'Bu dünya hepimizin yeter ki paylaşmasını bilelim!
"3 Aralık Dünya Engelliler Günü" dolayısıyla bir araya gelen ve Edirne'de engelliler yararına çalışmalar yapan dernekler basın toplantısı düzenledi.
Kentteki bir kafede toplanan engelli dernekleri basın açıklamasında bulundu. Dernek temsilcileri adına açıklama yapan Edirne Engelli Meclisi Başkanı Nilüfer Sivrikaya Tokgöz, engelliliğe yönelik hak temelli mücadelede en kapsamlı sözleşmenin 2006 yılında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda "Birleşmiş Milletler Engelli Haklarına Dair Uluslararası Sözleşmesi"yle yürürlüğe girdiğini söyledi.
“Yaşam haklarını koruyun”
Engelliliğin, toplumun bireye bakış açısından kaynaklanan sosyolojik bir olgu olduğunu belirten Edirne Engelli Meclisi Başkanı Nilüfer Sivrikaya Tokgöz; “Bireyin zihinsel veya fiziksel sınırlılığı tek başına engel durumunu oluşturmazken, toplumun sahip olduğu sosyal, ekonomik, dini ve kültürel altyapılar engelliliğe yönelik yaklaşımları belirler. Bu bağlamda, sosyal devlet anlayışı ve fırsat eşitliği çerçevesinde engelli bireyin kamusal alanda görünürlüğünü artırmak ve sosyal yaşam içinde dezavantajlı bir grup olmalarını engellemenin tek yolu ise “yaşam haklarını” korumaktır” dedi.
“Engelli bireylerin sorunlarına dikkat çekmek istedik”
Söz konusu sözleşmenin imzalanmasından sonra yasal mevzuatta düzenlemeler ve engelli hakları konusundaki farkındalığın arttığını fakat istenilen seviyeye ulaşmadığını ifade eden Tokgöz; “Türkiye'de engellilik alanında çalışan sivil toplum örgütleri yapıcı, işbirlikçi, katılımcı, demokratik, toplumsal cinsiyet eşitliğini gözeterek engelli haklarının geliştirilmesine katkı sağlamak amacı güden “Türkiye Engelliler Meclisini” oluşturma çabası içindedir. Bu platformunun Edirne Engelli Meclisini ve Edirne Kent Konseyi Engelli Çalışma Grubunu oluşturan üyeleri olarak 3 Aralık Dünya Engelliler Farkındalık Günü kapsamında engelli bireylerin sorunlarına dikkat çekmek ve çözüm üretme çabalarına destek olmak için toplandık” ifadelerine yer verdi.
“Toplumun her kesimi bilinçlendirilmeli”
STK'ların bu sürecin içinde aktif rol alması ve baskı gücü oluşturması gerektiğini vurgulayan Tokgöz,
Tüm iç mevzuat gözden geçirilmeli ve Birleşmiş Milletler Engelli Haklarına Dair Uluslararası Sözleşme ile uyumlu hale getirilmeli, Standartlar belirlenirken, engelli bireylerin çeşitliliği (yaş, toplumsal cinsiyet, engel durumları) dikkate alınmalı, Erişilebilirlik alanında yapılan her türlü çalışmanın takibi yapılmalı, cezalar etkin bir şekilde uygulanmalı ve cezalar caydırıcı olmalı,
Tüm yeni yapılar evrensel tasarım ile inşa edilmeli, Toplumun her kesimi, tüm bu konularda bilinçlendirilmeli, Engelli çocuk ve gençlerin eğitime eşit katılımları sağlanmalı ve eğitim kazanımları artırılmalıdır” açıklamasında bulundu.
“Yardım Nesnesi Değil Hak Öznesi”
İlimizde engellilik alanında çalışmalar sürdüren Sivil Toplum Örgütleri olarak engelli hakları mücadelesi içinde daha ileri kazanımlar elde edebileceğimizin güvencesinin toplumsal duyarlılık ve kamuoyu desteği olduğu bilinci ile “Yardım Nesnesi Değil Hak Öznesi” olma çabası içinde toplumun her kesiminin destek beklediklerini dile getirdi.
Edirne Engelli Gönüllüleri Derneği olarak yaptıkları etkinlikleri anlatan Dernek Başkanı Serpil Erkenciler; “Üzerinde ‘PARK ETMİYORUM FARKINDAYIM' yazan stickerlar bastırdık. Araç camlarına yapıştırdık. Düşündük ki; rampaların önüne, görme engelli arkadaşlarımızın kullandığı yollara, yüzeylere, kaldırımlara park eden şoförlerimiz var. Ama farkında olan park etmeyen şoförlerimiz de var. Bu stickerler sayesinde hem ironi yapmış, hem de teşekkür etmiş olduk. Anket hazırladık. Sorular sorduk, niyetimiz istatistik çıkarmak değildi. Sorduğumuz sorularla bam telinize basmak, cevaplarınızla aklınızda kalmaktı. Giremediğimiz sinema salonları yüzünden derneğimizde sinema geceleri düzenledik. Hep beraber geziler düzenledik. Kendi hazırladığımız tahtadan rampa ile otobüsü engelsiz hale getirdik. Mola verdiğimiz yerlerde engelli WC si yazan ama gerçekte uygun olmayanlarınla karşılaştık. Denize ulaşabilmek için tekerlekli sandalyelerimizle kumlarda mücadele ettik. Mücadelemizden vazgeçmedik karşılığını aldık” ifadelerine yer verdi.
“Engellilerin adını kullanarak sömürmeye çalışan kişilere itibar etmeyin!”
Engelli, engelsiz hep beraber şiir ve konser geceleri hazırladıklarını belirten Erkenciler; “Umut ettik, mücadele ettik, fedakârlık yaptık. Karşılığını sahnede alkışlarla aldık. Davetiyelerimizin üzerine kocaman şiir gecemiz, konserimiz ücretsizdir yazdık. Kimseden bize sponsor olmasını istemedik. Ücretsizdir yazma nedenimiz ise; engelliler adına sizlerin vicdanlarını sömürerek tiyatro bileti, konser bileti, dergi satan o kadar çok insan vardı ki; bu kişilere itibar etmeyin istedik. Engelliler kimsenin sızlayan vicdanı değildir bilin istedik” dedi.
Düzenlenen basın toplantısına; Edirne Zihin ve Hareket Engelli Çocukları Koruma Derneği, Trakya Roman ve Engelliler Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, Dünyam Zihinsel Engellileri Yetiştirme ve Koruma Derneği, Edirne Engelli Gönüllüleri Derneği, Edirne Otizm Derneği, Edirne Gençlik ve Engellileri Destekleme Derneği, Edirne Bedensel Engelliler Derneği, Edirne Kent Konseyi Engelli Çalışma Grubu, Edirne Çocuk Hakları Derneği de destek verdi.
Özlem Ceylan