'Bal üretimi artacaktır'
Lalapaşa Bal Üreticileri Birliği Başkanı Cavit Göçmen, 'Bal ormanı ile Bal üretimi artacaktır, ancak özellikle süne ilacı kullanımı Arı neslini tüketiyor' dedi.
İstanbul Orman Bölge Müdürü Zekeriya Mere'nin Bal ormanı ile ilgili yaptığı açıklamayı değerlendiren Lalapaşa Bal Üreticileri Birliği Başkanı Cavit Göçmen, yapılan çalışmanın bölge arıcılığına büyük faydası dokunacağını söyledi. Son yıllarda bilinçsizce atılan Süne ilaçları yüzünden Arı neslinin azaldığını söyleyen Göçmen, “Tarım ilaçları yüzünden son yıllarda Arı neslinde önemli bir azalma var. Süne ilacı atılmadan önce İlçe Tarım Müdürlüğüne haber verilir denmesine rağmen, üreticimiz kimseye haber vermeden Süne ilacı atıyor ve bunun neticesinde Arılar ölüyor. Süne ile birlikte diğer tarım ilaçları da Arı neslinin tükenmesine neden oluyor. Bu yıl öncelikle aşırı yağışlar ve Arı neslinin azalması sonucu Bal üretimi düştü. Gelecek yıllarda üretimin artması için muhakkak ilaçlamalara dikkat edilmeli. Orman Müdürlüğünün yapmış olduğu çalışmada bal üretimini arttıracaktır” dedi.
“AĞAÇ CİNSİ ÇOK ÖNEMLİ”
Bal üretiminin artması için ağaç cinsinin önemli olduğunu belirten Lalapaşa Bal Üreticileri Birliği Başkanı Cavit Göçmen, “ Orman Müdürlüğünün yaptığı çalışma Arıcılığın geleceği açısından çok önemli. Özellikle Akasya, Ihlamur ve Meşe ağaçları bölgemizde Bal üretimini arttıracaktır. 2400 dönüm bir arazide yapılan çalışma Lalapaşa bölgesi için yeterlidir ve inanıyoruz ki, Arıcılık daha fazla gelişecektir. Şu anda Lalapaşa ilçesi de dolum tesisimiz olmasına rağmen üretim yeterli olmadığı için tesis istenilen düzeyde çalışmıyor. Bal ormanın içinde bulunan ağaçların çiçek açması ile üretimde artış olacaktır. Orman Bölge Müdürlüğünün yaptığı çalışmaya sonuna kadar desteğiz” dedi.
“KARAÇALILAR BIRAKILMALI”
Valilik tarafından alınana Karaçalı makinası ile meralarda temizlik yapıldığını belirten Bal Üreticileri Birliği Başkanı Cavit Göçmen, “ Ancak Karaçalıların tamamı temizlenmemeli. Dere yatakları, taşlık alanlar ve çataklarda muhakkak Karaçalı bırakılmalı. Çünkü Karaçalı balı bölgemizin en önemli Balı sayılmaktadır. Başka bölgelerde Karaçalı bulunmamakta ve çok aranan bir Bal türüdür” dedi.