Balkanlar Edirne’de buluşuyor
“Çok Boyutlu Bölgesel Entegrasyon / İş Birliği Vizyon 2023” ana temalı Uluslararası Balkan Forumu’nun altıncısı, Edirne’de gerçekleştirilecek.
02 - 03 Mayıs 2013 tarihlerinde gerçekleştirilecek Forum'a Türkiye'den ve Balkan ülkelerinden çok sayıda devlet adamı, düşünce ve sivil toplum kuruluşu yöneticisi, akademisyen, yazar, iş adamı, uzman ve diplomatik temsilci ile uluslararası kuruluş ve medya mensupları katılacak. Açılış konuşmalarını katılması halinde T.C. Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Edirne Valisi Hasan Duruer, Kosova Başbakan Yardımcısı Edita Tahiri, TASAM Başkanı Süleyman Şensoy ve misafir devlet temsilcilerinin yapacağı üç gün sürecek 6. Uluslararası Balkan Forumu Margi Hotel'de icra edilecek.
TASAM BAŞKANI ŞENSOY “BALKAN BAHARI'NIN İLACI ENTEGRASYON”
TASAM Başkanı Süleyman Şensoy; “Son beş yıldır ağırlaşan küresel ekonomik kriz çerçevesinde Balkan ülkelerinin ekonomileri sürekli olarak zemin kaybetmektedir. Batı Avrupa'daki güçlü ekonomiler başta olmak üzere çok sayıda aktörle rekabette zorlanan Bölge'de “Balkan Baharı” olarak tanımlanabilecek ve kendisine göre farklı parametreleri bulunan, muhtemel yeni bir sürecin çok sayıda işareti vardır. Dünya ve Bölge için tarihsel kırılmaların ve denge paylaşımının yeniden tanımlandığı bu dönüşüm sürecinde kültürel ve ekonomik etkileşimin artırılması ve derinleştirilmesi farklılıkların değil benzerliklerin ön plana çıkarılması, aktörler arasında kazan-kazan durumu oluşturulması, güven artırıcı önlemlerin güçlendirilmesi, sadece bölgesel değil küresel istikrar ve güvenin de kalıcı hâle gelmesine ciddi katkı sağlayacaktır” dedi.
“VİZELERİN KALKMASI OLUMLU OLDU”
Türkiye'nin vizeleri birçok Balkan ülkesi ile karşılıklı kaldırılmasının yeni bir insan ve ticaret rejiminin oturmasını sağlayarak bölgesel ekonomik entegrasyonu üst düzeylere çekmeye başladığını, öteki olgusundan beslenen düşmanlıkları da törpülediğini belirten Başkan Şensoy sözlerini şöyle sürdürdü “AB, Balkanlar'daki sorunlar karşında entegrasyon yoluyla insan ve mal hareketliliğini sağlayıp, çözülemeyen sınır sorunlarını geçişken sınırlar yoluyla çözmeyi hedeflemektedir. Temmuz 2013'te AB'ye üye olması beklenen - Hırvatistan dışındaki - diğer altı Balkan ülkesinin 2020'den önce üyeliğe hazır olamayacağı öngörülmektedir. Birliğe adaylık statüsü kabul edilen Makedonya, Karadağ ve Sırbistan ile bu statüyü bekleyen Bosna-Hersek, Kosova ve Arnavutluk'un durumları, gerçekleştirecekleri reformlara ve AB standartlarına yaklaşmalarına bağlı olarak gelişecektir. AB zayıflayan ekonominin getirdiği ciddi zorluklarla karşı karşıya kalmasına rağmen, AB'ye üyelik perspektifi Balkan ülkeleri için önemli bir hedef olmaya devam etmektedir.Siyasi yapı ve güvenlik ile ilgili kaygılar Balkan ülkeleri arasındaki ekonomik etkileşimin de sınırlı kalmasına neden olmaktadır. Bu nedenle, Bölge ülkeleri kendi ekonomilerini geliştirmek için AB'ye katılım programlarına odaklanmış durumdadırlar. Ne var ki, en azından ulaşım maliyetleri göz önünde bulundurulduğunda, iç pazarı güçlü tutmayı hedeflemeyen ve kapı komşusu ülkeleri ihmal eden ekonomik projeler uzun vadede optimum verimliliğe ulaşamayacak ve dış bağımlılığa mahkum olacaktır. Dolayısıyla, Bölge ülkeleri en azından AB ile müzakerelerinde ellerini güçlendirmek için bile olsa iç pazarlarını ve bölgesel ekonomik ilişkilerini geliştirmek durumundadırlar. Bu çerçevede Bölge ülkelerinin AB'ye alternatif değil ama tamamlayıcı/paralel bir ekonomik bütünleşme/iş birliği kurumsallaşmasını güçlendirmeleri Bölge ve AB için olumlu sonuçlar doğuracaktır. Dahası, gelişen ekonomik ilişkiler siyasi sorunlar ve güvenlik kaygıları ile baş etmede büyük kolaylık sağlayacaktır. Bu perspektifte Türkiye'nin Bölge'deki varlığı ve potansiyeli ikili, çok taraflı işbirlikleri için tarihi fırsatlar sunmaktadır”.
“ÖNEMLİ KONULAR KONUŞULACAK”
İki gün sürecek 6. Uluslararası Balkan Forumu'nun açılış konuşmalarından sonraki beş oturumunda “Balkanlar'ın Siyasi Entegrasyonu: Balkanlar Avrupalılaşacak mı?”, “Avrupa Birliği Genişlemesi: Balkanlar'ın Birlik İçindeki Yeri”, “Balkanlar'da Kültürel Entegrasyon: Balkan Üst Kimliği Mümkün mü?”, “Balkanlar'ın Ekonomik Entegrasyonu: Avrupa Ekonomik Yapısı ve Balkanlar” ile “Herkes İçin Güvenlik: Balkanlar ve Avrupa'nın Ortak Güvenliği” konuları masaya yatırılacak.