Bu hamam üvey evlat mı?

Edirne tarihinde önemli bir yeri olan Beylerbeyi Hamamı her geçen gün çöküyor. Bir çok eseri hayata geçiren Vakıflar Bölge Müdürlüğü neden onarım yapmıyor

TAKİP ET
Beylerbeyi Hamamı her geçen gün yok oluyor. Üzerinde ağaçlar çıkan, ağaç kökleri taşlarına zarar veren Beylerbeyi Hamamı, önünden geçen yüzlerce yetkilinin ise ilgisizliğine ise kahroluyor. 1429 yılında Beylerbeyi Yusuf tarafından yaptırılan Hamam, zamanın acımasızlığına direniyor. Üzerinde ağaçlar çıkan ve ağaç köklerinin taşlarına arasına girmesi ile duvarları yıkılmaya başlayan Beylerbeyi hamamının neden restore edilmediği merak ediliyor.

VAKIFLAR NEDEN ONARIM YAPTIRMIYOR?

Edirne'de bulunan birçok tarihi eserin onarımını yapan Vakıflar Bölge Müdürlüğünün böylesine önemli bir eseri görmemezlikten gelmesini anlayamadıklarını belirten Saraçhane semti sakinleri, "Burası Osmanlı İmparatorluğunun en önemli merkezidir ve bir çok tarihi eser bulunmaktadır. Beylerbeyi cami onarıldı ama hamam için hiçbir şey yapılmadı" dediler.

Konu ile ilgili olarak görüştüğümüz Vakıflar Bölge Müdürlüğü yetkilileri, Beylerbeyi hamamının mülkiyetinin kendilerinde olmadığını ve bu yüzden onarım yapamadıklarını söylediler. Yetkililer, "Mülkiyeti Vakıflara ait olan Beylerbeyi camiinde onarım yaptık, ayrıca mezarlıkta düzenlendi. Hamamın onarımı için mülkiyet gerekli, Bize devredilmesi halinde onarım yapılabilir" dediler.

BEYLERBEYİ HAMAMI TARİHÇESİ

Saraçhane Köprüsü ile Beylerbeyi Camisi'nin karşısında olan Beylerbeyi Hamamını Sultan I.Murat Döneminde Beylerbeyi Yusuf Paşa yaptırmıştır. Yusuf Paşa burada cami, imaret, türbenin yanı sıra bu hamamı da yaptırmıştır. XV.yüzyılın ilk yarısına tarihlendirilen hamamın, caminin yapım tarihi olan 1429 ile eş zamanda yapıldığı sanılmaktadır.

Beylerbeyi hamamı kesme taş ve tuğladan yapılmıştır. Uzun süre yapı topluluğu harap bir durumda kalmış, sonradan cami restore edilmiştir. Bugün hamam yarı yıkık durumdadır.

Bakmadan Geçme