BU MESLEK YOK OLUYOR
Türkiye'de hemen her gün bir meslek kaybolmaya yüz tutuyor. Bunlardan birisi de kalaycılık… Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nde kullanılan yağ ibrikleri, muslukları, kazanların bakımını ve parlatma işlemlerini yapacak usta neredeyse kalmadı. Mesleğin son temsilcilerinden Altan Civan, 'Edirne'de bu işi yapan çok az kişi var. Şimdiki gençlerde heves ve merak yok. Biz mesleği elimizden geldiği kadar sürdüreceğiz' Dedi.
“Kırkpınar ibriklerinin bakımını yapacağım”
15 yıldan bu yana kalaycılık, çaydanlık tamiri işi yapan ve babadan kalan mesleği sürdüren 34 yaşındaki Altan Civan; “İkinci el eşya alım satımı ve çaydanlık tamiri işi yapıyoruz. Bu yıl Kovid-19 salgını nedeniyle Kırkpınar yağlı güreşleri yapılmayacak diye duyuyoruz. Güreşlerde kullanılan bakır ibrik ve kazanlar uzun yıllardır bu işi yapan bir abimiz tarafından parlatılıyordu. Bunların yapımı baya bir emek isteyen bir iş olduğu için yorucu oluyor. Muammer abimiz artık o işi yapmayacağını söyledi. Bu yüzden Kırkpınar ibriklerinin bakımını yapacağım. Zaten Edirne'de bu işi yapan çok az kişi var. Biz de bundan sonraki yıllarda bu işi devam ettirmeyi düşünüyoruz.” Dedi.
“Mesleği sürdürecek gençlere ihtiyaç var”
Çırak bulamamaktan yakındıklarını belirten Civan; “Edirne'de bu mesleği yapan çok az kişi olduğu için yanımıza yetiştirecek çırak bulamıyoruz. Şimdiki gençlerde heves ve merak yok. Bu şekilde devam ederse ilerleyen yıllarda bizim mesleği yapan kimse kalmayacak gibi gözüküyor” dedi.
Çelik eşyaların bakımını ve parlatma işlerini yapanların azaldığını ve mesleğin kaybolmaya yüz tuttuğunu hatırlatan Civan; “Çaydanlık, tencere deyip geçmemek lazım. Bunları herkes yıllarca kullanıyor. Yeni bir şey çıksa da insanlar elindekini atmaya kıyamayıp tamir ettiriyor. Bizden sonraki nesil bu işi yapmaz ya da bu işi yapacak kimse yetişmez. Şimdiki gençlerde heves ve merak yok. Biz mesleği elimizden geldiği kadar sürdüreceğiz” dedi.
Teknolojinin gelişmesiyle tükenmekte olan mesleğini devam ettirmeye çalışan Altan Civan, dükkanında kendisine getirilen kullanılamaz çaydanlık, tava ve tencereleri adeta birer sanat eserine dönüştürüyor. Öyle ki hurda olarak kendisine getirilen özellikle bakır ev eşyaları tamirden sonra evlerin en müstesna köşelerinde süs eşyası olarak kullanılıyor.
Severek yaptığı baba mesleği kalaycılığı sürdürmeye çalıştığını aktaran Civan, şuanda bu işi yapan 2 kişi kaldıklarını ve kendisinden sonra bu mesleği sürdürecek kimsenin kalmamasından dolayı üzüntü duyduğunu söyledi.
Özlem Ceylan-Burcu Temel