'Çiftçimizin yüzü güldü'

Keşan Ziraat Odası Tarım Danışmanları Büşra Sekülü ve Nagihan Alkın, yaptıkları açıklamada, bölgede yaklaşık 1 haftadır etkili olan kar yağışının tarım anlamında oldukça verimli bir sezonun işareti olduğunu dile getirdi.

TAKİP ET

Uzun süredir kurak geçen kış ve yaz mevsiminin ardından yağan kar yağışı bir çok kesimi olumsuz etkilerken, kuraklıktan yana zahmet çeken çiftçinin ise yüzünü güldürdü.

Konuyla ilgili açıklama yapan Keşan Ziraat Odası Tarım Danışmanları Sekülü ve Alkın; kar yağışının özellikle buğday verimine büyük katkı sağlayacağını belirterek; “Yeni yılın ilk günlerinde etkisini artarak göstermeye başlayan kar yağışı, bazı tarım ürünlerine zararı olsa da, buğday verimine fayda sağladı. Bölgemizde geçtiğimiz birkaç günde etkili olan kar yağışı çiftçimizin yüzünü güldürdü. Karasal iklimin etkili olduğu bölgemizde kar, özellikle soğuk ve kuru geçen kış günlerinde birçok bitkinin aşırı soğuklardan etkilenmesini engelledi. Yavaş yavaş eriyerek yüzey akışına geçmeden, toprak tarafından emilen kar suları, bitkiye su ihtiyacı bakımından büyük yarar sağlayacaktır. Karın, bunun yanı sıra yüzey akışa geçmeden toprağın derinlerine sızması yer altı suları miktarını da artıracaktır. Eriyen ve toprağa giren kar suyu topraktaki potasyum, kalsiyum, demir gibi mineralleri çözerek bitkilerin kolayca yararlanmasını sağlayacaktır. Eriyen kar suyu bu minerallerin kolayca çözünmesini sağlayacaktır” ifadelerini kullandılar.

“KAR SUYU BİTKİLERİN AZOT İHTİYACINI KARŞILAR”

Kar suyunun topraktaki mineralleri çözeceğini dile getiren Büşra Sekülü ve Nagihan Alkın; “Toprak yüzeyinde biriken karın, bitkilerin üzerini yorgan gibi kaplayarak o günlerin gecelerinde oluşan aşırı soğuklardan ve donlardan zarar görmesini engellemekte ve kar örtüsü, bitki hastalık ve zararlıların yayılmasını durdurup bitkilerin hastalık ve zararlılara karşı mukavemetini artırmaktadır. Kar suyu, topraktaki potasyum, kalsiyum, demir gibi mineralleri çözerek bitkilerin beslenmesini sağlar. Yer yüzü ve yeraltı su rezervlerinin en önemli kaynağı olan kar sayesinde barajlar dolar ve enerji olarak bize döner. Karda bulunan amonyak, karın erimesiyle birlikte toprakta kalır. Bu amonyak, azot bakterileri tarafından kalsiyum nitrat gibi azot tuzlarına çevrilerek bitkilerin azot ihtiyacını karşılar” diye konuştular.

“2017'DE BUĞDAY REKOLTESİNDE ARTIŞ OLACAKTIR”

Buğdayda rekolte artışının beklendiğini dile getiren Sekülü ve Alkın, şunları söyledileri; “Havadaki ve karadaki mikropların zararlı olanları, karla birlikte yok olur. Kar yağınca hava yumuşar ve havanın aşırı soğuması engellenmiş olur Bitkiler üzerinde koruyucu bir örtü oluşmuş olur. Yağışların zamanında olmasıyla buğdayda rekolte beklentilerini geçen yıla oranla artmış bulunmaktadır. 2015 yılında yağışların istediğimiz gibi gitmesiyle 2015 rekoltesi 22 milyonun üzerinde olmuştu. Ancak 2016 yılındaki olumsuzluklardan sonra bu rekolte 20 milyon tona kadar düşmüştü. Bu yıl yağışların istediğimiz gibi gitmesiyle 2017 rekoltesinin bu değerin çok daha üzerinde olmasını temenni ediyoruz. Tüm çiftçilerimize hayırlı ve bol verimli hasatlar dileriz.”

Turgay Balcı

Bakmadan Geçme