olabilen bir hastalık olduğunu söyleyen Uzman Dr. Yıldırım, en etkili korunma yönteminin aşılama olduğunu aktardı.

Çocuklarının aşı takvimlerini kontrol etmeleri konusunda ebeveynlere hatırlatmalarda bulunan Uzman Dr. Yıldırım, herhangi bir gecikme durumunda aile hekimlerine başvurmalarını tavsiye etti.

'Aileler dikkatli olmalı'

Bu noktada ailelere büyük görev düştüğünü ve dikkatli olmaları gerektiğini dile getiren Uzman Dr. Yıldırım, 'Sağlık çalışanları, ailelerin çocuklarında ani başlayan yüksek ateş, sürekli uyuma hali, ciltte mor lekeler veya huzursuzluk gibi belirtiler gözlemlemesi halinde vakit kaybetmeden sağlık kuruluşlarına başvurmaları gerektiğini hatırlatıyor. Uzmanlar ayrıca kreş ve okul ortamlarında hijyen kurallarına uyulmasının da bulaşıcı vakaların önlenmesinde önemli rol oynadığını belirtiyor' ifadelerine yer verdi.

Uzman Dr. Yıldırım, risk taşıyan bölgelerde sağlık taramalarının sıklaştırıldığını ve bilgilendirme çalışmalarının sürdüğünü aktardı.

İPEK ESMA ÇEŞME

Bakmadan Geçme