Caddeyi Lavanta kokuları sardı

Trakya Tarımsal Araştırma İl Müdürlüğü tarafından Karaağaç yolu  kenarındaki 10  dekarlık alana dikilen Lavanta fideleri çiçek açtı ve her yer Lavanta kokusu ile doldu.

TAKİP ET

2016 yılı kasım ayı içinde Vali Güney Özdemir'in katılımı ile 10 dekarlık alanda Lavanta Fidesi ekimi yapan Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü, ilk Lavanta çiçekleri ile tanıştı. Alternatif bir ürün olan ve kilosu 100 Euro'dan satılan Lavanta'nın Edirne'de yetiştirilmesi ve tanınması için 20 bin fidan eken Trakya Tarımsal Araştırma Kurumunun ektiği fideler çiçek açtı. Görüntüsü ve kokusu ile Lozan caddesinde farklılık yaratan Lavantalar, gelecek yıldan itibaren hasat edilecek. Komşumuz Bulgaristan'da çok fazla ekilen ve kozmetik sanayinde kullanılan Lavanta, Buğday ve Ayçiçeğine alternatif ürün olarak yetiştiriliyor.

LAVANTA NASIL YETİŞTİRİLİR VE FAYDALARI?

Lavanta bitkisi birçok kişi tarafından dolaylı yollarla kullanılmaktadır. Deterjan, sabun, parfüm gibi kozmetik alanlarından kokusuna aşina olduğumuz bir bitkidir. Bunun yanında tıbbi ilaç yapımında da kullanılabilen çok yönlü bir bitkidir. Ülkemizde çoğunlukla Akdeniz ve Ege bölgelerinde yetişen çok yıllık bir bitkidir. Dünyanın diğer yerlerinde ise Kanarya Adaları, Kuzey Afrika, Hindistan, Güneydoğu Asya gibi yerlerde örneklerine rastlanmaktadır.

Çiçeklenme dönemi ise Haziran ve Temmuz aylarında olur. İlk yıl fazla verim alamazsınız. Ancak saksı yetiştiriciliğinde kokusundan faydalanabilirsiniz. Ayrıca kokusu bol miktarda bal arısını çekmektedir. Genellikle çiçekleri rengi mavi, mor, leylâk veya beyaz renkte olur. Boyu ise 60-120 cm arasında değişmektedir. Hasat zamanı ise çiçeklerinin ilk açtığı dönemden önceki dönemdir. Çünkü bu dönemde kokunun en güçlü zamanlarıdır. Bu dönemde hasat edilmesi tavsiye edilir. Bunun yanında çiçekli bitkilerin her dönem hasat edilmesi mümkündür. İlkbahar ve yaz döneminde sürekli olarak hasat edebilirsiniz. Zamanla solmuş çiçeklerin dallarının budanması ise bitkinizin daha iyi görünmesi ve çiçeklenmesi için önemlidir. Lavanta bu yöntemlerle evlerde saksılarda da yetiştirilebilmektedir. Burada da süreçler ortalama aynıdır. Lavanta içerdiği lenalil ve lenalol etken maddeleriyle rahatlatıcı bir etki yaratmaktadır. Doğal bir antidepresan niteliği taşımakla beraber uyku problemi yaşayan kişilere de kesinlikle tavsiye edilir. Solunum yollarını açarak ta astım belirtilerini engeller. Kokusuna aşina olduğumuz lavantadan birçok alanda faydalanılır.

Gözde Kabasakal

Bakmadan Geçme