Çevre gönüllülerinden patlatmalı kalker ocağına itiraz

Edirne Çevre Gönüllüleri Derneği üyeleri, Lalapaşa İlçesi'ne bağlı Vaysal Köyü'ndeki kalker ocağının kapasite artırım talebinin reddedilmesi için Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ne itiraz dilekçesi vererek basın açıklamasında bulundu. Dernek Başkanı Ayten Eren kalker ocağının tarım arazilerine yakın olması nedeniyle zarar verdiği iddia ederek 'kamu yararı, kişisel yararın önünde olmalıdır.' Dedi.

TAKİP ET

Kapasite üretim talebi reddedilsin

Edirne Çevre Gönüllüleri Derneği üyeleri Lalapaşa İlçesi'ne bağlı Vaysal Köyü'nde 2007 yılından beri faaliyette olan kalker ocağının kapasite artırım talebinin reddedilmesi için Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ne itiraz dilekçesi bıraktı. Ardından Edirne Çevre Gönüllüleri Dernek Başkanı Ayten Eren gazetecilere basın açıklamasını okudu.

Dernek Başkanı Eren, bölgede 2007'de 250 bin ton kapasiteli üretimle açılan kalker ocağının Vaysal ve Hacıdanişment köylerindeki tarım topraklarına zarar verdiğini iddia ederek şirketin üretim kapasitesinin 2 milyon tona çıkarılma talebinin reddedilmesi için itiraz dilekçesi verdiklerini belirtti.

Çevreciler izin verilmesini istemiyor

Patlatmalı kalker ocaklarının doğayı tahrip ettiğini savunan Eren, insan yerleşimlerine, tarım alanlarının yanı başına habere konu tesislerin kurulamayacağını ve genişletilemeyeceğini söyledi. Kapasite artırım talebinde bulunan şirketin proje planlarında Vaysal Köyü'nün su kaynaklarının bulunduğu ormanları alıp ağaçları kesmek için Edirne Orman İşletme Müdürlüğü'nden izin istediğini iddia eden Eren, “umarım buna izin verilmeyecektir.” Dedi.

Köylülerin üretiminin düştüğü iddia edildi

Çevre Gönüllüleri Derneği'nin basın açıklamasına destek veren Vaysal Köyü geçmiş dönem Tarımsal Kalkınma Kooperatif Başkanı Naif Özdoğan ise “bölge tüm su kaynaklarının çıktığı bölge. Taş ocağı da tam bunların üzerinden faaliyetlerine devam etmekte. Taş ocağı geldiği günden bu yana çok sıkıntı yaşadık.” Dedi. Bölgedeki hayvancılık faaliyetlerinin olumsuz etkilendiğini, meşe ormanlarının kurmaya başladığı için bal üretiminde kalitenin düştüğünü dile getiren Özdoğan; “Taş Ocağından sonra su sıkıntısı yaşamaya başladık. En son köyümüze yeni bir kaynak ilave edildi ama şuan bile köyde sular akmıyor, sürekli kesiliyor. Bölgemizde faaliyetlerini arttırmalarını istemiyoruz. Bu saatte kadar zaten çok sıkıntı yaşadık. Biz köylüler olarak bu mücadelenin sonuna kadar varız.” Açıklamasında bulundu.

ÖZLEM CEYLAN

Bakmadan Geçme