Aynalı Süpürgemagnet oldu
Edirne'nin ünlü Aynalı Süpürge'si tarihe karışmasın diye, Süpürgeci  Varol Kuzu, süpürgelerin minyatür magnetlerini yapıyor.
Bir dönem Edirne'nin simgesi olan ve her gelinlik kızın çeyizinde bulunan Aynalı Süpürge yapımı teknolojiye yenik düşünce, bu işten ekmek yiyenler başka mesleklere yöneldi. Aynalı süpürgeye talebin azalması ile birlikte yeni arayışlara girdiklerini belirte süpürge ustası Varol Kuzu şimdi geleneği minyatür olarak yaptığı aynalı süpürgelerde yaşatıyor. Aileden Süpürgeci olan Varol Kuzu, son yıllara kadar geçimlerini süpürge yapımından sağladıklarını ancak talebin azalması ile birlikte turizme yöneldiklerini ve minyatür süpürgeler yaptıklarını, bunları bir çoğununmagnet olarak tasarlandığını belirterek “Benim sülalem süpürgeci. Babam, amcalarım süpürge işiyle geçimlerini sağladı.Bu mesleği okul yıllarında, yaz tatillerinde, babama çıraklık yaparak öğrendim. Zamanla evlerde kullanılan süpürgeler teknolojiye yenik düşünce, kullanım azaldığından minyatür süpürgeler üretmeye başladık. Aynı zamanda hediyelik eşya olarak, Edirne'deki tarihi çarşılarda yerini bulup, satılmaya devam etmekte minyatür süpürge olarak, aynalı süpürge olarak raflardaki yerlerimiz aldık.” Dedi.
“TEKNOLOJİYE YENİK DÜŞTÜK”
Teknolojiye yenik düştüklerini ve Edirne'de süpürgeciliğingeçmi zaman içinde çok yaygın olduğunu belirten Varol Kuzu “Edirne'de üretici çok fazla alanda süpürge ekerdi. Daha sonra bunlara süpürge borsasında satılır ve işlenirdi.Süpürgenin yapımı 4 aşamada gerçekleştirilir. Bunlardan ilki otların yapılacak süpürgenin ebadına göre seçilmesi, daha sonra sarma işlemi, bağlanma işlemiyle de süpürgenin gabze dediğimiz tutma kısmı oluşturulur. En son işlem olarak süpürge dikilir; süpürge hazır hale gelmiş olur. Süpürgenin boyutuna göre günde 50 ile 100 arasında değişen miktarlarda süpürge üretiyorduk. Büyük süpürgenin satışı azalınca bizde düşündük yani, bunu nasıl canlandırabiliriz diye. Bu sanatın ölmemesi açısından, yaşaması açısından, el sanatının minyatürlerini yapmak aklımıza geldi. Üzerine çeşitli malzeme uygulayarak hediyelik eşya haline getirdik süpürgeyi. Bu aynalı süpürge geleneksel olarak genç kızların çeyizlerine koyulmaktadır. Aynalı süpürge için çeşitli rivayetlerde bulunmaktadır. Bunlardan en çok anlatılanı ise şöyle, ‘Vakti zamanında çok süslü bir gelin varmış.Kayınvalidesi şikayetçiymiş bu gelininden iş yapmadığından ,o yüzden süpürgenin üzerine bir ayna takıp,gelin gelin demiş sana aynalı süpürge hem evi temizle hem de kendine bak diye.' Aynalı süpürge temizliği saflığı simgelemektedir.” Dedi.
Edirne'de yapılan süpürgelerin Türkiye'nin ihtiyacını karşıladığını ancak şu anda sadece 23 işyeri bulunduğunu ve bunların bir çoğunun hediyelik süpürgeye döndüğünü belirten Kuzu, 10 yıl sonra bu işyerlerinin kalmayacağını belirterek, “Devlet el sanatlarını korumalıdır. Yoksa süpürgecilikte diğer sanatlar gibi ölüp gidecektir” dedi.
Mesut Çınar