Bilin bakalım kaç milde avlanıyorlar?

Balık neslinin hızla tükendiği Saros körfezinde avlanan Trol ve Gırgırların mesafeleri vatandaşın tepkisini çekti. Vatandaşlar 'Tekneler neredeyse kuma çıkacak kadar yakın avlanıyor ama kimse görmüyor' dediler.

TAKİP ET

Balıkların en önemli üreme ve beslenme alanlarından olan Saros Körfezi Trol ve Gırgırlar tarafından talan ediliyor. Gırgır ve Trollerin sahile çok yakın avlandıklarını ve neredeyse kuma çıkacak kadar yakın olduklarını belirten vatandaşlar çektikleri fotoğrafları sosyal medya da paylaşarak tepki gösterdi.

CEP TELEFONLARI İLE KAYDETTİLER

Dün sabah saatlerinde sahile inen vatandaşlar, Saros körfezi Vakıflar köyü karşısındaki bölgede tekneleri karşılarında görünce cep telefonları ile fotoğraf çektiler. Fotoğrafları sosyal medyada paylaşan ve tepki gösteren vatandaşlar, “Trol veya Gırgır teknesi her neyse kuma çıkacak kadar sahile yakında ağ çekiyorlar. Yasal sınırın bu bölgede 3 mil olduğunu biliyoruz ama bu tekneler 3 milden daha az bir bölgede balık neslini kurutuyor. Cep telefonları ile fotoğraf çekme mesafemiz belli. Tekneleri çıplak gözle çok yakından izledik. Normalde 3 milde avlanan bir tekneyi çıplak gözle bu kadar yakından görme şansımız yok. Bu devletin sahil güvenliği, bunları izlemekle görevli birimleri yok mu? Neden müdahale edilmiyor? Neden göz yumuluyor? Denizlerdeki balık sadece onların değil, hepimizin. Bunu niye bilmiyorlar?” diyerek tepkilerini dile getirdiler.

YASAL SINIR NE?

Gıda ve Tarım Bakanlığının her yıl yayınladığı Su ürünleri Sirküsine göre bu bölgede yasal sınır 1 Eylül tarihi itibarı ile 3 mil. Yani Gırgır ve Trol tekneleri ağlarını 3 milden önce bırakamaz. Bununla birlikte ağ gözlerinin de yasal sınırlar içinde olması gerekiyor.

SAROS KÖRFEZİ NEDEN ÖNEMLİ?

Saros körfezinin balık nesli için çok öneli olduğunu belirten uzmanlar, bu bölgede balık neslinin her geçen gün azaldığını, balık boylarının küçüldüğünü, bunun da en önemli nedeninin aşırı ve bilinçsiz avlanma olduğunu söylediler. Uzmanlar, “Saros körfezi daha önce olduğu gibi muhakkak yasaklanmalı ve geleneksel avcılık yapılmalı. Şu anda Hamsi tutuluyor ama Hamsi bu bölgenin balığı değil, göçer balık. Yanlış avlanma nedeni ile bu bölgeye has yerli balıkların nesli hızla tükeniyor. Bakanlık bir an önce bir karar almalı, yasaklama getirilemiyorsa, en az 4 yıl burada trol ve gırgır yasaklanmalı” dediler.

Mesut Çınar

Bakmadan Geçme