CILKINI ÇIKARDILAR

Gri Pasaportun da cılkı çıktı. Görev için alınan ancak özel gezilerde kullanılan Gri Pasaportlarla ilgili denetim neden yapılmıyor?

TAKİP ET

Çalıştığı kurum tarafından yapılan görevlendirmelerde gidecekleri ülkeden vize muafiyeti sağlanması için İl Emniyet Müdürlükleri tarafından verilen Gri pasaportların suyu çıktı. Sadece görevli oldukları süre içinde pasaportları kullanmaları ve görev süresi sonunda pasaportları iade etmeleri gerekenler, devletin görev için verdiği gri pasaportlar ile özel seyahatler yapıyor.

Gri pasaportları sadece görev amaçlı olduğunu belirten Emniyet Müdürlüğü Pasaport Şube Müdürlüğü yetkilileri, “Gri pasaportun hangi şartlarda ve nasıl kullanılacağı kanun ile belirlenmiştir. Pasaportun süresi 5 yıla kadar çıkmaktadır ancak burada ki en önemli özellik pasaportun süresi 5 yıl bile olsa sadece görev amaçlı kullanılacak olmasıdır. Kişi kurumu tarafından görevlendirildikten ve görev süresi bittikten sonra pasaportu kurumuna veya Emniyet Müdürlüğüne teslim etmelidir. Görev dışında pasaportun kullanılması mümkün değildir ve görevli kişiler yurt dışına çıkışta pasaportu ile birlikte görev yazılarını ibra etmek zorundadır” dediler.

Kanuna rağmen özellikle 2 ülkeye sınır olan şehrimize çok sayıda devlet memuru ve taşeron çalışanların gri pasaport ile eğlence yerlerinde cirit atması, kumarhanelere gitmesi ve bunların denetlenmemesi tepkilere neden oluyor.

KİMLER HİZMET DAMGALI PASAPORT ALABİLİRLER

Kanun gereğince kendisine diplomatik (siyah) veya hususi damgalı (yeşil) pasaport verilmesi mümkün olmayan kimselerden;

*Hükümetçe, hususi idarelerce veya belediyelerce resmi vazife ile yurtdışına gönderildiklerinde veya yurtdışında vazifeye alındıklarında verilir

*Türkiye Cumhuriyetinin üyesi bulunduğu milletler arası kuruluşlarda memur statüsünde çalışanlara

*Türk Hava Kurumu ve Türkiye Kızılay Cemiyetince görevlendirilenlere

*Hizmet Damgalı Pasaportu hak sahibinin yanında: eşine, reşit olmayan çocuklarına, reşit olup ebeveyni ile birlikte ikamet eden, evli bulunmayan, iş sahibi olmayan öğrenimine devam eden çocuklarına (Açık Öğretim Lisesi, Açık Öğretim Fakültesi dâhil öğrenim gördükleri okuldan öğrenci olduğunu belgelemek şartı ile) 25 yaşını dolduruncaya kadar Hizmet Damgalı Pasaport düzenlenmektedir.

18 yaşını doldurmuş olsa dahi hak sahibi ebeveyni ile birlikte ikamet eden, evli bulunmayan, iş sahibi olmayan aynı zamanda bedensel, zihinsel veya ruhsal özürlerinden en az biri nedeniyle sürekli bakıma muhtaç durumda olduğu resmi sağlık kurumlarının düzenlediği (tam teşekküllü Devlet Hastanesinden alacakları) sağlık kurulu raporu ile belgelenen hak sahibinin çocuklarına yaş sınırı olmaksızın Hizmet Damgalı Pasaport düzenlenmektedir.

Bakmadan Geçme